CPB: koopkracht daalt 4 procent ondanks impact energieprijsplafond
DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de koopkracht van een doorsnee Nederlands huishouden dit en volgend jaar met in totaal zo'n 4 procent daalt, ondanks het prijsplafond voor energie dat in januari gaat gelden. Daarbij gaat het adviesorgaan van de overheid uit van de actuele energieprijzen. Wel denkt het CPB dat de maatregel het koopkrachtverlies enigszins dempt.
Het CPB bracht vier scenario's in kaart voor de impact op de koopkracht, waarbij naast de actuele energieprijzen gekeken werd naar lagere energieprijzen en hogere energieprijzen. Ook werd gekeken naar de invloed van hogere energieprijzen als Nederlandse huishoudens dit jaar een strenge winter door moeten maken.
De koopkrachtdaling komt met name door de hoge inflatie en lonen die daarbij achterblijven, stelt het CPB. Volgens het basisscenario, waarin wordt uitgegaan van de actuele energieprijzen, komt de inflatie volgend jaar uit op 3,5 procent. Zonder het prijsplafond voor energie zou dat 6 procent hoger zijn.
Strenge winter
Mensen met een lager inkomen lopen het grootste risico. Weliswaar lijken zij het meest te gaan profiteren van het energieprijsplafond, maar deze groep besteedt een groter aandeel van het inkomen aan energie. Het CPB denkt dat er op termijn zo'n 430.000 huishoudens in de financiële problemen komen en niet langer hun eten, woonlasten of energiekosten kunnen betalen. In het geval van een strenge winter kan dit aantal oplopen tot 500.000.
Welk scenario ook realiteit wordt, het prijsplafond zorgt ervoor dat een doorsnee huishouden minder merkt van schommelingen in de energieprijzen. Mocht de energieprijs bijvoorbeeld toenemen, dan neemt het koopkrachtverlies van een doorsnee huishouden met slechts 0,2 procentpunt toe ten opzichte van het basisscenario, ook bij een strenge winter.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten vrijdag bij opening van de handel kleine koersuitslagen zien in aanloop naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat in de middag wordt gepubliceerd. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve.
45 minuten geledenBOEDAPEST (ANP/RTR) - De Europese Unie is op weg naar een "economische koude oorlog" als invoerheffingen voor elektrische voertuigen uit China worden goedgekeurd, meent de Hongaarse premier Viktor Orbán. Hij zei vrijdagochtend op een staatsradiozender dat die tarieven een "grote bedreiging" vormen voor zijn land, dat met "beide blokken" wil blijven handelen.
47 minuten geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Ongeveer driehonderd bedrijven in Frankrijk krijgen te maken met extra belastingen die het land moeten helpen de begroting op orde te krijgen. Dat zei premier Michel Barnier tegen televisiezender France 2. Het gaat om een extra heffing op grote bedrijven met een jaaromzet van 1 miljard euro of meer.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Volksbank heeft een "transformatieteam" aangesteld dat gaat onderzoeken hoe de organisatie efficiënter ingericht en vereenvoudigd kan worden. Dat heeft het moederbedrijf van SNS, ASN en RegioBank donderdag bekendgemaakt. Het is niet duidelijk of daarbij ook banen op het spel staan: daarvoor moet het team eerst scenario's en plannen uitwerken.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Europese aandelenbeurzen gaat vrijdag vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat in de middag wordt gepubliceerd. Dat rapport speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve.
1 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Mark Zuckerberg, de topman van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms, is een plek gestegen op de ranglijst voor 's werelds rijkste personen. Met een vermogen van ruim 206 miljard dollar heeft hij Amazon-topman Jeff Bezos ingehaald. Daarmee staat hij voor het eerst op de tweede plaats op de Bloomberg Billionaires Index.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In het Nederlandse klimaatbeleid en beleid voor landgebruik is nog te weinig aandacht voor het bieden van perspectief aan bedrijven en werkenden. Dit staat in een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER). Het polderorgaan, waarin vakbonden en ondernemersorganisaties samen adviezen opstellen voor het kabinet, pleit voor een sterkere inzet op bijvoorbeeld scholing en aandacht voor de schaarste aan personeel.
2 uur geleden