Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouwbedrijf wil als eerste in Nederland heel huis bouwen met robot

Bouwbedrijf wil als eerste in Nederland heel huis bouwen met robot

HENGELO (ANP) - Familiebedrijf Plegt-Vos zegt als eerste bouwbedrijf in Nederland hele woningen te gaan bouwen met robots. "Tot aan de wc-pot aan toe", aldus algemeen directeur Theo Opdam. Een nieuwe fabriek in Almelo is naar verwachting begin volgend jaar volledig operationeel en dan kan het bedrijf kant-en-klaarhuizen en -appartementen bouwen. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hout.

"Aan het begin van de lijn gaat er materiaal in en aan het eind komt er bijvoorbeeld een hele gevel uit", aldus Plegt-Vos. De onderdelen van de woning worden dan op locatie in elkaar gezet. Een huis kan binnen een dag worden opgebouwd en kan binnen een week gereed worden gemaakt in te wonen.

Dat maakt volgens Opdam het bouwen van huizen goedkoper en milieuvriendelijker. Door de standaardisatie van het productieproces worden kosten bespaard. Daarnaast hoeft een huis op de bouwplaats alleen nog in elkaar worden gezet en niet te worden opgebouwd. Daardoor zijn er fors minder transportbewegingen nodig en wordt er minder afval geproduceerd.

Minder arbeid

Door deze manier van werken hoeft er op de bouwplaats minder arbeid te worden verricht. "Alleen al voor een wc moeten elf verschillende beroepen langskomen, zoals loodgieters, elektriciens en stukadoors. Die moeten allemaal met een autootje heen-en-weer rijden", zegt Opdam. De robots produceren daarnaast veel minder afval doordat er minder kapot gaat tijdens de bouw en er minder overnieuw moet worden gedaan. Doordat er op de bouwplaats veel minder handelingen hoeven te worden verricht is het proces ook nog eens veiliger en is er minder sprake van geluidsoverlast, aldus Opdam.

Plegt-Vos kan straks 1500 woningen per jaar produceren en dat aantal wordt de komende jaren verder uitgebreid door de bouw van nieuwe fabriekshallen. Opdam verwacht dat de eerste volledig door robots gebouwde woning in maart of april in elkaar wordt gezet. Het familiebedrijf heeft de ambitie om binnen de komende drie jaar 80 procent van zijn woningen met behulp van robots te gaan bouwen.

Prefab

Bouwbedrijf VolkerWessels laat weten dat sinds 2014 gebruikt wordt gemaakt van prefab, het bouwen in de fabriek van voorgeproduceerde onderdelen die op locatie worden geassembleerd tot een volledig huis. VolkerWessels schat in dat 15 procent van de woningen die het bouwt op locatie in elkaar wordt gezet. "Alleen bij het assembleren en bij de afwerking komt nog handwerk te pas", zegt een woordvoerster.

Vanwege de grote voordelen van dat proces heeft het bouwbedrijf de ambitie om dat percentage de komende jaren te laten groeien. "Maar lang niet alle locaties, zoals vakantieparken en wijken met vrijstaande huizen waar we bouwen, zijn daarvoor geschikt", aldus VolkerWessels.

Bouwbedrijf BAM kon op korte termijn geen informatie geven over de ontwikkeling van de robotisering van woningbouwprojecten.

Meer uit Financieel

Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM Ben Smith benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

43 minuten geleden
Europese Commissie doet inval bij kunstgrasbedrijf TenCate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal. Dat laat topman Michael Vogel van het bedrijf weten aan het ANP. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar mogelijke kartelvorming door producenten van kunstgras voor sportvelden. Daarvoor zijn in verscheidene lidstaten van de Europese Unie invallen gedaan.

1 uur geleden
Hackers maken data personeel British Airways, BBC en Boots buit

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Een Russische hackersgroep heeft gegevens buitgemaakt van personeel van onder meer luchtvaartmaatschappij British Airways, omroep BBC en drogisterijketen Boots. De getroffen bedrijven hebben van hackersgroep Clop een week de tijd gekregen om te onderhandelen over losgeld. Is er dan nog niet betaald, dan zal de hackersgroep de gestolen gegevens publiceren.

1 uur geleden
Netflix stijgt op afwachtend Wall Street na positief rapport

NEW YORK (ANP) - Netflix behoorde woensdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Analisten van de Amerikaanse bank Wells Fargo kwamen met een positief rapport over de streamingdienst, waarin het koersdoel van het aandeel werd opgeschroefd tot 500 dollar. Dat is het hoogste koersdoel voor Netflix onder de Wall Street-analisten. Ook de kenners van JPMorgan verhoogden hun koersdoel voor het aandeel Netflix, dat 2,4 procent steeg.

2 uur geleden
Topman IEA: economie China belangrijkste factor voor olieprijs

PARIJS (ANP) - Oliekartel OPEC+ probeert met productieverlagingen de olieprijzen te stuwen, maar de economie van China is de belangrijkste factor voor de ontwikkelingen op de oliemarkt. Dat zei directeur Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) tegen persbureau Bloomberg. China is namelijk 's werelds grootste olie-importeur en de vraag uit dat land heeft grote invloed op de oliemarkt.

3 uur geleden
Privacytoezichthouder bezorgd om ChatGPT, vraagt opheldering

DEN HAAG (ANP) - De makers van chatbot ChatGPT moeten duidelijkheid geven over de manier waarop de technologie is ontwikkeld. De Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy, maakt zich zorgen en wil daarom opheldering van ontwikkelaar OpenAI. De waakhond "wil onder meer weten hoe OpenAI omgaat met persoonsgegevens bij het trainen van het onderliggende systeem".

3 uur geleden
Personeel drietal industriële bakkers staakt om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Het personeel van drie industriële bakkerijen staakt vanaf donderdagochtend 48 uur lang. Dat hebben vakbonden FNV en CNV aangekondigd nadat de werkgevers in de bakkersbranche een ultimatum om met een beter loonbod te komen hadden laten verlopen.

4 uur geleden