
Duizenden Palestijnen nemen afscheid van doden na legeroperatie
JENIN (ANP/DPA/RTR/AFP) - Duizenden Palestijnen hebben woensdag afscheid genomen van de doden die vielen door de Israëlische legeroperatie op de Westelijke Jordaanoever. De grootschalige inval in een vluchtelingenkamp in Jenin heeft zeker twaalf Palestijnen het leven gekost.
Tijdens de processie naar de begraafplaats liepen de emoties hoog op. Drie Palestijnse functionarissen werden door een woedende menigte gedwongen te vertrekken. "Eruit, eruit!", scandeerden boze deelnemers van de processie. Zij zijn boos dat de Palestijnse autoriteiten niet in staat waren het Israëlische leger te verdrijven.
Bij de tweedaagse operatie kwam ook een Israëlische soldaat om en raakten meer dan honderd Palestijnen gewond. In het vluchtelingenkamp zitten tegenstanders van de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever. De omgekomen Palestijnen waren volgens het Israëlische leger militanten. Vijf personen behoorden tot Hamas en Islamitische Jihad, aldus de groeperingen zelf.
Einde operatie
Het Israëlische leger bevestigde woensdagochtend dat de operatie tegen terrorisme is beëindigd en dat de meer dan duizend militairen uit het kamp zijn vertrokken. Er zouden tijdens de inval onder meer een commandocentrum, wapendepots en schuilplaatsen zijn vernietigd. Ook zijn 150 vermeende militanten opgepakt.
Vanwege het geweld waren duizenden bewoners van het vluchtelingenkamp vertrokken. De eerste mensen zijn inmiddels teruggekeerd. De Palestijnse autoriteiten zijn ook begonnen met puinruimen en het herstellen van de stroom- en watervoorzieningen. Bijna 80 procent van de huizen in het vluchtelingenkamp zijn vernietigd of beschadigd, schrijft al-Jazeera.
Illegale bezetting
De Westelijke Jordaanoever wordt sinds 1967 bezet door Israël. In het gebied komen steeds meer Israëliërs te wonen in nederzettingen die volgens het internationaal recht illegaal zijn. Jenin wordt gezien als een bolwerk van militante Palestijnen. De stad telt ongeveer 50.000 inwoners, ongeveer een op de drie woont in een vluchtelingenkamp.
Meer uit Buitenland
MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.
1 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.
1 uur geledenWERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.
3 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".
3 uur geleden