
China vaardigt tegenmaatregelen uit tegen Amerikanen
PEKING (ANP/AFP) - China heeft tegen elf Amerikanen, onder wie de Republikeinse senators Ted Cruz en Marco Rubio, sancties uitgevaardigd. Het is een reactie op Amerikaanse strafmaatregelen tegen een aantal Chinezen naar aanleiding van de ingrijpende Chinese maatregelen in de tot voor kort als autonoom geldende metropool Hongkong. Peking liet weten dat het sancties uitvaardigt "tegen Amerikanen die zich slecht hebben gedragen in kwesties die Hongkong aangaan".
Daartoe rekent China ook onder anderen de chef van Human Rights Watch, Kenneth Roth, en de leider van een Amerikaanse stichting die democratie zegt te bevorderen, de National Edowment for Democracy.
Maandag zijn in China negen mensen opgepakt op basis van een nieuwe veiligheidswet die de Volksrepubliek heeft opgelegd aan de autonome regio Hongkong. Zo werd mediamagnaat Jimmy Lai Chee-ying, die bekend staat als een invloedrijk ijveraar voor democratisering in Hongkong, samen met een van zijn zoons in het hoofdkwartier van zijn mediabedrijf in de boeien geslagen.
Hongkong heeft autonomie op basis van de afspraken die bij de overdracht van de Britse kolonie aan het gezag van Peking in 1997 zijn gemaakt. Autonoom Hongkong heeft daarmee een op westerse leest geschoeid rechtsstelsel. Dat biedt opgepakte verdachten rechten, terwijl in de rest van China verdachten er vrijwel zeker van kunnen zijn dat ze veroordeeld worden. Een plan van de regering van Hongkong om uitlevering aan de Volksrepubliek makkelijk te maken, leidde half maart vorig jaar tot massale protesten en stortte het financiële centrum Hongkong in een crisis.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - Europarlementariërs reageren verdeeld op het nieuwe klimaatdoel van de Europese Commissie voor 2040. De groene en linkse partijen zijn blij dat de Commissie heeft toegezegd de uitstoot per 2040 met 90 procent te verminderen. Ze zijn echter niet blij met het voorstel dat lidstaten per 2036 3 procent van hun uitstoot kunnen afkopen met een zogeheten CO2-krediet buiten de EU. Rechtse en conservatieve partijen vragen zich juist af of het klimaatdoel haalbaar is.
7 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie kan niet "vanzelfsprekend" rekenen op de steun van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement voor een nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie. Daarvoor waarschuwde partijleider Iratxe García woensdag op een persconferentie. De sociaaldemocraten zijn de tweede partij van het parlement.
1 uur geledenMELBOURNE (ANP) - Australië heeft een visum voor rapper Kanye 'Ye' West ingetrokken na de release van zijn nummer Heil Hitler. Volgens immigratieminister Tony Burke was het visum al toegekend, maar weer ingetrokken om uitspraken van de rapper, meldt nieuwswebsite ABC. "Hij heeft veel beledigende opmerkingen gemaakt waar mijn functionarissen opnieuw naar hebben gekeken na de uitgave van dat nummer", aldus Burke.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft volgens Greenpeace onvoldoende geluisterd naar haar eigen klimaatadviseurs. De organisatie brengt in herinnering dat de Wetenschappelijke Klimaatadviesraad van de EU een maand geleden heeft aanbevolen te streven naar 90 tot 95 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2040. Die vermindering zou bovendien in de EU zelf moeten plaatsvinden en niet buiten de EU via koolstofhandel, vond de raad.
1 uur geledenKYIV (ANP/AFP) - Oekraïne heeft de plaatsvervangend ambassadeur John Ginkel ontboden om uitleg te geven over berichten dat de Verenigde Staten de leveringen van wapens aan Oekraïne hebben opgeschort. Volgens Kyiv wordt Rusland daardoor "aangemoedigd" om door te gaan met de oorlog, staat in een verklaring van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Volgens Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaat) is het "logisch" dat de EU nu een nieuw klimaatdoel voor 2040 vastlegt. De Europese Commissie heeft voorgesteld de uitstoot van broeikasgassen per 2040 met 90 procent terug te dringen.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil dat de uitstoot van broeikasgassen in 2040 met 90 procent is teruggebracht vergeleken met 1990, zo stelt ze woensdag voor. Daarbij wil de Commissie het voor lidstaten wel makkelijker maken dit klimaatdoel te bereiken, zeiden Eurocommissarissen Teresa Ribera (Schone Transitie) en Wopke Hoekstra (Klimaat) op een persconferentie.
2 uur geleden