Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Nederlandsche Bank wil ingrijpen in vast contract

De Nederlandsche Bank wil ingrijpen in vast contract

AMSTERDAM (ANP) - Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) vindt dat de voorwaarden die bij een vast contract horen, moeten worden versoberd. Daarmee moet het verschil tussen flex en vast minder groot worden. Zo wil DNB de tijd dat loon wordt doorbetaald bij ziekte verkorten. Ook zou de zelfstandigenaftrek geleidelijk moeten worden afgebouwd en moeten algemene fiscale subsidies voor ondernemers op de schop. Minder ongelijkheid tussen vast en flex leidt volgens DNB tot een betere doorstroom van flexibele naar vaste banen.

DNB reageert op het arbeidsmarktadvies van de Sociaal Economische Raad (SER) van eerder dit jaar, waarin onder meer stond dat het minimumloon omhoog moet, nulurencontracten moeten worden afgeschaft en tijdelijke contracten maximaal drie jaar mogen duren. DNB maakt ook deel uit van de SER en stemde in met het advies. Maar volgens de DNB is er in de toekomst meer nodig.

Volgens DNB laat het SER-advies het vaste contract "in grote lijnen ongemoeid", terwijl bijvoorbeeld het verschil in bescherming tussen werknemers met een vast contract en een flexibel contract te groot is. De zwakkere deelnemers dragen de grootste risico's, en die worden in hoge mate bepaald door de contractvorm, zegt de toezichthouder.

Commissie Borstlap

DNB wil verder dat er niet twee maar een jaar loon wordt doorbetaald bij ziekte. Dat stelde de commissie-Borstlap, die de arbeidsmarkt onderzocht, eerder al voor. Daarmee worden de kosten en risico's van een vast contract kleiner voor werkgevers, met name in het midden- en kleinbedrijf, en wordt de kans op een vaste baan voor werknemers groter. Na dat jaar moeten verplichtingen voor re-integratie vervallen en werknemers in de WIA komen, de uitkering voor langdurige arbeidsongeschiktheid.

Ook zijn er nog andere punten die voor kleinere verschillen kunnen zorgen, zoals het geleidelijk afbouwen van de zelfstandigenaftrek, waarvoor DNB al langer pleit. Algemene fiscale subsidies voor ondernemers moeten ook op de schop. Volgens DNB profiteren zzp'ers van regelingen die voor alle ondernemers gelden.

DNB benadrukt dat flexibilisering op de loer blijft liggen zolang vaste contracten "potentieel inflexibel, kostbaar en risicovol" blijven. De toezichthouder zegt dat de keuze om het vaste contract aan te passen bij het nieuwe kabinet ligt, in overleg met sociale partners.

Meer uit Financieel

Trump zaait verwarring op Wall Street, beursgraadmeters omlaag

NEW YORK (ANP) - Beleggers in New York deden dinsdag een stap terug na onduidelijke uitspraken van president Donald Trump over wereldwijde handelsakkoorden, waardoor de hoop op een snelle verlaging van de handelstarieven vervloog. Ook deden aandelenhandelaren het voorzichtig aan in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve.

46 minuten geleden
Zakenkrant: VK dicht bij handelsdeal met VS over lagere heffingen

WASHINGTON (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten staan op het punt een handelsakkoord te sluiten. Die deal moet de impact van de door president Donald Trump opgelegde importheffingen verzachten, meldt Financial Times. Volgens de zakenkrant zullen hierdoor Britse exporteurs van staal en auto's profiteren van lagere tarieven of helemaal geen heffingen.

2 uur geleden
Commissarissen: EU laat zich niet meer gijzelen door Russisch gas

STRAATSBURG (ANP/RTR) - Door zich los te koppelen van Russische fossiele brandstoffen, laat de Europese Unie zich niet meer gijzelen door Moskou. Dat zei Eurocommissaris Dan Jørgensen (Energie) dinsdag bij de presentatie van de routekaart waarin staat hoe de Europese Commissie import van Russisch gas, olie en kernenergie volledig wil afbouwen.

5 uur geleden
Philips omlaag op somber Damrak na winstwaarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - Het zorgtechnologieconcern Philips was dinsdag de grootste daler bij de hoofdfondsen in Amsterdam. Het bedrijf is somberder geworden over de winstgevendheid dit jaar door de Amerikaanse importheffingen. Die gaan Philips dit jaar tussen de 250 miljoen en 300 miljoen euro extra kosten. Topman Roy Jakobs verklaarde "aanzienlijke" maatregelen te nemen om de pijn van de heffingen en tegenheffingen te verzachten, waaronder aanpassingen in de toeleveringsketen en kostenbesparingen. Het aandeel eindigde 2,8 procent lager.

5 uur geleden
Experts: EU haalt meer lng uit VS en Qatar bij ban Russisch gas

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zal meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de Verenigde Staten en Qatar importeren als Russisch gas wordt verboden. Dit verwachten energie-experts nadat de EU dinsdag een routekaart hierover heeft gepresenteerd. De EU moet na het einde van dit jaar geen nieuwe Russische gasdeals meer maken en eind 2027 moet alle import van Russisch gas zijn stopgezet. De maatregelen leiden volgens de kenners niet tot gastekorten, maar energie-analist Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) verwacht wel een kleine prijsstijging voor Europese consumenten en bedrijven.

5 uur geleden
Rekenkamer kraakt coronafonds EU: onduidelijkheid rond resultaten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) is opnieuw erg kritisch over een fonds van honderden miljarden euro's dat de Europese Unie optuigde voor economisch herstel na de coronapandemie. Het is maar zeer de vraag of lidstaten beloofde prestaties leverden in ruil voor het geld, schrijft de waakhond voor Europese financiën.

6 uur geleden
Greenpeace bezorgd: EU moet Poetin niet vervangen door Trump

BRUSSEL (ANP) - Het plan van de Europese Unie om te stoppen met Russische fossiele brandstoffen is risicovol, vindt Greenpeace dinsdag. De klimaatorganisatie maakt zich zorgen dat de "ene gevaarlijke afhankelijkheid vervangen wordt door de andere". Bijvoorbeeld als de EU hiermee afhankelijker wordt van energie uit de VS, en daarmee president Donald Trump.

6 uur geleden