Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Curaçaose minister van Financiën ruziet met Centrale Bank om cent

Curaçaose minister van Financiën ruziet met Centrale Bank om cent

WILLEMSTAD (ANP) - De Curaçaose minister van Financiën, Javier Silvania, ruziet met de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten om de cent. De directeur van de bank, de Nederlandse econoom Richard Doornbosch, heeft volgens de minister zonder overleg met hem besloten de cent uit het betalingsverkeer te gaan halen. De minister is het daar niet mee eens.

Hij vreest dat daardoor een stijging van de prijzen dreigt. Alle prijzen worden volgens het plan afgerond op 5 of 10 cent. Hij noemt dat onwenselijk nu de financiële situatie van veel mensen door de gevolgen van de coronacrisis erg slecht is. Woensdag ontving hij een brief van de Centrale Bank met daarin het voornemen, een dag later verscheen de brief al in de media.

De minister noemt het besluit in een vrijdag verstuurd persbericht "onwettig". Een cent is een wettig betaalmiddel. De bank kan dat niet zomaar veranderen, zonder aanpassingen te verrichten in de wet, aldus de minister. De Centrale Bank benadrukt dat het besluit is genomen na overleg met verscheidene betrokkenen in de samenleving.

De Antilliaanse gulden is het wettig betaalmiddel op Curaçao en Sint-Maarten. Aruba heeft een eigen Centrale Bank en hanteert de Arubaanse florijn. De andere Antilliaanse eilanden hebben de dollar als betaalmiddel.

Meer uit Financieel

Concern achter Guinness en Baileys bezorgd over watertekorten

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse drankenconcern Diageo, producent van merken als Johnnie Walker, Smirnoff, Guinness en Baileys, is bezorgd dat klimaatverandering tot watertekorten kan leiden, waardoor de eigen productie gehinderd wordt.

29 minuten geleden
Chipbedrijf Besi onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging woensdag licht omlaag onder aanvoering van Besi. Beleggers waren niet onder de indruk van de presentatie die het chipbedrijf woensdag hield tijdens zijn investeerdersdag en stuurden het aandeel 6 procent omlaag.

1 uur geleden
Zara-moeder voert winst op door grotere winkels en hogere prijzen

A CORUÑA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het moederbedrijf van kledingketen Zara heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar de winst opgevoerd. Inditex, dat ook achter merken als Bershka, Massimo Dutti en Stradivarius zit, verhoogde de prijzen voor zijn kleding. Maar het Spaanse modeconcern bespaarde ook op de kosten door zich op minder, maar grotere winkels te concentreren. Daardoor gingen de kosten per verkocht kledingstuk omlaag.

1 uur geleden
Uber opent nieuw hoofdkantoor in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Taxi-app Uber heeft woensdag zijn nieuwe hoofdkantoor geopend in het Tripolis Park, in Amsterdam-Zuid. Het Amerikaanse bedrijf heeft daar nu meer dan duizend werknemers en er is ruimte voor nog eens duizend medewerkers in het gebouw.

2 uur geleden
Aandacht voor Chinese export en centrale banken op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de Chinese export, die een scherpe daling liet zien. Ook blijven de markten vooral in de greep van de rentebesluiten van de Amerikaanse en Europese centrale banken, die volgende week op het programma staan.

2 uur geleden
Aziatische beurzen gemengd na tegenvallende Chinese export

SHANGHAI (ANP) - De Aziatische beurzen lieten woensdag een gemengd beeld zien. Beleggers reageerden op tegenvallende handelscijfers uit China. Die wakkerden echter wel de hoop aan op meer maatregelen van de Chinese autoriteiten om de economie te ondersteunen. Zo deden berichten de ronde dat Beijing de grootste banken van het land heeft gevraagd de spaarrentes te verlagen in een poging het haperende economische herstel aan te jagen. Die stap zou een indicatie kunnen zijn dat de Chinese centrale bank overweegt om de officiële rentetarieven te verlagen.

3 uur geleden
Consumenten besteden meer aan diensten en minder aan goederen

DEN HAAG (ANP) - Consumenten hebben in april iets meer besteed dan een jaar eerder. Net als in voorgaande maanden hebben ze meer uitgegeven aan diensten, maar minder aan goederen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Huishoudens hebben vooral minder spullen voor woninginrichting, elektrische apparaten, kleding en schoenen gekocht. Ook voedingsmiddelen, dranken en tabak werden minder gekocht.

3 uur geleden