
Douwe Egberts mogelijk terug naar de beurs
AMSTERDAM (ANP) - Jacobs Douwe Egberts (JDE) keert mogelijk terug naar de beurs. Eigenaar JAB voegt het koffiebedrijf samen met Peet's Coffee en onderzoekt een beursgang voor de merken. Het bedrijf zelf noemt geen specifieke beurs, maar een ingewijde geeft aan dat er nadrukkelijk naar een beursgang in Amsterdam wordt gekeken.
Afhankelijk van de marktomstandigheden moet de beursgang ergens volgend jaar plaatsvinden. JAB wil controlerend aandeelhouder blijven van fusiebedrijf JDE Peet's, waarvan de leiding in handen komt van Peet's Coffee-baas Casey Keller. JDE-directeur Frederic Larmuseau vertrekt, maar blijft voorlopig nog wel als een speciale adviseur bij de onderneming betrokken. Het bedrijf laat nog niks los over de te verwachten opbrengst van de beursgang. Volgens bronnen wordt gemikt op zo'n 2 miljard tot 3 miljard euro.
Het zou niet voor het eerst zijn dat het oer-Nederlandse Douwe Egberts naar de beurs gaat. Het bedrijf was eerder decennialang in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs in Amsterdam bracht. Daar werd het amper een jaar later weggekocht door investeerder JAB. Later werden de koffieactiviteiten van het Amerikaanse Mondelez overgenomen, wat resulteerde in de naam Jacobs Douwe Egberts.
Geschiedenis
De wortels van Douwe Egberts liggen in het Friese plaatsje Joure, waar Egbert Douwes in 1753 zijn kruidenierswinkel De Witte Os opende. Hij legde daarmee de grondslag van wat in de 20e eeuw zou uitgroeien tot een internationaal actieve handelaar in koffie, thee en tabak. Bij het huidige JDE horen onder meer ook de merken L'OR, Senseo, Tassimo en Pickwick.
Peet's zag in 1966 het levenslicht. Het van oorsprong Californische bedrijf is onder meer verantwoordelijk voor koffie in zo'n 15.000 supermarkten en gemakswinkels. Samen zijn JDE en Peet's bepaald geen kleine jongen op de koffiemarkt. De combinatie is goed voor een jaaromzet omzet van ongeveer 7 miljard euro, en is actief in meer dan 140 verschillende landen.
Meer uit Financieel
MEXICO-STAD (ANP/AFP) - De Mexicaanse president Claudia Sheinbaum zegt een "zeer positief" gesprek te hebben gehad met de Amerikaanse president Donald Trump over handel. De twee zijn overeengekomen dat hun ministers van Financiën en Handel overleg zullen voeren over het "verbeteren van de handelsbalans", schreef ze op X.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vreest voor fors hogere waterstofnettarieven. Doordat grootschalig gebruik van waterstof achterblijft en de benodigde investeringen hoger uitvallen, kunnen de tarieven voor het transport van waterstof via leidingen aanzienlijk stijgen, waarschuwt de toezichthouder donderdag.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Kamer van Koophandel dringt er bij president Donald Trump op aan om kleinere bedrijven vrij te stellen van importheffingen. Volgens de belangenbehartiger van het bedrijfsleven in de Verenigde Staten heeft een "historisch aantal" kleine ondernemers alarm geslagen over de effecten van de handelstarieven.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Microsoft en Meta Platforms behoorden donderdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De twee techbedrijven kwamen met sterke kwartaalresultaten en lijken vooralsnog weinig last te hebben van de handelsoorlog van president Donald Trump.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is flink verslechterd door de handelsoorlog, constateert onderzoeksbureau Aon. Onlangs zeiden de grootste fondsen nog dat ze in het eerste kwartaal averij hadden ontlopen dankzij hogere rentes. Maar in april zorgden dalende beurskoersen alsnog voor flinke klappen.
3 uur geledenCHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - McDonald's heeft in het eerste kwartaal minder hamburgers, frietjes en andere snacks verkocht, vooral in de Verenigde Staten. Het gedaalde consumentenvertrouwen lijkt ook bij de fastfoodketen zichtbaar te zijn geworden, waardoor mensen minder vaak uit eten gaan.
3 uur geledenANNA PAULOWNA (ANP) - De gemeente Hollands Kroon houdt het onderzoek van de Britse autoriteiten naar mogelijke omkoping bij de bouw van een Nederlands datacenter van Microsoft in de gaten. "We volgen dit onderzoek met belangstelling en verlenen, waar nodig, onze volledige medewerking", zegt de Noord-Hollandse gemeente, waar Microsofts datacenters in Nederland staan.
5 uur geleden