
BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao
WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse tv-programma Wat Verdien Je van BNNVARA. Volgens CBCS is er echter sprake van "onjuiste informatie".
In het programma werden woensdag quizvragen gesteld over salarissen van mensen die werken in het openbaar bestuur. Daarbij werd gesproken over het salaris van de directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), maar ook over het salaris van directeur Richard Doornbosch van de CBCS. Volgens het programma verdient Doornbosch 460.000 euro per jaar, daarmee verdient hij meer dan DNB-directeur Klaas Knot.
De bank laat in een persbericht weten "dat het salaris van haar Raad van Bestuur ruim ligt onder dat van de directie van De Nederlandsche Bank". Ze gaan de makers van Wat Verdien Je hierover schriftelijk informeren en er op wijzen "dat zij incorrecte informatie hebben verschaft, die onnodig heeft geleid tot consternatie binnen de Curaçaose gemeenschap". Wat de directeur wel verdient, wordt vanwege privacyregels niet bekendgemaakt.
Verontwaardiging
Op het eiland werd direct schande gesproken over het vermeende hoge salaris van Doornbosch, een Nederlandse monetair econoom die werkte bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington voordat hij vorig jaar directeur van de CBCS werd. In lokale nieuwsprogramma’s werd de vraag gesteld hoe het kan dat ambtenaren geen vakantiegeld krijgen, maar een bankdirecteur wel zo'n hoog salaris.
Ook werd afgevraagd waarom er geen Antilliaanse econoom geschikt is bevonden voor de functie en in de media werd gesteld dat Doornbosch een veel hoger salaris krijgt dan zijn voorganger, de Curaçaoënaar Emsley Tromp, die 26 jaar de bank leidde.
Meer uit Buitenland
STRAATSBURG (ANP) - Het verlagen van de defensie-uitgaven in de afgelopen dertig jaar "was een enorme fout die we nooit meer moeten maken", zei de Deense premier Mette Frederiksen in een debat in het Europees Parlement. Meer investeren in defensie is nodig en "het versterken van de Europese defensie-industrie is een absolute topprioriteit", zei Frederiksen in het parlement waar ze de prioriteiten van het Deense voorzitterschap van de Europese Unie toelichtte.
54 minuten geledenKYIV (ANP/RTR) - Oekraïne wil een internationaal onderzoek naar de vermeende Russische inzet van chemische wapens in Oekraïne. Het land heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag gevraagd zich hierover te buigen.
55 minuten geledenBERLIJN (ANP) - Duitsland is boos dat China een Duits gevechtsvliegtuig dat deelnam aan een missie in het Rode Zeegebied onder schot heeft gehouden. De Chinese ambassadeur moet tekst en uitleg komen geven.
1 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/DPA) - Een belangrijke onafhankelijke verkiezingswaarnemer in Rusland stopt. De organisatie Golos ('stem') maakte dat bekend nadat een kopstuk van de groep dit jaar een jarenlange celstraf had gekregen. "Helaas zegeviert gerechtigheid niet altijd. Er moet voor gevochten worden. En er is altijd het risico dat je verliest. Zo is het deze keer gelopen", staat in een verklaring.
1 uur geledenLONDEN (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Een beschadigd vrachtschip in de Rode Zee wordt nog voortdurend aangevallen en heeft alle voortstuwing verloren. Dat meldt het maritieme monitoringscentrum UKMTO, dat stelt dat het schip wordt omringd door kleine bootjes.
1 uur geledenDOHA (ANP/AFP/RTR) - Israël en Hamas gaan in Qatar door met indirecte onderhandelingen over een bestand in de Gazastrook. Het overleg in Doha heeft nog niet tot een doorbraak geleid, aldus een Palestijnse functionaris.
1 uur geledenTARRAGONA (ANP) - De bosbrand bij het Spaanse Tarragona, in de regio Catalonië, heeft zich verder uitgebreid. Een gebied van 2300 hectare is inmiddels getroffen, berichten El País en andere Spaanse media.
2 uur geleden