
De Jonge: geldende regels geen reden om fieldlabs af te blazen
DEN HAAG (ANP) - Het is "onvermijdelijk" dat geëxperimenteerd wordt met evenementen in de vorm van fieldlabs, terwijl ook nog steeds strenge coronaregels gelden. Dat zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Dat bijvoorbeeld maar weinig mensen bij begrafenissen mogen zijn, "kan niet de enkele reden zijn om dan maar helemaal niets meer te willen uitproberen".
Met toegangstesten mogen mensen alleen naar een evenement of activiteit met een negatieve coronatest. De fieldlabs zijn veelal grote evenementen waarmee geëxperimenteerd wordt.
"Ik heb me verbaasd over de manier waarop de afgelopen tijd is bericht over fieldlabs en toegangstesten", foeterde De Jonge tijdens de persconferentie. Het kabinet kreeg veel kritiek van zorgmedewerkers en partijen in de Tweede Kamer. Zij zijn het er niet mee eens dat er grote evenementen worden georganiseerd, terwijl er nog steeds veel coronapatiënten op de intensive care komen. Ook de 700 miljoen die is uitgetrokken voor de toegangstesten, stuitte op veel bezwaar.
Volgens De Jonge geeft het kabinet met het toegangstesten en de fieldlabs juist gehoor aan een roep van "een grote meerderheid in de samenleving" én in de Tweede Kamer. De toegangstesten zijn er om "eerder en meer dingen mogelijk te maken. Zo zijn ze de bedoeling geweest en zo zijn ze ook gestart." Als toegangstesten niet tot extra mogelijkheden leiden, bijvoorbeeld voor theaters of pretparken, zijn ze overbodig, benadrukte de bewindsman.
Dat ondanks alle beperkingen grote proeven worden gehouden, is volgens De Jonge niet meer dan logisch. "Inconsistentie leidt altijd tot: hé, waarom kan dit wel en dat niet", zegt de bewindsman hierover. "Maar dat wil niet zeggen dat je voor iedereen de deur dicht kan houden. We zitten nu eenmaal in de fase waarin we maatregelen afbouwen. Dan is het onvermijdelijk zo, dat het ene wel kan en het andere nog niet kan."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het stadsbestuur van Amsterdam wil minder bed and breakfasts toestaan in drukke wijken. Ook moeten politiemensen in opleiding en leraren speciaal onderwijs voorrang krijgen op een huurwoning. Dat zijn een paar van de aanpassingen in de huisvestingsverordening die het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders voorstelt.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om een oplossing te vinden voor de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen. Dat zegt het bedrijf na overleg tussen topvrouw Gwendoline Cazeneve en die partijen in Den Haag. Vrijdag werd bekend dat de Eurostar naar Londen vanaf midden volgend jaar tot wel een jaar niet kan rijden. Door werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal is er geen plek voor de marechaussee die reizigers naar Londen controleert.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.
5 uur geleden