
Biden in toespraak:
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.00 uur plaatselijke tijd in zijn eerste toespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis sinds hij twee jaar geleden president werd.
Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en in de Senaat stemde afgelopen week in met de schuldendeal. Biden zei in zijn toespraak dat daarmee "een crisis is afgewend". Bij het uitblijven van goedkeuring door het Congres hadden de Verenigde Staten zonder geld gezeten, wat grote chaos op de financiële markt had veroorzaakt.
Als de deal er niet was gekomen, zou de Amerikaanse economie in een recessie zijn beland en zouden acht miljoen Amerikanen hun baan hebben verloren, stelde de president. "Het was cruciaal om tot overeenstemming te komen. We hebben een economische ineenstorting voorkomen." Verder zei hij: "niemand kreeg alles wat hij wilde, maar het Amerikaanse volk kreeg wat het nodig had."
Volgens Biden zorgt de deal ervoor dat de schulden van de overheid dalen en dat de overheid tegelijkertijd minder geld uitgeeft.
"De enige manier waarop de Amerikaanse democratie kan functioneren is door compromissen te sluiten en via consensus", zei Biden. In zijn toespraak ging hij daarom ook in op de samenwerking tussen de Republikeinen en Democraten, waardoor de deal tot stand kon komen. "Beide kanten handelden in goed vertrouwen. Beide kanten hielden hun woord", zei Biden.
"Zonder eenheid is er geen vrede, alleen maar bitterheid en woede", stelde de president. "En we kunnen nooit zo'n land worden. Ik kan jullie eerlijk zeggen dat ik nooit optimistischer ben geweest over de toekomst van Amerika. We hoeven ons alleen maar te herinneren wie we zijn. We zijn de Verenigde Staten van Amerika. Er is niets wat we niet kunnen doen."
Doorgaans reserveren Amerikaanse presidenten een toespraak vanuit het Oval Office voor de belangrijkste en meest dramatische gebeurtenissen zoals de aanslagen van 11 september 2001 of de explosie van de Space Shuttle Challenger.
Meer uit Buitenland
LJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering probeert met hoog spel verzet tegen de nieuwe NAVO-norm te smoren. Zij wil de bevolking voorleggen of Slovenië al dan niet in de NAVO moet blijven.
39 minuten geledenSANAA (ANP/AFP) - De Jemenitische Houthi's hebben de aanval op een vrachtschip op de Rode Zee opgeëist. Het vaartuig werd zondag voor de zuidwestkust van Jemen aangevallen. Het was de eerste aanval op de scheepvaart in de Rode Zee in maanden.
46 minuten geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Kort na zijn ontslag door president Vladimir Poetin heeft de Russische minister van Transport zichzelf doodgeschoten, melden Russische media zoals Izvestia. Bewindsman Roman Starovojt moest na ruim een jaar opstappen.
1 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP) - Volgens de president van Iran, Masoud Pezeshkian, heeft Israël geprobeerd hem te vermoorden. Hij uitte de beschuldiging in een interview met de Amerikaanse journalist Tucker Carlson.
1 uur geledenNAIROBI (ANP/RTR) - De Keniaanse politie heeft in de hoofdstad Nairobi het vuur geopend op een menigte demonstranten, precies 35 jaar na grootschalige betogingen voor democratie. Zeker één persoon zou gewond zijn geraakt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) maakt op 23 juli bekend welke verplichtingen het voor landen ziet om het klimaat te beschermen tegen ontwrichting door broeikasgassen, en welke gevolgen het veroorzaken van klimaatschade zou moeten hebben. De rechters spreken hun "adviserende opinie" uit tijdens een zitting in het Vredespaleis in Den Haag, heeft het VN-hof aan landen en internationale organisaties laten weten.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump gesproken over het vervangen van de ambassadeur van zijn land in de VS. Dat zegt een ingewijde tegen persbureau Bloomberg.
4 uur geleden