
Bloed doneren is nog steeds veilig en levensreddend
GOES – Veel ligt stil in deze coronacrisis, maar bloed stroomt altijd door. Zo ook bij bloedbank Sanquin, waar nog altijd duizenden mensen bijdragen aan het ontwikkelen van levensreddende medicijnen. Om levens te kunnen blijven redden, zijn alle maatregelen getroffen voor veilig doneren, vertelt Denise Slooters van de bloedbank in Goes.
Een coronacheck, bedden op anderhalve meter, mondkapjes en letterlijk alles ontsmetten. Dat is het nieuwe normaal, ook voor Sanquin. Denise Slooters, leidinggevende van het cluster in Goes, schetst een beeld van de situatie. “Mensen doen thuis een online check en nemen die mee naar de afnamelocatie.” Maar er is meer.
“De bedden zijn verder uit elkaar gezet en alles wordt ontsmet. Tot de balpen aan toe.” Dat kost tijd én energie. “Je raakt eraan gewend, maar je moet constant opletten. Ik vind het knap van de dames, want het is vooral psychisch een grote belasting.”
Gezicht
Slooters herinnert zich nog goed hoe het allemaal begon. “Dat was spannend. De info vanuit Sanquin was duidelijk, zowel richting de werknemers als de donoren. Het RIVM heeft de afnamelocaties en werkwijze goedgekeurd”, vertelt ze. “We waren blij met de mondkapjes, dat gaf toch een bepaalde rust.” Die moet bij het prikken wel even af. “We moeten het gezicht van de donor kunnen zien, zodat we weten hoe het gaat.”
Levensreddend
Toch merkte ze de voorbije maanden weinig van angst of twijfel. “Onze trouwe donoren bleven komen.” En dat is maar goed ook, want de vraag naar bloed is groot. “Plasma is belangrijk voor het ontwikkelen van medicijnen en ziekenhuizen hebben altijd bloed nodig voor operaties. Dat kan levensreddend zijn.” Dat is ook de motivatie van veel donoren. “Je helpt je medemens door bloed te doneren.” Dat ziet Slooters iedere dag opnieuw. “Het is voor een goed doel. De donor komt graag bloed geven en ze balen als ze bijvoorbeeld een keertje vanwege een te laag ijzergehalte niet mogen doneren. De gezondheid gaat echter voor.” Hoewel er bijvoorbeeld in Goes al tweeduizend donoren zijn, is er altijd behoefte aan meer. “We willen het bestand graag uitbreiden, zodat we meer open kunnen en iedereen elke dag binnen kan lopen.” Er is ook behoefte aan extra vrijwilligers, mensen die de donoren kunnen voorzien van een hapje en drankje.
Antistoffen
Door corona konden ze minder donoren ontvangen, maar al snel werd de toeloop opnieuw heel groot. Het plasma van mensen die corona hebben gehad bevat namelijk antistoffen, die vervolgens weer gebruikt kunnen worden tegen datzelfde virus. “Een mooie ontwikkeling, maar het betekende extra werk toen ook deze mensen zich als donor konden aanmelden en zelfs actief gevraagd werden.” Het bracht ook nieuwe energie. “Dat geeft voldoening en zorgt ervoor dat we het volhouden. Het is een spannende en drukke tijd, maar samen redden we het. Dat schept een band.” Slooters is dan ook trots op de 24 donorassistenten die cluster Goes kent. “We hebben het toch maar gedaan in een moeilijk jaar. Alles ligt stil en wij gaan gewoon door!”
Kijk voor meer informatie op www.sanquin.nl.
BIJDRAGE DANIËL WISSEL
Meer uit Beveland
's-GRAVENPOLDER - Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden.
7 uur geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
8 uur geledenGOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.
11 uur geledenGOES - De gemeente Goes behoort tot de duurste gemeenten in Zeeland om te trouwen op vrijdagmiddag. Een bruidspaar betaalt 503 euro voor een vrijdagmiddagceremonie. Daarmee staat Goes op de vijfde plek qua kosten. Middelburg is met 730 euro de duurste gemeente.
15 uur geledenWie kan er mooier vertellen over zijn werk dan degene die er dagelijks mee bezig is? Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er zo mooi aan? En hoe ziet een werkdag eruit? Deze keer in de rubriek 'Op de werkvloer bij': Rubin Timmer (planner/coördinator) en Ferry van Yperen (Lead Engineer) van TA Control Systems.
17 uur geledenGOES - Vrijwilligers bij sportverenigingen in Zeeland kunnen in mei deelnemen aan een cursus tot vertrouwenscontactpersoon (VCP-V). Het Coördinatiepunt Clubondersteuning Zeeland organiseert de training in samenwerking met Centrum Veilige Sport. De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagavond 14 en 21 mei.
1 dag geledenGOES - Hulpdiensten zijn afgelopen nacht in actie gekomen nadat een levenloos persoon werd aangetroffen in de buurt van de Westwal in Goes. Het slachtoffer zou zijn gereanimeerd, maar de hulp mocht niet baten. De politie heeft onderzoek gedaan en liet vanochtend weten dat er sprake is van een natuurlijke dood.
1 dag geleden