Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronasituatie en G20-top centraal op Damrak

Coronasituatie en G20-top centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar de G20-top en de ontwikkelingen rond het coronavirus. De vrees dat het economische herstel van de coronacrisis zal vertragen door de opmars van de Delta-variant zorgde donderdag voor forse verliezen op de aandelenmarkten. Tijdens de G20-top, die vrijdag in het Italiaanse Venetië begint, zal met name worden gesproken over het al dan niet invoeren van een minimum belastingtarief voor bedrijven. Eerder bereikten de landen van de G7 daarover al een akkoord op hoofdlijnen.

De Amsterdamse AEX-index stevent op basis van de openingsindicatoren af op een hoger begin van de handelsdag, na het koersverlies van 2 procent op donderdag. Ook elders in Europa lijken de beurzen wat te herstellen. In de Aziatische regio gingen de belangrijkste aandelenmarkten vrijdag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio sloot de week 0,6 procent lager af. De Hang Seng-index in Hongkong veerde 0,9 procent op na de zware verliesbeurt een dag eerder.

Secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) Mathias Cormann waarschuwde dat nieuwe uitbraken van het virus de grootste risico's zijn voor het herstel van de wereldeconomie. Volgens Cormann is er een wedloop gaande tussen het vaccineren van zoveel mogelijk mensen over de hele wereld en het risico dat er nieuwe varianten opduiken.

BioNTech

In Frankfurt staat BioNTech in de belangstelling. Het Duitse biotechnologiebedrijf gaat samen met zijn partner Pfizer de Amerikaanse autoriteiten deze maand vragen een derde coronaprik goed te keuren. Uit de eerste resultaten van een onderzoek door de vaccinmakers zou zijn gebleken dat de vaccins van Pfizer/BioNTech en concurrent Moderna mogelijk veel effectiever zijn na een derde prik. De derde dosis zou ongeveer zes maanden na de tweede vaccinatie moeten volgen.

Op het Damrak zullen zorgtechnologiebedrijf Philips en kunstmestproducent OCI mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Analisten van LBBW schroefden hun aanbeveling voor Philips terug, terwijl de Amerikaanse bank JPMorgan positiever werd over OCI.

Beter Bed

Beter Bed liet weten de verkoop van zijn Zweedse activiteiten Sängjätten aan het Deense Sengespecialisten, een dochterbedrijf van Lars Larsen Group, succesvol te hebben afgerond. De beddenverkoper maakt geen financiële details bekend over de deal, die eind mei werd aangekondigd.

De euro was 1,1832 dollar waard, tegen 1,1841 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 73,10 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 74,20 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

14 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

16 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

17 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

18 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

19 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

19 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

19 uur geleden