Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Beruchtste moordenares' Australië vrij na twijfel over schuld

'Beruchtste moordenares' Australië vrij na twijfel over schuld

SYDNEY (ANP/RTR/AFP) - Een Australische vrouw die 20 jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen en is vrijgelaten. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is.

Folbigg kreeg de bijnaam 'de meest beruchte vrouwelijke seriemoordenaar van Australië' na haar veroordeling in 2003. Haar eerste kind, Caleb, stierf 19 dagen na zijn geboorte in 1989. In de jaren daarna overleden ook drie andere kinderen van de vrouw, steeds op zeer jonge leeftijd. De laatste, dochter Laura, was eind jaren negentig anderhalf jaar op het moment van haar dood.

Aanklagers vonden het destijds zeer onwaarschijnlijk dat de vier kinderen zonder duidelijke oorzaak plots waren overleden. De moeder heeft zelf steeds volgehouden onschuldig te zijn en kreeg later bijval van experts.

Natuurlijke doodsoorzaken

Onderzoekers hebben vastgesteld dat mogelijk sprake was van natuurlijke doodsoorzaken. Zeker twee van de kinderen hadden een zeldzame genetische mutatie. Een derde kind had mogelijk een neurologische aandoening.

De autoriteiten zijn er daardoor niet meer voldoende van overtuigd dat Folbigg haar kinderen heeft omgebracht. Haar veroordeling wordt niet ingetrokken, maar ze komt wel vroegtijdig vrij. De vrouw heeft al een flink deel van haar straf uitgezeten. Ze kreeg in eerste instantie 40 jaar cel opgelegd, maar dat is later verlaagd naar 30 jaar.

Dagboeken

Australische media berichten dat dagboeken van de vrouw in 2003 een belangrijke rol speelden in haar strafzaak. Ze had geschreven dat ze zich schuldig voelde en dat ze niet meer alleen durfde te zijn met haar baby. Haar echtgenoot droeg die teksten over aan de autoriteiten en ze zijn later ook getoond aan de jury. Aanklagers presenteerden teksten uit haar dagboek als schuldbekentenissen.

Folbigg komt ondanks haar vervroegde vrijlating niet zomaar in aanmerking voor financiële compensatie. Als rechters besluiten om haar veroordeling helemaal nietig te verklaren, zou ze kunnen proberen de overheid aan te klagen. Succes is dan niet gegarandeerd. Het is volgens omroep ABC in Australië bijzonder lastig om via de rechter een schadevergoeding af te dwingen na een onterechte veroordeling.

De overheid zou ook kunnen besluiten om op eigen initiatief eenmalig een geldbedrag uit te keren. Daar wilden de autoriteiten in deelstaat New South Wales nog niet op vooruit lopen. Folbigg wordt voorlopig opgevangen door aanhangers en vrienden. "Ze is weer buiten", zei een politica van de Groene Partij die Folbigg heeft gesteund. "Ze staat weer in de zon."

Meer uit Buitenland

Leger VS trekt 2000 leden Nationale Garde terug uit Los Angeles

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft de terugtrekking bevolen van de helft van de 4000 leden van de Nationale Garde die vorige maand naar Los Angeles werden gestuurd tijdens protesten tegen het immigratiebeleid van president Donald Trump. Trump stuurde destijds ook 700 mariniers.

2 uur geleden
EU wil meer concrete stappen Israël zien, geen extra maatregelen

BRUSSEL (ANP) - De EU wil meer concrete stappen van Israël zien dat het daadwerkelijk de humanitaire situatie in Gaza aan het verbeteren is, zei EU-buitenlandchef Kaja Kallas na afloop van de vergadering van EU-buitenlandministers. Kallas had vorige week met Israël afgesproken flink meer humanitaire hulp toe te laten in Gaza.

9 uur geleden
Europese Commissie wil hoger en flexibeler EU-budget

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil vanaf 2028 het EU-budget verhogen, zo blijkt uit een conceptvoorstel dat in handen is van het ANP. Nu draagt elke lidstaat 1 procent van het bruto nationale inkomen bij aan de EU-begroting. In het concept voor de EU-meerjarenbegroting 2028-2034 staat geen nieuw percentage, maar in de Brusselse wandelgangen wordt gesproken over 1,5 procent. De Commissie presenteert woensdag haar voorstel.

12 uur geleden
Europese landen willen wapens voor Oekraïne kopen van VS

BRUSSEL (ANP) - Meerdere Europese landen zeggen klaar te staan om Patriot-luchtverdedigingssystemen en andere wapens voor Oekraïne te kopen van de Verenigde Staten. Maar het blijft vooralsnog onduidelijk welke wapens de VS precies willen leveren en hoe ze dat willen aanpakken.

12 uur geleden
Doden door nieuwe gevechten in Suwayda

SUWAYDA (ANP/AFP/RTR) - Het geweld in de Syrische regio Suwayda heeft dinsdag opnieuw meerdere levens geëist. Syrische en Israëlische militairen hebben aanvallen uitgevoerd. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van meer dan tien doden.

13 uur geleden
Oekraïense premier Sjmyhal biedt ontslag aan

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal heeft zijn ontslag aangeboden. Dat betekent dat de weg vrij is voor vicepremier Joelia Svyrydenko om aangesteld te worden als de nieuwe premier. Het parlement moet haar benoeming nog goedkeuren, maar aangezien de partij van president Volodymyr Zelensky daar een meerderheid heeft, lijkt dat een formaliteit.

13 uur geleden
VK haalde in het geheim duizenden Afghanen op na datalek

LONDEN (ANP) - De Britse regering heeft na een groot datalek in het geheim duizenden Afghanen naar het Verenigd Koninkrijk gehaald, heeft minister van Defensie John Healey bekendgemaakt. De namen en gegevens van bijna 19.000 Afghanen die hadden samengewerkt met de Britten waren uitgelekt, waardoor zij en hun familieleden mogelijk gevaar liepen. Van hen zijn zo'n negenhonderd mensen opgehaald via dit geheime beleid en 3600 van hun familieleden.

13 uur geleden