
Chipmachinefabrikant ASML rekent op verdere groei
VELDHOVEN (ANP/BLOOMBERG) - Chipmachinefabrikant ASML heeft zijn resultaten afgelopen jaar stevig opgekrikt en voorziet dat 2020 "wederom een jaar van groei" zal zijn. Volgens het Nederlandse technologieconcern is er onder meer veel vraag naar de hypermoderne EUV-apparaten. Dat zijn de machines waar de laatste tijd discussie over is of ASML ze wel aan China mag verkopen.
De opbrengsten dikten afgelopen jaar aan tot 11,8 miljard euro, van 10,9 miljard euro in 2018. Daarbij werd de brutowinstmarge in het slotkwartaal opgevoerd tot 48,1 procent. Onder de streep bleef in 2019 net als een jaar eerder bijna 2,6 miljard euro aan winst over. Het beursgenoteerde ASML, dat levert aan grote internationale bedrijven als smartphonemaker Samsung en het Taiwanese chipconcern TSMC, kondigde woensdag ook aan dat het komende jaren tot 6 miljard euro aan eigen aandelen wil inkopen.
ASML was de laatste tijd al veel in het nieuws. De Verenigde Staten willen niet dat de EUV-apparaten van ASML aan China worden geleverd. Minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag zei vorige week in een reactie dat het Nederlandse kabinet zijn eigen afweging maakt over de kwestie. In zijn persverklaring liet het bedrijf niets los over de ontwikkelingen.
Geheugenchips
De EUV-technologie stelt fabrikanten in staat op nóg kleinere schaal schakelingen te tekenen op schijfjes halfgeleidermateriaal. Zo kunnen snellere microprocessoren en geheugenchips gemaakt worden, maar de vrees bestaat dat die ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. Critici stellen evenwel dat de Amerikanen ASML gebruiken als pion in hun handelsconflict met China.
ASML investeerde vele jaren fors in de ontwikkeling van EUV. Dat begint eindelijk zijn vruchten af te werpen. Afgelopen jaar werden er 26 van deze peperdure apparaten verkocht, in heel dit jaar denkt ASML er 35 er te kunnen leveren. Volgens het bedrijf zou alleen daarmee al 4,5 miljard euro aan omzet binnengehaald kunnen worden.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Beleggers in New York deden dinsdag een stap terug na onduidelijke uitspraken van president Donald Trump over wereldwijde handelsakkoorden, waardoor de hoop op een snelle verlaging van de handelstarieven vervloog. Ook deden aandelenhandelaren het voorzichtig aan in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten staan op het punt een handelsakkoord te sluiten. Die deal moet de impact van de door president Donald Trump opgelegde importheffingen verzachten, meldt Financial Times. Volgens de zakenkrant zullen hierdoor Britse exporteurs van staal en auto's profiteren van lagere tarieven of helemaal geen heffingen.
6 uur geledenSTRAATSBURG (ANP/RTR) - Door zich los te koppelen van Russische fossiele brandstoffen, laat de Europese Unie zich niet meer gijzelen door Moskou. Dat zei Eurocommissaris Dan Jørgensen (Energie) dinsdag bij de presentatie van de routekaart waarin staat hoe de Europese Commissie import van Russisch gas, olie en kernenergie volledig wil afbouwen.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het zorgtechnologieconcern Philips was dinsdag de grootste daler bij de hoofdfondsen in Amsterdam. Het bedrijf is somberder geworden over de winstgevendheid dit jaar door de Amerikaanse importheffingen. Die gaan Philips dit jaar tussen de 250 miljoen en 300 miljoen euro extra kosten. Topman Roy Jakobs verklaarde "aanzienlijke" maatregelen te nemen om de pijn van de heffingen en tegenheffingen te verzachten, waaronder aanpassingen in de toeleveringsketen en kostenbesparingen. Het aandeel eindigde 2,8 procent lager.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zal meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de Verenigde Staten en Qatar importeren als Russisch gas wordt verboden. Dit verwachten energie-experts nadat de EU dinsdag een routekaart hierover heeft gepresenteerd. De EU moet na het einde van dit jaar geen nieuwe Russische gasdeals meer maken en eind 2027 moet alle import van Russisch gas zijn stopgezet. De maatregelen leiden volgens de kenners niet tot gastekorten, maar energie-analist Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) verwacht wel een kleine prijsstijging voor Europese consumenten en bedrijven.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) is opnieuw erg kritisch over een fonds van honderden miljarden euro's dat de Europese Unie optuigde voor economisch herstel na de coronapandemie. Het is maar zeer de vraag of lidstaten beloofde prestaties leverden in ruil voor het geld, schrijft de waakhond voor Europese financiën.
10 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Het plan van de Europese Unie om te stoppen met Russische fossiele brandstoffen is risicovol, vindt Greenpeace dinsdag. De klimaatorganisatie maakt zich zorgen dat de "ene gevaarlijke afhankelijkheid vervangen wordt door de andere". Bijvoorbeeld als de EU hiermee afhankelijker wordt van energie uit de VS, en daarmee president Donald Trump.
10 uur geleden