Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België laat gevangenen vervroegd vrij tegen overbevolking cellen

België laat gevangenen vervroegd vrij tegen overbevolking cellen

BRUSSEL (ANP) - De Belgische regering wil tot 2025 gevangenen vervroegd vrijlaten om de overbevolking in de gevangenissen te bestrijden. Minister Vincent Van Quickenborne (Justitie) heeft volgens verscheidene Belgische media een wet klaarliggen die gevangenen systematisch toestaat om zes maanden voor het einde van hun reguliere straf voorwaardelijk vrij te komen. De maatregel geldt niet voor de zwaarste criminelen zoals terroristen of plegers van zedenmisdrijven.

De minister wil op die manier de overbevolking in de gevangenissen bestrijden, schrijft onder meer De Standaard. België wordt al jarenlang door verschillende organisaties als het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, de Verenigde Naties en Belgische rechtbanken regelmatig op de vingers getikt vanwege de overvolle gevangenissen en soms mensonwaardige omstandigheden.

Vervroegde vrijlating is een gunst en geen automatisme, benadrukt de minister. De gedetineerde die in aanmerking komt moet zich goed hebben gedragen en over voldoende bestaansmiddelen en een vaste woonplek beschikken. Het besluit mag niet leiden tot grote onrust bij de slachtoffers.

Overbevolkt

De overbevolking neemt in de Belgische gevangenissen ondanks een aantal maatregelen nog steeds toe. Er zijn momenteel ongeveer 1600 gedetineerden meer dan er eigenlijk plaatsen zijn. Tijdens de pandemie en vanwege het gevaar van verspreiding van Covid-19 werden in 2020 al tweehonderd gedetineerden vervroegd vrijgelaten. Ook probeert België door meer psychosociale diensten aan te bieden in de ­gevangenissen de reclassering vlotter te laten verlopen.

De regering beslist naar verluidt vrijdag over de wet, die daarna nog door de meerderheid in de Kamer moet worden goedgekeurd.

Meer uit Buitenland

ICC vervolgt Russische hoge officieren over aanval burgerdoelen

DEN HAAG (ANP/AFP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twee hoge Russische officieren. Die worden ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor aanvallen op burgerdoelen in de oorlog tegen Oekraïne in de periode oktober 2022 tot op zijn minst 9 maart 2023. Het ICC heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen luitenant-generaal Sergej Ivanovitsj Kobilasj en admiraal Viktor Nikolajevitsj Sokolov.

1 uur geleden
IAEA-chef op bezoek bij Poetin over kerncentrale Zaporizja

MOSKOU (ANP/AFP) - De baas van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) Rafael Grossi reist naar Moskou voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Ze zullen het volgens Grossi hebben over de toekomst van de kerncentrale Zaporizja, die al zo'n twee jaar bij de frontlinie van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ligt.

1 uur geleden
Jordanië meldt grootste hulpdropping boven Gaza tot nu toe

AMMAN (ANP/DPA/AFP/RTR) - Jordanië heeft naar eigen zeggen zijn grootste dropping van hulpgoederen in Gaza tot nu toe uitgevoerd. Daarbij is samengewerkt met de Verenigde Staten, Frankrijk en Egypte, die ook vliegtuigen stuurden. De hulpgoederen werden met parachutes afgeworpen boven het noorden van Gaza.

2 uur geleden
Macron roept bondgenoten Oekraïne op geen 'lafaards' te zijn

PRAAG (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de bondgenoten van Oekraïne opgeroepen om dat land onverschrokken te blijven steunen in de strijd tegen Rusland. "We naderen een moment waarop het voor Europa nodig zal zijn om geen lafaards te zijn", zei hij op bezoek in Praag. "De oorlog is teruggekeerd naar ons land."

3 uur geleden
Vier nieuwe bemanningsleden aangekomen bij ruimtestation ISS

CAPE CANAVERAL (ANP) - Bij het internationale ruimtestation ISS zijn vier nieuwe bemanningsleden gearriveerd. Drie Amerikanen en een Rus vertrokken zondagavond vanuit de Amerikaanse staat Florida met een raket en zijn volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdagochtend aangekomen.

4 uur geleden
Duitse minister wijt lek uit overleg Oekraïne aan individuele fout

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - Het lek uit een overleg tussen vier hoge Duitse luchtmachtofficieren kwam door een individuele fout, zegt de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius. Er zaten geen gaten in de beveiliging, al wordt die volgens hem wel aangescherpt. Ook heeft het lek volgens hem laten zien dat meer voorzichtigheid is geboden.

5 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezing in North Dakota

BISMARCK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft ook de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen in de staat North Dakota, voorspellen Edison Research en verschillende nieuwszenders.

11 uur geleden