Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloed doneren is nog steeds veilig en levensreddend

Bloed doneren is nog steeds veilig en levensreddend

GOES – Veel ligt stil in deze coronacrisis, maar bloed stroomt altijd door. Zo ook bij bloedbank Sanquin, waar nog altijd duizenden mensen bijdragen aan het ontwikkelen van levensreddende medicijnen. Om levens te kunnen blijven redden, zijn alle maatregelen getroffen voor veilig doneren, vertelt Denise Slooters van de bloedbank in Goes.

Een coronacheck, bedden op anderhalve meter, mondkapjes en letterlijk alles ontsmetten. Dat is het nieuwe normaal, ook voor Sanquin. Denise Slooters, leidinggevende van het cluster in Goes, schetst een beeld van de situatie. “Mensen doen thuis een online check en nemen die mee naar de afnamelocatie.” Maar er is meer.

“De bedden zijn verder uit elkaar gezet en alles wordt ontsmet. Tot de balpen aan toe.” Dat kost tijd én energie. “Je raakt eraan gewend, maar je moet constant opletten. Ik vind het knap van de dames, want het is vooral psychisch een grote belasting.”

Gezicht

Slooters herinnert zich nog goed hoe het allemaal begon. “Dat was spannend. De info vanuit Sanquin was duidelijk, zowel richting de werknemers als de donoren. Het RIVM heeft de afnamelocaties en werkwijze goedgekeurd”, vertelt ze. “We waren blij met de mondkapjes, dat gaf toch een bepaalde rust.” Die moet bij het prikken wel even af. “We moeten het gezicht van de donor kunnen zien, zodat we weten hoe het gaat.”

Levensreddend

Toch merkte ze de voorbije maanden weinig van angst of twijfel. “Onze trouwe donoren bleven komen.” En dat is maar goed ook, want de vraag naar bloed is groot. “Plasma is belangrijk voor het ontwikkelen van medicijnen en ziekenhuizen hebben altijd bloed nodig voor operaties. Dat kan levensreddend zijn.” Dat is ook de motivatie van veel donoren. “Je helpt je medemens door bloed te doneren.” Dat ziet Slooters iedere dag opnieuw. “Het is voor een goed doel. De donor komt graag bloed geven en ze balen als ze bijvoorbeeld een keertje vanwege een te laag ijzergehalte niet mogen doneren. De gezondheid gaat echter voor.” Hoewel er bijvoorbeeld in Goes al tweeduizend donoren zijn, is er altijd behoefte aan meer. “We willen het bestand graag uitbreiden, zodat we meer open kunnen en iedereen elke dag binnen kan lopen.” Er is ook behoefte aan extra vrijwilligers, mensen die de donoren kunnen voorzien van een hapje en drankje.

Antistoffen

Door corona konden ze minder donoren ontvangen, maar al snel werd de toeloop opnieuw heel groot. Het plasma van mensen die corona hebben gehad bevat namelijk antistoffen, die vervolgens weer gebruikt kunnen worden tegen datzelfde virus. “Een mooie ontwikkeling, maar het betekende extra werk toen ook deze mensen zich als donor konden aanmelden en zelfs actief gevraagd werden.” Het bracht ook nieuwe energie. “Dat geeft voldoening en zorgt ervoor dat we het volhouden. Het is een spannende en drukke tijd, maar samen redden we het. Dat schept een band.” Slooters is dan ook trots op de 24 donorassistenten die cluster Goes kent. “We hebben het toch maar gedaan in een moeilijk jaar. Alles ligt stil en wij gaan gewoon door!”

Kijk voor meer informatie op www.sanquin.nl.

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

Meer uit Beveland

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Wielerfestijn in Borsele

HEINKENSZAND - De maandelijkse bijdrage voor de Bode van burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele gaat deze keer over de ZLM Tour.

1 dag geleden
Personen op de vlucht na ongeluk A58 Goes

GOES - Twee personen zijn gisteren aan het einde van de avond op de vlucht geslagen nadat zij betrokken waren geraakt bij een ongeluk op de A58 bij Goes.Ter hoogte van de Nansenbaan zouden op de rijbaan richting Bergen op Zoom rond 23.25 uur twee personenauto’s met elkaar in botsing zijn gekomen. De inzittenden van één van de voertuigen zouden via de snelweg zijn weggerend richting het crematorium aan de Goese zijde van de A58. Politieagenten zochten nog in de omgeving maar er werd niemand aangetroffen.Een bergingsbedrijf heeft de betrokken auto’s getakeld. Het ongeluk werd overigens gemeld als zijnde met letsel, maar voor zover bekend raakte er niemand gewond

1 dag geleden
Column Goes Gezien: 'Hier rust Frans Naerebout' (en hier ook?)

Onze Grote Kerk is dit jaar tot en met oktober elke middag (behalve zondag en maandag) geopend, dankzij vrijwilligers zoals Willy, die me ook nog hielp bij het maken van de foto. Die openstelling is geweldig, want het is een heerlijke plek om zomaar rond te dwalen en van alles te ontdekken. Zo stond ik ineens bij een sober graf: ‘Hier rust Frans Naerebout’, de Vlissingse loods (1748-1818), die tientallen schipbreukelingen redde. Op dit beschadigde graf aan de noordkant van de kerk is het koperen plaatje van zijn doodskist geschroefd: naam, overlijdensdatum en leeftijd. Meer niet. Een beroemd mensenredder onwaardig, zou je zeggen. Bevangen door die gedachte maakte ik het rondje door de kerk af en toen stuitte ik aan de zuidkant op de grafsteen die op de foto staat. Merkwaardig! Naerebout rust gewoon tweemaal in de Grote Kerk!

2 dagen geleden
Kleindochter Leala opent keramiekatelier Ine Haring in Ambachtscentrum Goes

GOES - Leala heeft het keramiekatelier van haar oma Ine Haring geopend in het ambachtscentrum in Goes.

3 dagen geleden
Burgernet stopt in september met sms en spraakbericht

DEN HAAG - Burgernet zal binnenkort alleen nog via de app berichten versturen over zoekacties rond inbraken, berovingen, vermiste personen en andere zaken waarvoor de hulp van het publiek wordt gevraagd. De meldingen via sms en spraakberichten komen daarmee te vervallen.

3 dagen geleden
Adrz haalt geld op voor Spoedeisende Geneeskunde Onderzoeksfonds

GOES - Zaterdag 27 mei werd op ‘International Emergency Medicine day’ door een team van ziekenhuis Adrz voor de 7e keer de SGO-run gelopen. 

3 dagen geleden
Geslaagde Moederdagactie: Honderden gratis taartjes over de toonbank

GOES - Honderden moeders zijn afgelopen Moederdag verrast met een gratis taartje van hun lokale bakker, dankzij de Moederdagactie van de Bode. Alle Vrienden van de Bode mochten kosteloos een taartje ophalen!

4 dagen geleden