Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China respecteert ex-Sovjetstaten na woede over oudere uitspraken

China respecteert ex-Sovjetstaten na woede over oudere uitspraken

LUXEMBURG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - China verzekert voormalige Sovjetstaten als Oekraïne dat het hun soevereiniteit respecteert. De Chinese ambassadeur in Frankrijk uitte daar eerder twijfels over en dat riep de woede op van een aantal EU-landen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag afstand genomen van de omstreden woorden.

De ambassadeur in Parijs stelde vrijdag op de Franse televisie het zelfbeschikkingsrecht ter discussie van de landen die ooit deel uitmaakten van de Sovjet-Unie. Die "hebben geen echte status in het internationaal recht", zei hij. Onder meer zijn gastland Frankrijk en Estland, Letland en Litouwen, die zich net als Oekraïne in de jaren negentig losmaakten van Moskou, vonden de uitlatingen onacceptabel. Ook in Moldavië en Oekraïne is verontwaardigd gereageerd. EU-buitenlandchef Josep Borrell kondigde aan dat de unie Beijing "krachtig" om opheldering zou vragen.

Naast het ministerie lijkt ook de Chinese ambassade in Frankrijk zelf terug te komen op de uitlatingen. Aanvankelijk werd de volledige tekst van het interview gedeeld op het Chinese berichtenplatform WeChat, maar een paar uur later was dat weer verwijderd.

Bespreking

Borrell overlegt maandag met de buitenlandministers van de EU in Luxemburg. "Ik kan niet vooraf zeggen wat de uitkomst van de bespreking zal zijn, maar het zal zeker een krachtige stellingname zijn om zo de opvatting van de Chinese regering over de soevereiniteit van voormalige Sovjetstaten te verduidelijken", zei hij bij aankomst.

De hoogste diplomaat van de EU noemde de woorden van ambassadeur Lu Shaye zondag al onaanvaardbaar. Borrell zei al voordat Beijing terugkrabbelde dat hij erop rekende dat die niet China's officiële standpunt weergeven. Volgens EU-diplomaten hebben de uitlatingen "veel emotie" losgemaakt. De Baltische landen voelen zich in hun bestaan bedreigd. Terwijl China gewoon diplomatieke banden met hen heeft aangeknoopt en ze dus in de praktijk heeft erkend, redeneren ze. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt ook dat Beijing een van de eerste regeringen was die officiële betrekkingen aanging met oud-Sovjetstaten.

De Europese buitenlandministers spreken maandag langer door over China, want de EU is bezig zijn houding jegens de steeds assertievere grootmacht aan te passen, zegt Borrell. Op de volgende EU-top in juni buigen premier Mark Rutte en de leiders van de andere 26 lidstaten zich over hun omgang met China.

Meer uit Buitenland

Moskou dreigt met aanval op Britse doelen in Oekraïne en elders

MOSKOU (ANP/AFP) - Als Oekraïne Rusland raakt met Britse raketten, zal Moskou overwegen Britse militaire doelen in Oekraïne, maar ook elders te beschieten, heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen de Britse ambassadeur in Moskou.

5 minuten geleden
Test met toegangsticket levert Venetië al bijna 1 miljoen euro op

ROME (ANP/DPA) - Het toegangsticket voor dagjesmensen in Venetië heeft de Italiaanse stad de eerste elf testdagen 975.000 euro opgeleverd. De vijf euro entreegeld gold van 25 april tot 5 mei. De stad meldde dat er in totaal 195.000 kaartjes werden verkocht, iets boven de verwachtingen. De maatregel is bedoeld om de toeristenstroom te beteugelen.

8 minuten geleden
Trump riskeert celstraf als hij spreekverbod nog eens overtreedt

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Als de voormalige Amerikaanse president Donald Trump opnieuw zijn spreekverbod overtreedt, zegt Juan Merchan, de rechter die de strafzaak tegen hem behandelt, "een celstraf te overwegen".

38 minuten geleden
EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

PARIJS (ANP) - China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen sprak dat uit in een "open en eerlijk" gesprek met de Chinese president Xi Jinping, die op bezoek is in Europa.

1 uur geleden
Gaza-demonstranten bezetten ook universiteit Gent

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt, zegt een van de organisatoren tegen een ANP-verslaggever ter plaatse.

1 uur geleden
Kyiv roept bondgenoten op Poetin niet als president te erkennen

MOSKOU (ANP/RTR) - Oekraïne roept alle internationale bondgenoten op om Vladimir Poetin niet te erkennen als legitieme president van Rusland. Hij wordt dinsdag geïnaugureerd voor een nieuwe termijn, maar volgens Kyiv zijn de verkiezingen die hij heeft gewonnen niet eerlijk verlopen.

1 uur geleden
Gaza meldt aanvallen Israël op Rafah na bevel tot evacuatie

GAZA (ANP/AFP) - Volgens Palestijnse functionarissen hebben Israëlische straaljagers twee gebieden in het oosten van Rafah aangevallen die op bevel van het Israëlische leger moesten worden geëvacueerd. De opdracht tot ontruiming geldt als aanloop naar een mogelijke invasie van de stad in het zuiden van de Palestijnse Gazastrook.

2 uur geleden