Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Danske Bank bekent schuld aan fraude in VS, betaalt 2 miljard

Danske Bank bekent schuld aan fraude in VS, betaalt 2 miljard

WASHINGTON (ANP) - Danske Bank heeft tegenover Amerikaanse openbaar aanklagers toegegeven schuldig te zijn aan bankfraude rond een groot witwasschandaal. De Deense bank betaalt daarom een boete van 2 miljard dollar (1,9 miljard euro).

Danske Bank liet jarenlang na verdachte geldstromen via zijn Estse dochteronderneming te onderzoeken, ook al was sinds 2014 duidelijk dat buitenlandse criminelen via Estland waarschijnlijk veel geld witwasten. Daardoor ging ook 160 miljard dollar aan mogelijk witwasgeld door het financiële systeem van de Verenigde Staten, schrijft het Amerikaanse ministerie van Justitie. Dit terwijl Amerikaanse banken veronderstelden dat de controles om dit te voorkomen bij Danske Bank op orde waren.

"Jarenlang heeft Danske Bank Amerikaanse banken misleid en voorgelogen om miljarden dollars aan verdachte en criminele geldstromen door het Amerikaanse financiële stelsel te pompen", verklaart de New Yorkse aanklager Damian Williams. Volgens hem overtrad Danske Bank uit puur winstbejag de wet en faciliteerde het bedrijf de financiën van criminelen.

Verdacht buitenlands geld

Een andere aanklager, Lisa O. Monaco, waarschuwt dat het ministerie van Justitie het Amerikaanse financiële systeem zal blijven beschermen tegen verdacht buitenlands geld, "of het nou uit Rusland komt of van elders".

Op hetzelfde moment dat de overeenkomst met het ministerie van Justitie bekend werd, kondigde beurstoezichthouder SEC aan dat Danske Bank ook 413 miljoen dollar betaalt vanwege misleiding van beleggers in de Verenigde Staten. De bank heeft ook een schikking getroffen met de autoriteiten in thuisland Denemarken.

Dochteronderneming

Danske Bank bekende in 2018 dat de geldstromen die via een dochteronderneming in Estland liepen, voor een groot deel verdacht waren. In totaal ging het om 200 miljard euro, die vanuit het buitenland op rekeningen van de Estse afdeling terechtkwam. In oktober maakte het bedrijf bekend omgerekend 1,9 miljard dollar apart te hebben gezet voor een grote schikking rond het witwasschandaal.

Ook Nederlandse banken hebben fikse boetes gekregen voor nalatigheid bij witwascontroles. ING trof al in 2018 een schikking met het OM van 775 miljoen euro wegens "ernstige nalatigheid". ABN AMRO moest vorig jaar bij een schikking een boete van 480 miljoen euro betalen. Vorige week werd bekend dat Rabobank door het Openbaar Ministerie is aangemerkt als verdachte wegens tekortschietende anti-witwascontroles.

Meer uit Financieel

ING denkt dat 'malaise in winkelstraat' nog niet voorbij is

AMSTERDAM (ANP) - De "malaise in de winkelstraat" is nog niet voorbij, ondanks dat de kooplust onder consumenten toeneemt. Dat zegt econoom Katinka Jongkind van ING. Volgens haar krimpen de verkopen van winkels in Nederland dit jaar waarschijnlijk nog licht, met name door een verkoopdaling bij supermarkten.

44 minuten geleden
Topvrouw Wolters Kluwer: advocaat raakt baan niet kwijt door AI

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Advocaten en andere juridische medewerkers hoeven niet bang te zijn om hun baan kwijt te raken door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). "Het is een hulpmiddel, geen vervanging. Het kan juist een heel groot positief effect hebben op bedrijven", zegt Nancy McKinstry, bestuursvoorzitter van informatie- en technologieleverancier Wolters Kluwer.

1 uur geleden
Bouwbedrijf BAM verliezer op beurs na brugongeval Lochem

AMSTERDAM (ANP) - Bouwconcern BAM behoorde woensdag tot de verliezers op de beurs in Amsterdam. Beleggers schrokken van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem, waarbij BAM betrokken is. Verder reageerden de financiële markten onder meer op cijfers van informatieleverancier Wolters Kluwer en JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts.

1 uur geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde woensdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar verlaagde zijn omzetvoorspelling voor het hele boekjaar. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven. Het aandeel kelderde bij opening 26 procent, het grootste koersverlies in zeven jaar. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike gingen mee omlaag en zakten tot 13 procent.

4 uur geleden
Ook Zweedse vakbondsleden laadstations doen mee aan staking Tesla

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Installateurs en andere mensen die werken aan de laadstations voor auto's van Tesla in Zweden doen mee aan de stakingen tegen de elektrische autofabrikant. De Zweedse vakbond Seko meldt dat leden vanaf 4 maart stoppen met het plannen, bouwen en aansluiten van laadstations voor de auto's van Tesla. Met de werkonderbreking willen ze werknemers van de autofabrikant steunen die sinds oktober vorig jaar staken voor een nieuwe cao.

4 uur geleden
Google moet van rechter bedrijfsgeheimen delen met concurrenten

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Google is door het hoogste gerechtshof van Duitsland in het ongelijk gesteld in een mededingingszaak. Het techbedrijf stapte naar de rechter in een poging te voorkomen dat vertrouwelijke informatie gedeeld moest worden met concurrenten.

4 uur geleden
Duitsland schroeft groeiverwachting economie flink terug

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse regering heeft haar groeiverwachting voor dit jaar scherp naar beneden bijgesteld tot slechts 0,2 procent. Bij een eerdere raming werd nog uitgegaan van een economische groei van 1,3 procent.

5 uur geleden