Duitsland ziet tekenen van vooruitgang in strijd tegen virus
BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De autoriteiten in Duitsland beginnen tekenen te zien dat het de goede kant opgaat met de strijd tegen het coronavirus. "De curve vlakt af", zei de topman van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het Nederlandse RIVM.
Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus rondgaat, is inmiddels onder de 1 gezakt en staat op 0,89. Dat betekent dat iedere 100 besmette personen het virus overdragen aan 89 andere mensen. RKI-topman Lothar Wieler waarschuwde dat de situatie de komende weken toch weer kan verslechteren. Ziekenhuizen zouden dan tegen hun grenzen kunnen aanlopen.
Wieler riep zijn landgenoten op hun sociale contacten tot een minimum te beperken. Hij zei dat het dragen van mondkapjes en social distancing ook helpt verspreiding van het virus tegen te gaan. Dergelijke maatregelen blijven volgens hem ook nodig als er straks een vaccin is, omdat het tijd zal kosten om vaccinatiecampagnes uit te voeren.
Maatregelen blijven
Duitsland en veel andere Europese landen zien het aantal coronabesmettingen al weken hard stijgen. Het RKI maakte eerder op de dag melding van bijna 22.000 nieuwe coronagevallen. De Duitse autoriteiten registreerden afgelopen zomer vaak maar enkele honderden nieuwe coronabesmettingen per dag.
Minister van Volksgezondheid Jens Spahn zei eerder op de dag dat maatregelen tegen het coronavirus waarschijnlijk ook de komende maanden van kracht blijven, ook als het virus dan minder snel om zich heen grijpt. "Ik verwacht niet dat deze winter evenementen kunnen plaatsvinden met meer dan tien of vijftien mensen", zei de bewindsman tegen een Duitse omroep.
Meer uit Buitenland
HARARE (ANP/AFP) - Zimbabwe gaat tweehonderd olifanten afmaken door een ongekende droogte die tot voedseltekorten in het land heeft geleid. De maatregel moet het ook mogelijk maken de groeiende populatie van de dieren aan te pakken, zei de Zimbabwaanse Wildlife Authority.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden plant een reis naar Angola in de komende weken. Daarmee komt hij een eerdere belofte na dat hij het eerste Amerikaanse staatshoofd zou worden dat sinds Barack Obama in 2015 Sub-Saharaans Afrika bezoekt. Dat meldt persbureau Reuters op basis van drie bronnen die bekend zijn met de plannen.
4 uur geledenSPRINGFIELD (ANP/AFP) - In Springfield, een plaats in de Amerikaanse staat Ohio, zijn voor de tweede dag op rij scholen geëvacueerd in verband met anti-immigratiespanningen die lijken te zijn aangewakkerd door de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Dat melden lokale media.
6 uur geledenRAMALLAH (ANP/BLOOMBERG) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) meldt dat voor het eerst in meer dan tien jaar een medewerker is gedood op de Westelijke Jordaanoever. De man werd op 12 september door een sluipschutter doodgeschoten tijdens een nachtelijke Israëlische militaire operatie, staat in een verklaring van de organisatie.
7 uur geledenMORONI (ANP/AFP/RTR) - President Azali Assoumani van de Comoren is lichtgewond geraakt door een mesaanval, meldt een regeringswoordvoerder. "Godzijdank is zijn leven niet in gevaar."
7 uur geledenBERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft vrijdag herhaald dat Duitsland Oekraïne geen langeafstandsraketten gaat leveren. Kyiv wil graag over Duitse Taurus-raketten beschikken, maar Berlijn weigert deze wapens te leveren, uit angst dat dit het conflict zou kunnen verergeren.
8 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Ismael 'El Mayo' Zambada, een van de oprichters van het beruchte Mexicaanse Sinaloa-drugskartel, heeft in de rechtbank van New York gezegd niet schuldig te zijn aan de drugsaanklachten tegen hem. De 76-jarige werd in juli in de Verenigde Staten opgepakt en zit sindsdien vast.
8 uur geleden