Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland ziet tekenen van vooruitgang in strijd tegen virus

Duitsland ziet tekenen van vooruitgang in strijd tegen virus

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De autoriteiten in Duitsland beginnen tekenen te zien dat het de goede kant opgaat met de strijd tegen het coronavirus. "De curve vlakt af", zei de topman van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het Nederlandse RIVM.

Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus rondgaat, is inmiddels onder de 1 gezakt en staat op 0,89. Dat betekent dat iedere 100 besmette personen het virus overdragen aan 89 andere mensen. RKI-topman Lothar Wieler waarschuwde dat de situatie de komende weken toch weer kan verslechteren. Ziekenhuizen zouden dan tegen hun grenzen kunnen aanlopen.

Wieler riep zijn landgenoten op hun sociale contacten tot een minimum te beperken. Hij zei dat het dragen van mondkapjes en social distancing ook helpt verspreiding van het virus tegen te gaan. Dergelijke maatregelen blijven volgens hem ook nodig als er straks een vaccin is, omdat het tijd zal kosten om vaccinatiecampagnes uit te voeren.

Maatregelen blijven

Duitsland en veel andere Europese landen zien het aantal coronabesmettingen al weken hard stijgen. Het RKI maakte eerder op de dag melding van bijna 22.000 nieuwe coronagevallen. De Duitse autoriteiten registreerden afgelopen zomer vaak maar enkele honderden nieuwe coronabesmettingen per dag.

Minister van Volksgezondheid Jens Spahn zei eerder op de dag dat maatregelen tegen het coronavirus waarschijnlijk ook de komende maanden van kracht blijven, ook als het virus dan minder snel om zich heen grijpt. "Ik verwacht niet dat deze winter evenementen kunnen plaatsvinden met meer dan tien of vijftien mensen", zei de bewindsman tegen een Duitse omroep.

Meer uit Buitenland

Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

57 minuten geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

1 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

1 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

3 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

5 uur geleden
EU-buitenlandchef: Rusland enige verdachte van opblazen stuwdam

BRUSSEL (ANP/AFP) - De stuwdam in Oekraïne is opgeblazen en alles wijst erop dat Rusland daar de hand in had, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij verwijst andere theorieën over de verwoestende dambreuk naar de prullenbak.

5 uur geleden
Oekraïense geheime dienst verspreidt 'gesprek Russen over dam'

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense geheime dienst SBU heeft een korte geluidsopname verspreid waar een gesprek te horen zou zijn van twee Russen die zeggen dat Oekraïne niet de Nova Kachovka-dam heeft verwoest, maar de Russen wel. De SBU vermeldt niet om wie het zou gaan, alleen dat het "afgeluisterde gesprek" kort na de verwoesting van een deel van de cruciale stuwdam in de rivier de Dnipro zou zijn gevoerd tussen Russische militairen.

5 uur geleden