
Brits Hogerhuis verwerpt omstreden brexitwet Johnson
LONDEN (ANP) - Het Britse Hogerhuis heeft maandag de omstreden brexitwet van premier Johnson verworpen. Althans, die delen die indruisen tegen het internationaal recht. Het gaat vooral over afspraken over Noord-Ierland die Londen en de EU hebben vastgelegd in het uittredingsverdrag.
De lords stemden met 433 tegen 165 leden voor het schrappen van de clausule in het wetsvoorstel, die Britse ministers in staat stelt om eenzijdig delen uit het uittredingsverdrag met de EU teniet te doen. Volgens Johnson is de zogeheten internemarktwet nodig om het interne goederenverkeer in het Verenigd Koninkrijk te beschermen. Hij ziet het als een "vangnet" en "verzekeringspolis" om de politieke en economische integriteit van het VK te bewaren als er geen handelsakkoord met de EU wordt gesloten.
Johnson heeft erkend dat de wet het internationale recht schendt, terwijl veel van zijn partijgenoten vrezen daarmee de internationale reputatie van het Verenigd Koninkrijk op het spel te zetten. Het Lagerhuis heeft de wet eerder voorlopig groen licht gegeven. Het Hogerhuis zegt nu dat de passages die het verdrag met de EU schenden moeten worden geschrapt, zoals Brussel heeft geëist.
Het wetsvoorstel dreigt volgens critici de vrede in Noord-Ierland te ondermijnen, een vrees die ook de volgende Amerikaanse president Joe Biden heeft uitgesproken. Johnson kan er nu voor kiezen de bewuste passages te schrappen of ze in stand houden als het Lagerhuis het wetsvoorstel volgende maand opnieuw behandelt. Hij zei eerder maandag dat de betreffende clausules een "vitaal" veiligheidsnet vormen.
Mochten de EU en het VK een deal over een handelsverdrag sluiten, dan zijn de passages mogelijk niet langer nodig. De onderhandelingen daarover verkeren in een eindfase, er klinken enige optimistische geluiden.
De Britten zijn vanaf 1 januari niet meer gebonden aan EU-wetten. In het uittredingsverdrag blijft de EU zeggenschap houden over handel met Noord-Ierland, mede om te voorkomen dat er controles komen aan de grens met EU-lidstaat Ierland.
Meer uit Buitenland
BOOM (ANP) - De inzet van het festival Tomorrowland is om de optredens van alle grote namen die op het hoofdpodium gepland stonden ondanks de brand te laten doorgaan. Dat heeft de woordvoerder van Tomorrowland woensdagavond aan het ANP gemeld. Tot deze groep behoort zeker de Nederlandse dj Martin Garrix, die vrijdagavond op het hoofdpodium zou staan.
6 uur geledenBOOM (ANP) - Het bekende Belgische dancefestival Tomorrowland in Boom bij Antwerpen gaat ondanks de grote brand op het hoofdpodium door. Dat maakte de organisatie woensdagavond bekend tijdens een persconferentie. Eerder op de avond brandde het hoofdpodium volledig af. Het was eerder nog onduidelijk of het festival, dat vrijdag moet beginnen, na de brand zou doorgaan
7 uur geledenANTWERPEN (ANP) - Het hoofdpodium van het internationaal bekende dancefestival Tomorrowland in Boom bij Antwerpen is volledig afgebrand. Op beelden op sociale media is te zien dat alleen nog het zwartgeblakerde geraamte over is van het gigantische podium, dat elk jaar het paradepaardje is van het evenement, meldt de Vlaamse nieuwszender VRT.
9 uur geledenBOOM (ANP/BELGA) - Het hoofdpodium van het Belgische festival Tomorrowland staat in brand, is te zien op beelden bij Belgische media zoals de VRT, de Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws. Het dancefestival in de buurt van Antwerpen moet vrijdag beginnen.
10 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - De ultraorthodoxe partij Shas stapt uit de Israëlische coalitie uit onvrede over de geplande militaire dienstplicht voor orthodoxe joden, melden Israëlische media. Dat betekent dat premier Benjamin Netanyahu zijn meerderheid in het parlement verliest. Shas zou echter hebben besloten Netanyahu niet te laten vallen en geen motie van wantrouwen tegen hem en zijn regering te steunen.
11 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De nieuwe meerjarenbegroting (MFK) van de EU groeit van 1200 miljard naar 2000 miljard euro, zo blijkt uit het woensdag gepresenteerde voorstel van de Europese Commissie. De nieuwe MFK loopt van 2028 tot 2034. De afgelopen jaren droegen EU-lidstaten 1,1 procent van hun bruto nationaal inkomen af aan de EU, dat wordt vanaf 2028 1,26 procent.
12 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - Jennifer Geerlings-Simons is woensdagochtend lokale tijd beëdigd als president van Suriname. De presidentiële sjerp is haar omgehangen door haar voorganger Chan Santokhi, die het land sinds 2020 heeft geleid. Hij gaf haar daarna een omhelzing.
12 uur geleden