Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chip- en techbedrijven grootste dalers in licht lagere AEX

Chip- en techbedrijven grootste dalers in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag door stevige koersverliezen van de chip- en techbedrijven. De vrees dat de centrale banken de rentetarieven verder gaan verhogen om de inflatie te bestrijden zorgde voor verkoopdruk op de beurzen. Hogere rentes zijn slecht nieuws voor aandelen en vooral ongunstig voor de snelgroeiende tech- en chipbedrijven.

Beleggers reageerden ook op het nieuwste inflatiecijfer van de eurozone. De inflatie in het eurogebied koelde in februari iets af tot 8,5 procent, maar viel hoger uit dan gehoopt. Vooral de prijzen voor eten en drinken, alcohol en tabak blijven hard stijgen. De zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet zijn meegenomen, kwam in februari zelfs uit op een nieuw recordniveau van 5,6 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rente daardoor verder moeten verhogen om de inflatie te bestrijden.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de min op 746,58 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 1012,07 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 0,4 procent.

Chipbedrijven

De chipbedrijven ASML en Besi waren de grootste dalers in de AEX, met minnen tot 2,2 procent. Ook branchegenoot ASMI (min 1,5 procent) zette de daling voort. Het chipbedrijf zakte een dag eerder al 6 procent na tegenvallende verwachtingen voor dit jaar. Techinvesteerder Prosus verloor 1,7 procent. Uitzender Randstad was koploper met een winst van dik 1 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield (min 0,5 procent) liet weten goedkeuring te hebben gekregen van beursuitbater Euronext om de notering van de aandelen in Amsterdam te schrappen. Het vastgoedconcern zal daardoor vanaf 9 maart niet langer deel uitmaken van de AEX-index, maar blijft wel in de Franse CAC40-index. De laatste handelsdag in Amsterdam is op 27 april.

Ebusco

Ebusco steeg 1 procent. De fabrikant van elektrische bussen heeft in Zweden een opdracht gekregen voor 23 bussen. Ook bevat het contract met het Zweedse Svealandstrafiken een optie voor de aanschaf van nog eens 41 bussen.

In Brussel verloor AB InBev dik 1 procent. De grootste brouwer ter wereld, bekend van merken als Jupiler, Corona en Leffe, verkocht afgelopen jaar meer bier en zag de omzet stijgen. Wel daalde het volume in het vierde kwartaal onverwacht. Ook de verwachtingen voor dit jaar vielen tegen. Concurrent Heineken won 0,7 procent in Amsterdam. In Frankfurt zakte het Duitse chemiebedrijf Covestro 5,5 procent na tegenvallende resultaten.

De euro was 1,0616 dollar waard, tegenover 1,0675 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 78,31 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 84,91 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

9 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

13 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

14 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden