Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Disney klaagt erven stripmakers aan om rechten op Marvel-helden

Disney klaagt erven stripmakers aan om rechten op Marvel-helden

BURBANK (ANP/BLOOMBERG) - Walt Disney heeft rechtszaken aangespannen tegen een van de stripmakers en erfgenamen van andere stripmakers achter superhelden als Iron Man en Spider-Man. Daarmee wil het entertainmentconcern een einde maken aan de discussie over wie de rechten op de Marvel-figuren zou hebben.

Onder meer Larry Lieber die hielp bij het creëren van de personages Iron Man, Thor en Ant-Man is aangeklaagd door Disney, dat in 2009 miljarden dollars betaalde voor de overname van Marvel. Lieber is de broer van de een paar jaar terug overleden stripauteur Stan Lee, die ook wel wordt beschouwd als de grote man achter de Marvel-helden. Ook richt het concern zich op de erfgenamen van Steve Ditko en Donald L. Heck. Zij waren mede-bedenker van respectievelijk Spider-Man en Black Widow.

Volgens Disney hebben de aangeklaagde partijen onlangs aangegeven dat ze de rechten op de door hun gemaakte creaties weer terug wilden hebben. De erfgenamen van Ditko verwezen daarbij naar Amerikaanse wetgeving die het mogelijk maakt om rechten die ooit aan uitgevers overgedragen zijn, na bepaalde tijd weer terug te vorderen. Disney zou Ditko's rechten op Spider-Man daarom in juni 2023 weer terug moeten geven.

Ongeldig

Het entertainmentconcern verzet zich hiertegen en eist van de rechter een "bevestiging" dat de stappen ongeldig zijn, simpelweg omdat ze helemaal geen rechten op de door hun gemaakte figuren zouden hebben gehad. Daarbij benadrukt Disney dat de stripmakers jaren terug werkten voor Marvel, dat de eindredactie deed over hun strips en hen bijvoorbeeld per pagina betaalde. Daardoor zouden de rechten dus altijd bij Marvel hebben gelegen. Disney stelt dat het met de overname van Marvel vervolgens alle rechten op de stripfiguren in handen heeft gekregen.

De strips van Marvel werden de afgelopen jaren vrijwel allemaal verfilmd. Deze reeks ontpopte zich tot een van de meest succesvolle filmreeksen in de geschiedenis van Hollywood. Als Disney de zaken zou verliezen zou het zijn winsten op Marvel-films mogelijk moeten delen met de andere rechthebbenden. Jaren terug speelde al een vergelijkbare zaak tussen Disney en de erfgenamen van stripauteur Jack Kirby, die eveneens voor Marvel werkte. Met de familie van Kirby is in 2014 een schikking overeengekomen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Castelein blijft langer topman Havenbedrijf Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Allard Castelein blijft nog anderhalf jaar president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam. Hij is door de aandeelhouders benoemd voor een derde termijn. Die loopt tot de zomer van 2023 en dan verlaat hij het bedrijf.

1 uur geleden
Zorgen om economie China en VS drukken op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn maandag met een verliesbeurt aan de handelsweek begonnen. Beleggers maakten zich zorgen om een minder snelle groei van de Chinese economie. Ook waren er zorgen om de Verenigde Staten, waar de industriële productie vorige maand flink tegenviel als gevolg van toeleveringsproblemen van onder meer chips. Philips was op het Damrak een van de sterkste dalers nadat het bedrijf een winstwaarschuwing had gegeven.

2 uur geleden
Tekort aan chips voor auto's drukt op productie industrie VS

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het chiptekort in de autosector heeft afgelopen maand gezorgd voor een neergang in de productie van de volledige Amerikaanse industrie. Doordat verscheidene automakers fabrieken stillegden, daalde de productie van motorvoertuigen met 12,5 procent ten opzichte van augustus. Voor de voltallige industrie was er een daling van 1,3 procent op maandbasis, waar economen juist uit waren gegaan van een klein plusje van 0,1 procent.

2 uur geleden
Amerikaanse beleggers schrikken van afkeuring botoxalternatief

NEW YORK (ANP) - Biotechnoloog Revance Therapeutics heeft maandag meer dan een derde aan beurswaarde verloren, nadat de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA had geweigerd om een nieuwe gezichtsbehandeling van het bedrijf goed te keuren. Dat middel zou een alternatief moeten worden voor botox. De verwachtingen van beleggers waren hooggespannen, vandaar dat de markt nu behoorlijk schrikt van het nee van de toezichthouder. De beurzen in New York zijn maandag over de gehele linie lager aan de sessie begonnen.

4 uur geleden
Europese vastgoedbeleggers steken weer meer geld in hotels

AMSTERDAM (ANP) - Europese vastgoedbeleggers steken weer meer geld in hotels, constateert vastgoedadviseur CBRE. Het herstel van de coronacrisis komt volgens de adviseur op gang in veel markten.

4 uur geleden
Overstromingen maken herverzekeren volgens Munich Re duurder

MÜNCHEN (ANP) - De Duitse herverzekeraar Munich Re verwacht dat de prijzen voor herverzekeren gaan stijgen. Dat komt onder meer door de grote overstromingen van afgelopen zomer in Duitsland en Nederland. Andere gebieden in Europa zijn getroffen door grote bosbranden. Ook de coronacrisis, de stijgende inflatie en het stijgende aantal cyberaanvallen spelen volgens Munich Re een rol bij het stijgen van de prijzen.

5 uur geleden
Albert Heijn wil vrijwel al zijn rundvlees inkopen in Nederland

ZAANDAM (ANP) - Albert Heijn wil vrijwel zijn gehele rundvleesassortiment gaan inkopen in Nederland. Dat doet de supermarktketen door afspraken te maken met Nederlandse zuivelboeren. De koeien van honderden boeren waarvan al melk afgenomen wordt, worden dan ook voor rundvlees gebruikt.

6 uur geleden