Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse rechter blokkeert uitlevering Julian Assange

Britse rechter blokkeert uitlevering Julian Assange

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk mag WikiLeaks-oprichter Julian Assange (49) niet uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat besloot de rechter in Londen, die maandag wees op het risico dat Assange zich van het leven zou kunnen beroven.

De Amerikaanse autoriteiten willen de oprichter van de klokkenluiderssite vervolgen voor de publicatie van vertrouwelijke documenten. Dat lek heeft volgens de VS levens in gevaar gebracht. Aanhangers zien Assange als een onderzoeksjournalist die misstanden aan het licht brengt.

De WikiLeaks-oprichter probeert al jaren uit handen te blijven van de Amerikaanse justitie. Hij zat zeven jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Het Zuid-Amerikaanse land wees Assange in 2019 de deur, waarna de Britse politie hem oppakte. Hij wordt nu vastgehouden in de Londense Belmarsh-gevangenis.

In beroep

Rechter Vanessa Baraitser maakte duidelijk zich zorgen te maken over de geestelijke gezondheid van Assange. Ze stelde dat de VS onvoldoende hebben aangetoond dat ze kunnen voorkomen dat de WikiLeaks-oprichter "een manier zal vinden om zelfmoord te plegen".

De VS gaan in beroep tegen het besluit de uitlevering te blokkeren. Assange riskeert volgens Amerikaanse media een gevangenisstraf van 175 jaar als hij alsnog wordt uitgeleverd. Zijn aanhangers hebben hun hoop ook gevestigd op de Amerikaanse president Donald Trump. Ze hopen dat de president zal besluiten Assange gratie te verlenen.

Meer uit Buitenland

Israëlische legerchef waarschuwt voor langdurige oorlog met Iran

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische legerleider Eyal Zamir zei vrijdag dat zijn land zich moet voorbereiden op een langdurige oorlog met Iran.

12 minuten geleden
Spaanse koning wijst juist op noodzaak NAVO en sterkere defensie

BRUGGE (ANP) - De Spaanse koning Felipe heeft gewaarschuwd dat het versterken van de Europese defensie een "reële en dreigende noodzaak" is. Dat zei de Spaanse vorst in een toespraak bij het Europacollege in Brugge. Het Spaanse kabinet verzet zich binnen de NAVO juist tegen hogere defensiebudgetten. Daarmee dreigt het de komende NAVO-top in Den Haag te verstoren.

21 minuten geleden
President Roemenië benoemt na lange onderhandelingen premier

BOEKAREST (ANP/RTR/AFP) - De Roemeense president Nicusor Dan heeft de liberale politicus Ilie Bolojan benoemd als nieuwe premier. Zijn benoeming volgt op wekenlange onderhandelingen gericht op het vormen van een nieuwe regering na maanden van politieke onrust.

39 minuten geleden
Grote betogingen tegen Israël in Teheran en andere plaatsen

TEHERAN (ANP/AFP) - Vele duizenden Iraniërs hebben op deze vrijdagse gebedsdag in meerdere steden betoogd tegen Israël. De staatstelevisie toonde beelden van betogers die ook hun steun betuigden aan de regering en de geestelijken. Ook nieuwszender Al-Jazeera meldt massale betogingen voor vergelding en tegen de Israëlische aanvallen. Mensen gingen de straat op in Teheran, en onder meer in Isfahan, Mashad, Qom en Tabriz.

46 minuten geleden
Brits Lagerhuis stemt in met 'historische' euthanasiewet

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel om euthanasie in sommige gevallen te legaliseren. 314 parlementsleden stemden voor het wetsvoorstel, 291 stemden tegen. Als de wet wordt doorgevoerd gaat het om de grootste sociale wetswijziging in het Verenigd Koninkrijk in tientallen jaren.

52 minuten geleden
Poetin zegt niet uit te zijn op capitulatie Oekraïne

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zegt dat hij niet uit is op de volledige overgave van Oekraïne. Hij zou de soevereiniteit van het buurland niet ontkennen, maar alleen willen dat de regering in Kyiv "de realiteit op de grond erkent".

1 uur geleden
EU-lidstaten op zoek naar meer en ander geld voor Oekraïne

LUXEMBURG (ANP) - De EU-lidstaten zijn op zoek naar meer geld voor militaire steun aan Oekraïne, waarbij naar andere mogelijkheden wordt gekeken om geld vrij te spelen. De financiële steun die Oekraïne sinds de Russische agressieoorlog krijgt, komt tot nu toe onder andere uit de rente op bevroren Russische tegoeden. De EU-ministers van Financiën brengen nu andere mogelijkheden in kaart, zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) vrijdag na afloop van een vergadering met de ministers.

2 uur geleden