
'Bolle Jos' krijgt 13 jaar cel voor mislukte cocaïneroof België
ANTWERPEN (ANP/BELGA) - De rechtbank in Antwerpen heeft de voortvluchtige Jos Leijdekkers, ook wel bekend als 'Bolle Jos', dinsdag dertien jaar cel opgelegd voor een mislukte cocaïneroof. Tegen hem was vijftien jaar geëist. Volgens de rechtbank stuurde de Brabander een gewapend commando aan dat 10 ton cocaïne moest stelen die in beslag was genomen door de Antwerpse douane.
De partij drugs die verstopt zat tussen een lading sojameel werd op 16 oktober 2023 ontdekt door de douane. Die bracht de container naar een loods om daar de drugs met een waarde van 250 miljoen euro eruit te halen. Criminelen konden de lading volgen door middel van trackers. Toen twee gewapende mannen zich meldden bij de loods is de politie ingeschakeld. Even later werden zeven gewapende Nederlanders klemgereden in een bestelbus en aangehouden. Zij zijn veroordeeld tot tien jaar cel. In totaal stonden negentien verdachten terecht.
De 33-jarige Brabander kwam na onderzoek in beeld als vermeende opdrachtgever. Bij de Nederlandse politie was een tip binnengekomen dat de partij van de voortvluchtige Leijdekkers was. Ook had een van de verdachten in een afgeluisterd gesprek in de cel gezegd dat hij daar zat door 'Bolle Jos'.
Eerdere vonnissen
Leijdekkers is al verschillende keren veroordeeld in België. In Nederland werd hij eerder veroordeeld tot 24 jaar cel voor drugstransporten en het geven van een moordopdracht. De Brabander staat op de Nationale Opsporingslijst en de zogeheten EU Most Wanted List. Er is een beloning van 200.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.
Onlangs werd bekend dat Leijdekkers zich schuilhoudt in Sierra Leone. Nederland heeft gevraagd om zijn uitlevering.
Meer uit Binnenland
WAGENINGEN (ANP) - In Wageningen hebben de oorlogsveteranen Mervyn Kersh en Nick Janicki rond middernacht het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken om de overgang van 4 naar 5 mei te markeren. De 100-jarige Kersh uit het Verenigd Koninkrijk en de 101-jarige Janicki uit Canada deden dat samen met burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen op het plein voor Hotel De Wereld, waar tachtig jaar geleden werd onderhandeld over de Duitse capitulatie.
2 uur geledenDONGEN (ANP) - In een bedrijfspand in Dongen (Noord-Brabant) is zondagavond een zeer grote brand uitgebroken. De brandweer pompt water uit het Wilhelminakanaal om het vuur te blussen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Comité 4 en 5 mei kijkt terug op "een geslaagde herdenking" op de Dam in Amsterdam. "De twee minuten stilte zijn zonder grote verstoringen verlopen, wat heel fijn is", zei een woordvoerder. Zij meldt dat volgens de politie 16.000 mensen bijeen waren op de Dam.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op en rond de Dam, waar zondag de Nationale Herdenking plaatsvond, zijn vijf mensen opgepakt. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Twee van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de dodenherdenking. Zij zouden leuzen hebben geroepen en vlaggen bij zich hebben.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een alternatieve dodenherdenking in Den Haag wordt zondagavond druk bezocht. De organisatie verwachtte zo'n vijfhonderd mensen, maar schat het aantal nu op 3000.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft twee mensen die een keffiyeh droegen, een sjaal die vaak wordt gedragen door pro-Palestijnse activisten, tegengehouden op het Rokin, op de hoek van de Dam. Dat ziet een ANP-verslaggever. De mannen lijken het plein niet op te mogen, maar staan nu op een afstandje naar de dodenherdenking te kijken.
7 uur geleden