Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipmachinefabrikant ASML rekent op verdere groei

Chipmachinefabrikant ASML rekent op verdere groei

VELDHOVEN (ANP/BLOOMBERG) - Chipmachinefabrikant ASML heeft zijn resultaten afgelopen jaar stevig opgekrikt en voorziet dat 2020 "wederom een jaar van groei" zal zijn. Volgens het Nederlandse technologieconcern is er onder meer veel vraag naar de hypermoderne EUV-apparaten. Dat zijn de machines waar de laatste tijd discussie over is of ASML ze wel aan China mag verkopen.

De opbrengsten dikten afgelopen jaar aan tot 11,8 miljard euro, van 10,9 miljard euro in 2018. Daarbij werd de brutowinstmarge in het slotkwartaal opgevoerd tot 48,1 procent. Onder de streep bleef in 2019 net als een jaar eerder bijna 2,6 miljard euro aan winst over. Het beursgenoteerde ASML, dat levert aan grote internationale bedrijven als smartphonemaker Samsung en het Taiwanese chipconcern TSMC, kondigde woensdag ook aan dat het komende jaren tot 6 miljard euro aan eigen aandelen wil inkopen.

ASML was de laatste tijd al veel in het nieuws. De Verenigde Staten willen niet dat de EUV-apparaten van ASML aan China worden geleverd. Minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag zei vorige week in een reactie dat het Nederlandse kabinet zijn eigen afweging maakt over de kwestie. In zijn persverklaring liet het bedrijf niets los over de ontwikkelingen.

Geheugenchips

De EUV-technologie stelt fabrikanten in staat op nóg kleinere schaal schakelingen te tekenen op schijfjes halfgeleidermateriaal. Zo kunnen snellere microprocessoren en geheugenchips gemaakt worden, maar de vrees bestaat dat die ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. Critici stellen evenwel dat de Amerikanen ASML gebruiken als pion in hun handelsconflict met China.

ASML investeerde vele jaren fors in de ontwikkeling van EUV. Dat begint eindelijk zijn vruchten af te werpen. Afgelopen jaar werden er 26 van deze peperdure apparaten verkocht, in heel dit jaar denkt ASML er 35 er te kunnen leveren. Volgens het bedrijf zou alleen daarmee al 4,5 miljard euro aan omzet binnengehaald kunnen worden.

Meer uit Financieel

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

LEUSDEN (ANP) - Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op, om te compenseren voor de onderbezetting buiten het piekseizoen, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.

38 minuten geleden
Alliander doet grote aanbesteding voor nieuwe kabels

ARNHEM (ANP) - Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, wil ruim 1,6 miljard euro uittrekken voor nieuwe kabels. Het gaat voor de organisatie om de grootste aanbesteding ooit voor de levering van distributie- en transportkabels voor het midden- en laagspanningsnet.

47 minuten geleden
Gasprijs verder omhoog door onrust in Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is dinsdag verder gestegen door de onrust in het Midden-Oosten, die voor verstoringen van de gasleveringen uit de regio kunnen zorgen. Vorige week werd de brandstof al flink duurder door de dreiging van een directe aanval door Iran op Israël.

1 uur geleden
Onderzoek: in Nederland wordt veel in beschermd zeegebied gevist

UTRECHT (ANP) - In Nederlandse natuurgebieden in de zee wordt veel meer met sleepnetten gevist dan in andere Europese landen. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totale aantal visuren op beschermde zeebodems, meldt natuurorganisatie Stichting de Noordzee op basis van internationaal onderzoek naar de visserijdruk in beschermde natuurgebieden in zeven Europese landen.

1 uur geleden
ArcelorMittal onderaan in rode AEX na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - ArcelorMittal was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die ook een stevig verlies liet zien. Het staalconcern werd door de kenners van Deutsche Bank van de kooplijst gehaald en zakte dik 5 procent. De algehele stemming op de beursvloeren was eveneens negatief. Maandag leek de Europese beurshandel nog weinig last te hebben van de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend, maar de zorgen bij beleggers over hoe Israël gaat reageren op die aanval lijken nu toe te nemen.

2 uur geleden
Concurrentie onder kopers op woningmarkt neemt sterk toe

AMSTERDAM (ANP) - De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

2 uur geleden
Rabobank gaat tot 1 miljard euro aan certificaten terugkopen

UTRECHT (ANP) - Rabobank gaat tot 1 miljard euro aan certificaten van de bank terugkopen. Het is voor het eerst dat de bank zijn certificaathouders, een soort aandeelhouders zonder stemrecht, een dergelijk aanbod doet.

2 uur geleden