Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Disney klaagt erven stripmakers aan om rechten op Marvel-helden

Disney klaagt erven stripmakers aan om rechten op Marvel-helden

BURBANK (ANP/BLOOMBERG) - Walt Disney heeft rechtszaken aangespannen tegen een van de stripmakers en erfgenamen van andere stripmakers achter superhelden als Iron Man en Spider-Man. Daarmee wil het entertainmentconcern een einde maken aan de discussie over wie de rechten op de Marvel-figuren zou hebben.

Onder meer Larry Lieber die hielp bij het creëren van de personages Iron Man, Thor en Ant-Man is aangeklaagd door Disney, dat in 2009 miljarden dollars betaalde voor de overname van Marvel. Lieber is de broer van de een paar jaar terug overleden stripauteur Stan Lee, die ook wel wordt beschouwd als de grote man achter de Marvel-helden. Ook richt het concern zich op de erfgenamen van Steve Ditko en Donald L. Heck. Zij waren mede-bedenker van respectievelijk Spider-Man en Black Widow.

Volgens Disney hebben de aangeklaagde partijen onlangs aangegeven dat ze de rechten op de door hun gemaakte creaties weer terug wilden hebben. De erfgenamen van Ditko verwezen daarbij naar Amerikaanse wetgeving die het mogelijk maakt om rechten die ooit aan uitgevers overgedragen zijn, na bepaalde tijd weer terug te vorderen. Disney zou Ditko's rechten op Spider-Man daarom in juni 2023 weer terug moeten geven.

Ongeldig

Het entertainmentconcern verzet zich hiertegen en eist van de rechter een "bevestiging" dat de stappen ongeldig zijn, simpelweg omdat ze helemaal geen rechten op de door hun gemaakte figuren zouden hebben gehad. Daarbij benadrukt Disney dat de stripmakers jaren terug werkten voor Marvel, dat de eindredactie deed over hun strips en hen bijvoorbeeld per pagina betaalde. Daardoor zouden de rechten dus altijd bij Marvel hebben gelegen. Disney stelt dat het met de overname van Marvel vervolgens alle rechten op de stripfiguren in handen heeft gekregen.

De strips van Marvel werden de afgelopen jaren vrijwel allemaal verfilmd. Deze reeks ontpopte zich tot een van de meest succesvolle filmreeksen in de geschiedenis van Hollywood. Als Disney de zaken zou verliezen zou het zijn winsten op Marvel-films mogelijk moeten delen met de andere rechthebbenden. Jaren terug speelde al een vergelijkbare zaak tussen Disney en de erfgenamen van stripauteur Jack Kirby, die eveneens voor Marvel werkte. Met de familie van Kirby is in 2014 een schikking overeengekomen.

Meer uit Financieel

Beursweek met inflatiecijfers eurozone en banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers zal komende beursweek onder meer uitgaan naar nieuwe cijfers over de inflatie in de eurozone en het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Als de banenmarkt sterker dan verwacht afkoelt kan de Fed het kalmer aan gaan doen met het verhogen van de rente tegen de hoge inflatie.

3 uur geleden
Duitse vakbond roept op tot staking windturbinemaker Vestas

HAMBURG (ANP/DPA) - De Duitse vakbond IG Metall roept werknemers van de Deense producent van windturbines Vestas in Duitsland op om deze week te staken. IG Metall wil daarmee de druk verhogen op Vestas voor betere arbeidsvoorwaarden voor Duits personeel.

5 uur geleden
Staking legt Oostenrijkse spoorwegen maandag plat

WENEN (ANP/DPA) - Werknemers van de Oostenrijkse spoorwegen leggen maandag het werk voor 24 uur neer vanwege het vastlopen van cao-onderhandelingen bij staatsbedrijf Österreichischer Bundesbahn (ÖBB). Daardoor worden ook internationale ritten geraakt. Mogelijk zijn er zondagavond al verstoringen bij het internationale treinverkeer naar Oostenrijk zoals de Nightjet-nachttrein die rijdt van Amsterdam naar Wenen.

6 uur geleden
Studie: energiecrisis gevaar voor Europese industrie

BERLIJN (ANP/DPA) - De sterk gestegen energieprijzen in Europa door de oorlog in Oekraïne vormen een gevaar voor de Europese industrie. Dat schrijft accountants- en advieskantoor PwC in een studie. Volgens PwC kunnen industriebedrijven namelijk besluiten te vertrekken uit Europa vanwege de hoge kosten voor energie.

8 uur geleden
Duitse minister: ziekenhuizen beschermen tegen dure energie

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering trekt 8 miljard euro uit om ziekenhuizen en zorgklinieken te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Dat heeft zorgminister Karl Lauterbach gezegd. Met dat geld moet worden voorkomen dat ziekenhuizen en zorginstellingen de deuren moeten sluiten omdat ze de energiekosten niet kunnen betalen.

10 uur geleden
Musk: recordaantal nieuwe gebruikers bij Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Twitter heeft er in de afgelopen tijd recordaantallen nieuwe gebruikers bijgekregen. Dat meldde topman Elon Musk die sinds enige tijd de nieuwe eigenaar is van het socialemediabedrijf.

10 uur geleden
INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van "een gezellige drukte", in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

1 dag geleden