
China respecteert ex-Sovjetstaten na woede over oudere uitspraken
LUXEMBURG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - China verzekert voormalige Sovjetstaten als Oekraïne dat het hun soevereiniteit respecteert. De Chinese ambassadeur in Frankrijk uitte daar eerder twijfels over en dat riep de woede op van een aantal EU-landen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag afstand genomen van de omstreden woorden.
De ambassadeur in Parijs stelde vrijdag op de Franse televisie het zelfbeschikkingsrecht ter discussie van de landen die ooit deel uitmaakten van de Sovjet-Unie. Die "hebben geen echte status in het internationaal recht", zei hij. Onder meer zijn gastland Frankrijk en Estland, Letland en Litouwen, die zich net als Oekraïne in de jaren negentig losmaakten van Moskou, vonden de uitlatingen onacceptabel. Ook in Moldavië en Oekraïne is verontwaardigd gereageerd. EU-buitenlandchef Josep Borrell kondigde aan dat de unie Beijing "krachtig" om opheldering zou vragen.
Naast het ministerie lijkt ook de Chinese ambassade in Frankrijk zelf terug te komen op de uitlatingen. Aanvankelijk werd de volledige tekst van het interview gedeeld op het Chinese berichtenplatform WeChat, maar een paar uur later was dat weer verwijderd.
Bespreking
Borrell overlegt maandag met de buitenlandministers van de EU in Luxemburg. "Ik kan niet vooraf zeggen wat de uitkomst van de bespreking zal zijn, maar het zal zeker een krachtige stellingname zijn om zo de opvatting van de Chinese regering over de soevereiniteit van voormalige Sovjetstaten te verduidelijken", zei hij bij aankomst.
De hoogste diplomaat van de EU noemde de woorden van ambassadeur Lu Shaye zondag al onaanvaardbaar. Borrell zei al voordat Beijing terugkrabbelde dat hij erop rekende dat die niet China's officiële standpunt weergeven. Volgens EU-diplomaten hebben de uitlatingen "veel emotie" losgemaakt. De Baltische landen voelen zich in hun bestaan bedreigd. Terwijl China gewoon diplomatieke banden met hen heeft aangeknoopt en ze dus in de praktijk heeft erkend, redeneren ze. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt ook dat Beijing een van de eerste regeringen was die officiële betrekkingen aanging met oud-Sovjetstaten.
De Europese buitenlandministers spreken maandag langer door over China, want de EU is bezig zijn houding jegens de steeds assertievere grootmacht aan te passen, zegt Borrell. Op de volgende EU-top in juni buigen premier Mark Rutte en de leiders van de andere 26 lidstaten zich over hun omgang met China.
Meer uit Buitenland
GENÈVE (ANP) - De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties wil dat Amerikaanse sancties tegen speciaal rapporteur Francesca Albanese meteen worden teruggedraaid. "Zelfs bij grote meningsverschillen zouden VN-lidstaten inhoudelijk en constructief met elkaar in gesprek moeten gaan, in plaats van hun toevlucht te nemen tot strafmaatregelen", zegt Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Volker Türk in een verklaring.
27 minuten geledenKUALA LUMPUR (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, heeft zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov verteld dat president Donald Trump "teleurgesteld en gefrustreerd" is over het gebrek aan voortgang in het vredesproces tussen Rusland en Oekraïne. "Hopelijk krijgen we de komende dagen meer duidelijkheid over wat het Russische standpunt is en wat hun prioriteiten zijn", zei Rubio na afloop van het gesprek. "Maar het gaat duidelijk moeizaam, zoals jullie allemaal hebben kunnen zien."
56 minuten geledenGENT (ANP/BELGA) - De restauratie van het vijftiende-eeuwse kunstwerk Lam Gods duurt langer. Het altaarstuk van de gebroeders Van Eyck kan naar verwachting pas in de lente van 2027 weer worden bekeken in de Sint-Baafskathedraal in Gent, bleek tijdens een persmoment.
58 minuten geledenGAZA (ANP/AFP) - In de Gazastrook zijn opnieuw tientallen mensen om het leven gekomen door Israëlische aanvallen, meldt de burgerbescherming in het gebied. Die stelde een eerder dodental bij naar 52.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft afspraken gemaakt met Israël over het toelaten van meer humanitaire hulp aan Gaza, meldt EU-buitenlandchef Kaja Kallas. "Deze deal betekent dat er meer grensovergangen worden geopend, dat er vrachtwagens met hulpgoederen en voedsel Gaza binnenkomen, dat de vitale infrastructuur wordt hersteld en dat hulpverleners worden beschermd", schrijft Kallas op X.
2 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - De motie van wantrouwen tegen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is met een ruime meerderheid van het Europees Parlement verworpen. In de stemming van donderdag stemden 360 Europarlementariërs tegen en 175 voor de motie.
2 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben afgesproken dat ze nauwer gaan samenwerken om vijanden met hun kernwapens af te schrikken. De twee naties blijven onafhankelijk opereren, maar zullen gezamenlijk reageren op "extreme dreiging" voor Europa. Ze willen overbrengen dat Europese bondgenoten op steun kunnen rekenen van de enige twee Europese kernmachten.
3 uur geleden