Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ChristenUnie-top verdedigt op congres asielbeleid kabinet

ChristenUnie-top verdedigt op congres asielbeleid kabinet

EDE (ANP) - Haagse kopstukken van de ChristenUnie hebben in Ede hun keuze verdedigd om het asielbeleid van het kabinet te blijven steunen. Onder anderen Kamerlid Don Ceder beantwoordde vragen van leden. Sommigen benadrukten dat de partij moet opkomen voor vluchtelingen, anderen stelden dat er ook praktische grenzen zijn aan de opvang, bijvoorbeeld omdat er te weinig huizen zijn.

Aanleiding voor de bijeenkomst was een protestbrief van een aantal kritische leden, die vinden dat de aanpak van het kabinet te hard is. Vooral het opschorten van de gezinshereniging kwam vaak ter sprake. Antonie Fountain, mede-initiatiefnemer van de brief, noemde dat op het congres een "mensenrechtenschending".

Ceder vond dat te grote woorden en sprak van een "administratieve handeling", hoewel hij bij herhaling benadrukte dat hij het een "rotmaatregel" vindt. De Tweede Kamerfractie wilde in ieder geval zorgen dat de acute crisis in Ter Apel verlicht werd, zei hij. "Als ik mezelf afvraag doen we een stap naar achter of een stap naar voren, denk ik dat we een stap naar voren doen."

Tentjes

Ook partijleider Gert-Jan Segers en vicepremier Carola Schouten kwamen aan het woord om vragen van de 385 leden uit de zaal te beantwoorden. Het Haarlemse gemeenteraadslid Frank Visser oogstte het luidste applaus met zijn betoog tegen het feit dat deze zomer in Ter Apel tentjes werden afgepakt terwijl de opvang vol zat. "Als er geen plek is, dan gaan we een veldje regelen ergens een eindje verderop. Want níémand slaapt op straat."

Een aantal leden trok ook in twijfel of een partijbijeenkomst als deze wel de juiste vorm is voor een discussie over het kabinetsbeleid. "Alsof we zelf niet als ChristenUnie vertegenwoordigers hebben gekozen die heel professioneel afwegingen maken", zei een van de leden.

Bloedneus

Segers zei daarop blij te zijn met het vertrouwen, maar zei ook te vinden dat er binnen de partij een "volwassen gesprek" gevoerd moest kunnen worden. Hij merkte ook op dat er ongewoon veel journalisten aanwezig waren bij het congres, die als "ramptoeristen" hoopten te zien "dat we elkaar een bloedneus slaan".

De ChristenUnie-leider beloofde in zijn slotwoord zijn partijgenoten dat hij erop zou toezien dat de voor de ChristenUnie belangrijke punten wel geleverd wordt, zodat de concessies van zijn partij op asielbeleid niet voor niets geweest zijn. "Dat er nooit, nooit meer mensen onder de open hemel slapen. Want dat is voor ons de ondergrens."

Meer uit Politiek

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen. Zoals verwacht hielp de PVV de wet aan een ruime meerderheid.

4 uur geleden
Tweede Kamer wil lik-op-stuk bij verstoorders dodenherdenking

DEN HAAG (ANP) - Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat antisemitisme harder wordt aangepakt. Om te beginnen moet op 4 mei het snelrecht worden toegepast als mensen de Nationale Dodenherdenking verstoren, zo willen diverse fracties. Hier zou ook meteen een afschrikwekkende werking van uitgaan, betoogden Kamerleden in een debat over antisemitisme. Bij snelrecht gaat justitie snel na het plegen van een strafbaar feit over tot vervolging. Het is onderdeel van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie.

4 uur geleden
Gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten zogeheten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hiertoe genoodzaakt is omdat de Raad van State over de kwestie vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, zo werd donderdag bekend. Hij heeft de gemeenten hierover al ingelicht.

5 uur geleden
Overijssel trekt bemestingsverbod door om PAS-melders te helpen

ZWOLLE (ANP) - Overijssel heeft het bemestingsverbod voor provinciale landbouwgronden nu al weer met een jaar verlengd. Ook in 2025 mogen boeren die grond van de provincie in erfpacht hebben daar geen mest op uitrijden. Het provinciebestuur creëert zo stikstofruimte, bedoeld om de zogeheten PAS-melders te helpen.

7 uur geleden
Kamer wil 'tochtkorting' voor huurder slecht geïsoleerde woning

DEN HAAG (ANP) - Huurders in een slecht geïsoleerde woning hebben recht op een 'tochtkorting' om de hogere energierekening te compenseren. De Tweede Kamer heeft donderdag een GroenLinks-PvdA-voorstel gesteund om dit wettelijk vast te leggen.

7 uur geleden
Jongeren VVD hekelen 'feitenvrije politiek' Yeşilgöz over asiel

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz imiteert de "feitenvrije onderbuikpolitiek" van populistische partijen als de PVV, vindt de jongerenvereniging van de liberalen. De JOVD is "geschokt" door de manier waarop Yeşilgöz cijfers over het aantal nareizigers van vluchtelingen die volgen op andere nareizigers "verzonnen" heeft, verwijzend naar berichtgeving van dagblad Trouw. "Yeşilgöz moet met een eigen liberaal verhaal komen; niet het populistische trucje van Wilders over willen doen", vinden de jongeren.

8 uur geleden
Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD, D66 en CDA maakten tot nu toe in een debat duidelijk achter de voorstellen te staan van demissionair landbouwminister Piet Adema.

8 uur geleden