
Danske Bank bekent schuld aan fraude in VS, betaalt 2 miljard
WASHINGTON (ANP) - Danske Bank heeft tegenover Amerikaanse openbaar aanklagers toegegeven schuldig te zijn aan bankfraude rond een groot witwasschandaal. De Deense bank betaalt daarom een boete van 2 miljard dollar (1,9 miljard euro).
Danske Bank liet jarenlang na verdachte geldstromen via zijn Estse dochteronderneming te onderzoeken, ook al was sinds 2014 duidelijk dat buitenlandse criminelen via Estland waarschijnlijk veel geld witwasten. Daardoor ging ook 160 miljard dollar aan mogelijk witwasgeld door het financiële systeem van de Verenigde Staten, schrijft het Amerikaanse ministerie van Justitie. Dit terwijl Amerikaanse banken veronderstelden dat de controles om dit te voorkomen bij Danske Bank op orde waren.
"Jarenlang heeft Danske Bank Amerikaanse banken misleid en voorgelogen om miljarden dollars aan verdachte en criminele geldstromen door het Amerikaanse financiële stelsel te pompen", verklaart de New Yorkse aanklager Damian Williams. Volgens hem overtrad Danske Bank uit puur winstbejag de wet en faciliteerde het bedrijf de financiën van criminelen.
Verdacht buitenlands geld
Een andere aanklager, Lisa O. Monaco, waarschuwt dat het ministerie van Justitie het Amerikaanse financiële systeem zal blijven beschermen tegen verdacht buitenlands geld, "of het nou uit Rusland komt of van elders".
Op hetzelfde moment dat de overeenkomst met het ministerie van Justitie bekend werd, kondigde beurstoezichthouder SEC aan dat Danske Bank ook 413 miljoen dollar betaalt vanwege misleiding van beleggers in de Verenigde Staten. De bank heeft ook een schikking getroffen met de autoriteiten in thuisland Denemarken.
Dochteronderneming
Danske Bank bekende in 2018 dat de geldstromen die via een dochteronderneming in Estland liepen, voor een groot deel verdacht waren. In totaal ging het om 200 miljard euro, die vanuit het buitenland op rekeningen van de Estse afdeling terechtkwam. In oktober maakte het bedrijf bekend omgerekend 1,9 miljard dollar apart te hebben gezet voor een grote schikking rond het witwasschandaal.
Ook Nederlandse banken hebben fikse boetes gekregen voor nalatigheid bij witwascontroles. ING trof al in 2018 een schikking met het OM van 775 miljoen euro wegens "ernstige nalatigheid". ABN AMRO moest vorig jaar bij een schikking een boete van 480 miljoen euro betalen. Vorige week werd bekend dat Rabobank door het Openbaar Ministerie is aangemerkt als verdachte wegens tekortschietende anti-witwascontroles.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Minder mensen hadden afgelopen jaar een televisieabonnement, meldt het Nationaal Media Onderzoek (NMO). In plaats daarvan hebben ze steeds vaker een abonnement op een of meerdere streamingsdiensten zoals Netflix genomen. Volgens het NMO hebben zij genoeg aan tv kijken via het internet.
16 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - ING en Aegon behoorden woensdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die een nipte winst liet zien. Na het sterke koersherstel in de financiële sector deden beleggers het rustig aan en wordt vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren.
1 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die ook de topman is van moederbedrijf Meta Platforms, is door aandeelhouders aangeklaagd. Onder meer pensioen- en investeringsfondsen claimen dat Facebook en Instagram al jaren een oogje dichtknijpen bij praktijken van mensenhandel en uitbuiting via die sociale netwerken.
1 uur geledenLONDEN (ANP/RTR) - De Britse inflatie is vorige maand onverwachts gestegen tot 10,4 procent, meldt het Britse statistiekbureau ONS. In januari was dat nog 10,1 procent. Economen gingen juist uit van een daling tot onder de 10 procent.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken woensdag vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de hardnekkige inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren. Het rentebesluit wordt pas na sluiting van de Europese beurshandel bekendgemaakt.
2 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) is nog niet klaar met het verhogen van de rentetarieven, zegt Joachim Nagel, president van de Duitse centrale bank, de Bundesbank. De rentebepalers in de eurozone moeten "koppig" zijn en de financieringskosten blijven verhogen om de inflatie aan te pakken, zei Nagel in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.
2 uur geledenSON (ANP) - Het ziekteverzuim in Nederland is in februari opnieuw toegenomen, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. De meeste mensen bleven thuis vanwege griep, waarbij de diensten aangeven dat de stijging "normaal is voor een griepgolf". Het gaat hier om kortdurend verzuim; de groep medewerkers die langdurig uitvalt, voornamelijk door stressgerelateerde klachten, blijft volgens de arbodiensten groeien.
2 uur geleden