Denemarken en Oostenrijk sluiten deal met Israël rond vaccins
JERUSALEM (ANP) - Denemarken en Oostenrijk hebben donderdag aangekondigd samen met Israël een alliantie te vormen voor de toekomstige ontwikkeling en productie van coronavaccins. De deal stuit echter op kritiek binnen Europa.
De drie landen lanceren een "onderzoeks- en ontwikkelingsfonds" en "bundelen hun krachten voor de productie van toekomstige vaccins", zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een persconferentie. Ook zullen de landen samen fabrieken opzetten voor de distributie van de vaccins.
Volgens de Deense premier Mette Frederiksen willen de landen daarnaast onderzoeken of er ook samenwerking op het gebied van klinische proeven mogelijk is.
Frankrijk heeft kritisch gereageerd op het plan. Volgens de regering is het op dit moment juist belangrijk om op de EU te vertrouwen, omdat dit de beste manier is om "solidariteit" tussen de lidstaten te garanderen. Ook zou dit de meest effectieve manier zijn om genoeg vaccins binnen de EU te realiseren.
De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz gaf dinsdag al aan niet meer alleen van Brussel afhankelijk te willen zijn voor coronavaccins. Binnen de EU bestaat groeiende ontevredenheid over het vaccinbeleid. In verschillende landen wordt gemord over het tempo waarin de autoriteiten hun burgers vaccineren. Kurz vindt daarnaast dat er sneller voorbereidingen moeten worden getroffen voor gevaarlijke coronamutaties.
Kurz noemde Israël "het eerste land ter wereld dat laat zien dat het mogelijk is het virus te verslaan". Israël lanceerde in december een massale inentingscampagne. Meer dan de helft van de 9 miljoen inwoners van Israël hebben inmiddels in ieder geval één prik met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech gehad.
Meer uit Buitenland
GENÈVE (ANP) - De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties heeft landen opgeroepen zich niet te fixeren op het tegenhouden van vluchtelingen en migranten aan de grens. Filippo Grandi verklaarde op een jaarlijkse bijeenkomst van zijn VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Genève dat overheden soms maatregelen nemen die ineffectief zijn en strijdig met hun internationale verplichtingen.
2 uur geledenKABUL (ANP/AFP) - De Taliban gaan media verbieden beelden te publiceren van levende wezens. Het Afghaanse moraliteitsministerie zegt dat maandag tegen het persbureau AFP.
3 uur geledenGAZA-STAD (ANP) - De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen meldt dat een school die is beschoten in de Gazastrook gebruikt zou worden als locatie om poliovaccins toe te dienen. "Weer een nacht vol verschrikkingen in de Gazastrook", meldt de UNRWA op berichtendienst X.
3 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - Het Zuid-Koreaanse leger zegt dat het erop lijkt dat Noord-Korea is begonnen aan de voorbereidingen om wegen op te blazen die de twee landen met elkaar verbinden. Ook zeggen de strijdkrachten voorbereid te zijn op een eventuele aanval van de dictatoriale noorderbuur.
4 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben te lang gewacht met het veroordelen van de Israëlische aanval op de VN-vredesmissie UNIFIL in Libanon. Dat heeft de EU-buitenlandchef Josep Borrell gezegd bij binnenkomst voor een vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
4 uur geledenPALM BEACH (ANP) - Donald Trump is niet te spreken over The Apprentice, een nieuwe bioscoopfilm over het leven van de presidentskandidaat. Op zijn eigen socialmediaplatform Truth Social haalt de 78-jarige miljardair flink uit naar de biopic. Hij noemt de film van regisseur Ali Abbasi onder meer "nep", "zonder klasse" en een "stapel afval".
4 uur geledenRALEIGH (ANP) - Zorgen over de veiligheid van hulpverleners van landelijke overheidsdiensten hinderen de hulpverlening na orkaan Helene. De krant The Washington Post bericht dat medewerkers afgelopen weekend moesten vertrekken uit het zwaar getroffen Rutherford County in North Carolina nadat berichten waren binnengekomen dat daar een gewapende militie op pad was.
6 uur geleden