
Duitse politici vorig jaar 17 maal slachtoffer van fysiek geweld
BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse politici hebben vorig jaar 17 maal lichamelijk letsel overgehouden aan fysiek geweld tegen hen, heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt. Eén van die gevallen betrof een poging tot moord. Het aantal misdrijven dat in Duitsland tegen politici wordt gepleegd, is fors gestegen als gevolg van de corona-epidemie, meldt het ministerie. Die misdrijven variëren van beledigingen en bedreigingen tot direct geweld.
In totaal werden er in de Bondsrepubliek maar liefst 2629 misdrijven tegen politici geregistreerd in 2020. In 2019 waren dat er nog 1674. In bijna de helft van de gevallen betrof het beledigingen. In bijna een zesde van de gevallen was er sprake van pogingen tot pressie en bedreigingen. In 228 gevallen werden eigendommen vernield en er werden 212 gevallen van haatzaaien geregistreerd. Er werd vorig jaar 78 keer geweld gepleegd tegen Duitse politici, waartoe het ministerie ook 48 gevallen van chantage rekent.
Zeker 374 van de strafbare feiten hadden te maken met de coronamaatregelen. Die hebber volgens het ministerie gezorgd voor "toegenomen protest en verzet tegen de staat en diens vertegenwoordigers, of zij die als politiek verantwoordelijk voor de beperkende maatregelen worden gezien".
Geweld tegen politici in Duitsland is de afgelopen jaren geregeld in de aandacht. In de deelstaat Hessen werd de regionale bestuurder Walter Lübcke in 2019 vermoord door een neonazi, die vorige week donderdag tot een levenslange celstraf werd veroordeeld.
In 2015 pleegde een 44-jarige man met een mes een moordaanslag op de toenmalige Keulse burgemeesterskandidaat Henriette Reker. Zij overleefde het steekincident en werd uiteindelijk tot burgemeester gekozen. Zowel de pleger van de aanslag op Lübcke als die van de aanslag op Reker was gemotiveerd door vreemdelingenhaat en het ruimhartige beleid ten opzichte van asielzoekers dat beide politici voorstonden.
Meer uit Buitenland
PARIJS (ANP/AFP) - Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over anti-Trump T-shirts met het opschrift Trump Too Small (Trump te klein), dat ook een schunnige betekenis kan hebben. Een advocaat heeft de leuze laten registreren als merk, zonder toestemming van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse nationale overheid is het daar niet mee eens.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.
4 uur geledenLUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.
5 uur geledenMOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.
5 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.
6 uur geleden