Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bodemonderzoeker Fugro kondigt ontslagen aan in Nederland

Bodemonderzoeker Fugro kondigt ontslagen aan in Nederland

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bodemonderzoeker Fugro gaat in Nederland werknemers ontslaan als gevolg van de coronacrisis. Het bedrijf is voor een aanzienlijk deel afhankelijk van klanten in de olie- en gassector, die door gekelderde prijzen hun uitgaven flink terugdringen. Fugro wil zijn personeelsbestand daarom tot maximaal 10 procent laten inkrimpen om kosten te besparen.

Dit leidt in Nederland "zo goed als zeker" tot gedwongen ontslagen met een sociaal plan, zegt topman Mark Heine in een toelichting op de kwartaalcijfers. Hoeveel ontslagen er zullen vallen, kon hij nog niet zeggen. Fugro heeft in Nederland zo'n 1350 medewerkers. Wereldwijd zijn dat er ruim 10.000.

Door de coronacrisis zag Fugro het operationele verlies in het eerste kwartaal oplopen tot 26,5 miljoen euro. Een jaar eerder was dit resultaat nog 19,4 miljoen euro negatief. De omzet steeg op jaarbasis met 0,8 procent tot 358,4 miljoen euro. In het lopende kwartaal verwacht het bedrijf meer problemen door de malaise in de olie-industrie.

Vacaturestop

Fugro heeft meer maatregelen genomen om aan alle kanten op kosten te besparen. Zo geldt een vacaturestop, worden salarissen niet verhoogd en wordt er gesneden in beloningen voor leidinggevenden. Fugro is ook in gesprek met verschillende overheden voor steun, zoals compensatie in loonkosten of uitstel van betalingen.

Heine erkent dat gesprekken over looncompensatie in Nederland lastig zijn in combinatie met ontslagen. De overheid eist dat bedrijven die gebruikmaken van de zogeheten NOW-regeling geen personeel op straat zetten. "Dat kan betekenen dat gesprekken over overheidssteun stagneren", aldus Heine. "Overheidssteun kan maar tijdelijk ondersteuning beiden, maar zorgt niet voor een totale oplossing voor het bedrijf."

Meer uit Financieel

Action koopt voordeliger in China door handelsoorlog

ZWAAGDIJK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse importheffingen hebben Chinese leveranciers ertoe aangezet betere deals aan te bieden aan Europese retailers, merkt de eigenaar van discountketen Action. Volgens topman Simon Borrows van het Britse moederconcern 3i hebben de handelsspanningen Europa tot een nog belangrijkere markt gemaakt voor Chinese fabrikanten.

34 minuten geleden
Foot Locker fors omhoog op Wall Street na overnamebod

NEW YORK (ANP) - Foot Locker schoot donderdag zo'n 83 procent omhoog op de aandelenbeurzen in New York. De sportschoenenketen, die in Nederland ook tientallen winkels heeft, wordt overgenomen door branchegenoot Dick's Sporting Goods (min 12,4 procent). Dick's, dat zo'n 800 grote sportwinkels in Amerikaanse voorsteden heeft, betaalt omgerekend 2,1 miljard euro voor Foot Locker. Beide sportketens hebben last van de handelsoorlog van president Donald Trump. Veel van de producten die ze verkopen van merken als Adidas en Nike worden in China en Vietnam gemaakt.

54 minuten geleden
Stormloop van Nederlanders op huizen net over de Belgische grens

BRASSCHAAT (ANP) - Belgische makelaars zien de laatste maanden een flinke toename van Nederlandse woningzoekenden die net over de grens op zoek zijn naar een huur- of koopwoning. "Huurders vanwege de krapte op de Nederlandse huurmarkt. Kopers omwille van het prijsverschil", zegt makelaar Stijn Adams van de Belgische makelaarsorganisatie De Boer & Partners. Deze organisatie is met zestien kantoren een van de grotere spelers op de Belgische vastgoedmarkt.

1 uur geleden
Amerikaanse winkelverkopen stijgen nauwelijks nog

WASHINGTON (ANP/RTR) - De winkelverkopen in de Verenigde Staten zijn afgelopen maand nauwelijks gestegen, wat erop wijst dat consumenten hun uitgaven hebben teruggeschroefd vanwege zorgen over stijgende prijzen als gevolg van invoerheffingen. De waarde van de detailhandelsverkopen, niet gecorrigeerd voor inflatie, steeg met 0,1 procent na een stijging van 1,7 procent in maart, zo bleek donderdag uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Handel.

1 uur geleden
Celstraf voor oud-directeur Easy Life om faillissementsfraude

DEN BOSCH (ANP) - De voor beleggingsfraude veroordeelde oud-directeur van Easy Life moet nu ook de cel in voor faillissementsfraude. John W. ging in 2008 failliet nadat aan het licht was gekomen dat hij deelnemers aan zijn beleggingsfonds voor tientallen miljoenen euro's had benadeeld. Desondanks hield hij er na zijn persoonlijke bankroet een luxueus leven op na door geld verborgen te houden voor de curator. Daarvoor moet hij nu vier jaar de cel in, besliste de rechtbank in Den Bosch donderdag.

1 uur geleden
Moederbedrijf Mora en Van Dobben wil helft fabrieken sluiten

TILBURG (ANP) - Snackfabrikant Van Geloven, bekend van merken als Mora en Van Dobben, is van plan om de helft van zijn productielocaties in Nederland en België te sluiten. De ingreep heeft gevolgen voor 142 medewerkers, van wie 67 in Nederland, meldt het bedrijf. Met de plannen hoopt het concern de continuïteit van het bedrijf te borgen en verder te groeien in Nederland, België en daarbuiten.

2 uur geleden
ACM: overstappen energiecontract loont door dalende gasprijs

DEN HAAG (ANP) - Consumenten kunnen profiteren van de dalende gasprijs door over te stappen naar een beter energiecontract, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ondanks goedkoper gas constateert de markttoezichthouder namelijk dat de tarieven van verschillende leveranciers flink hoger zijn dan die van vergelijkbare contracten bij andere leveranciers.

4 uur geleden