
Brussel pakt Hongarije aan om mogelijke corruptie EU-geld
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de eerste formele, juridische stap gezet tegen de Hongaarse regering die kan leiden tot "financiële maatregelen" wegens het niet eerbiedigen van de rechtsstaat. In een brief sommeert het dagelijks EU-bestuur opheldering te geven over het gebruik van Europees geld bij openbare aanbestedingen. Volgens ingewijden zijn EU-subsidies mogelijk door fraude en corruptie in verkeerde handen gekomen, en is er geen toezicht van een onafhankelijke instantie. Dit zou een structureel probleem zijn, dat al zeker tien jaar speelt.
De commissie heeft "issues" op het oog, twittert vicevoorzitter Věra Jourová (Justitie), "die mogelijk de rechtsstaat schenden in Hongarije en gevolgen hebben voor de Europese begroting. Hongarije zal op onze zorgen moeten reageren en corrigerende maatregelen moeten voorstellen."
Boedapest heeft twee maanden de tijd om te antwoorden, voor de commissie mogelijk verdere stappen zet. Die kunnen uiteindelijk leiden tot het bevriezen van EU-subsidies voor Hongarije als het land geen actie onderneemt. Maar volgens hooggeplaatste functionarissen wil Brussel tot een oplossing komen met de regering van de vers herkozen Viktor Orbán. Ze wijzen er ook op dat het niet gaat om boetes of andere sancties of het terughalen van al bestede subsidies, maar om preventieve maatregelen te treffen "die de Europese begroting beschermen".
Conditionaliteitsregime
Het is voor het eerst dat de commissie een nieuw mechanisme inzet, dat EU-geld koppelt aan de rechtsstaat. Het zogeheten conditionaliteitsregime moet voorkomen dat EU-geld door corruptie of vriendjespolitiek in verkeerde handen komt. De EU-leiders waren het in 2020 eens geworden over de invoering van zo'n mechanisme om de Europese begroting te beschermen, met Nederland als een van de voortrekkers. Het is al sinds 1 januari 2021 van kracht maar nooit eerder gebruikt.
Het Europese Hof van Justitie heeft begin dit jaar protesten van Hongarije en Polen tegen invoering van de rechtsstaattoets afgewezen.
Meer uit Buitenland
DOHA (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich optimistisch getoond over de mogelijkheid dat een deal kan worden gesloten over het Iraanse atoomprogramma. Hij zei dat een overeenkomst "dichtbij" lijkt te zijn en dat daarmee ook militaire escalatie van de baan zou zijn.
21 minuten geledenANTALYA (ANP) - Rusland heeft het luchtruim van Estland en daarmee van de NAVO geschonden om een verdachte tanker te ontzetten, zegt de Estse buitenlandminister. De tussenkomst van een Russisch gevechtsvliegtuig is "heel ernstig", zei minister Margus Tsahkna bij aankomst voor overleg met zijn NAVO-collega's.
35 minuten geledenKUALA LUMPUR (ANP/AFP) - De Maleisische premier Anwar Ibrahim zegt vlucht MH17 te hebben besproken met de Russische president Vladimir Poetin. Ibrahim bezocht Moskou nadat een internationale luchtvaartraad had geoordeeld dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van het passagiersvliegtuig in 2014. Rusland accepteerde die conclusie niet.
1 uur geledenISTANBUL (ANP/RTR/AFP) - Er heerst onduidelijkheid over de start van het overleg tussen Oekraïne en Rusland in Turkije. Het Russische staatspersbureau TASS meldt op basis van een bron dat de aanvangstijd rond 09.00 uur is, maar een Oekraïense functionaris verklaart dat de landen geen starttijd zijn overeengekomen.
1 uur geledenMELBOURNE (ANP/AFP) - De Australische stad Melbourne gaat een beschadigd monument voor de Britse ontdekkingsreiziger James Cook niet vervangen. Dat meldt burgemeester Stephen Jolly van Yarra City, een buitenwijk van Melbourne. Reden voor het besluit is dat het beeld "onvermijdelijk opnieuw wordt vernield", aldus Jolly.
1 uur geledenANTALYA (ANP) - Het is aan de Russische president Vladimir Poetin om "de benodigde volgende stappen" te zetten om een eind te maken aan de oorlog met Oekraïne, zegt NAVO-topman Mark Rutte. Oekraïne heeft volgens hem duidelijk gemaakt dat het bereid is tot vredesoverleg en het wachten is nu op het Kremlin.
1 uur geledenPRETORIA (ANP/BLOOMBERG) - De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa is van plan om op 21 mei in Washington gesprekken te voeren met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump, zo laat zijn kantoor weten. Hij hoopt zo een diplomatieke ruzie tussen de twee landen te sussen.
7 uur geleden