Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België laat gevangenen vervroegd vrij tegen overbevolking cellen

België laat gevangenen vervroegd vrij tegen overbevolking cellen

BRUSSEL (ANP) - De Belgische regering wil tot 2025 gevangenen vervroegd vrijlaten om de overbevolking in de gevangenissen te bestrijden. Minister Vincent Van Quickenborne (Justitie) heeft volgens verscheidene Belgische media een wet klaarliggen die gevangenen systematisch toestaat om zes maanden voor het einde van hun reguliere straf voorwaardelijk vrij te komen. De maatregel geldt niet voor de zwaarste criminelen zoals terroristen of plegers van zedenmisdrijven.

De minister wil op die manier de overbevolking in de gevangenissen bestrijden, schrijft onder meer De Standaard. België wordt al jarenlang door verschillende organisaties als het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, de Verenigde Naties en Belgische rechtbanken regelmatig op de vingers getikt vanwege de overvolle gevangenissen en soms mensonwaardige omstandigheden.

Vervroegde vrijlating is een gunst en geen automatisme, benadrukt de minister. De gedetineerde die in aanmerking komt moet zich goed hebben gedragen en over voldoende bestaansmiddelen en een vaste woonplek beschikken. Het besluit mag niet leiden tot grote onrust bij de slachtoffers.

Overbevolkt

De overbevolking neemt in de Belgische gevangenissen ondanks een aantal maatregelen nog steeds toe. Er zijn momenteel ongeveer 1600 gedetineerden meer dan er eigenlijk plaatsen zijn. Tijdens de pandemie en vanwege het gevaar van verspreiding van Covid-19 werden in 2020 al tweehonderd gedetineerden vervroegd vrijgelaten. Ook probeert België door meer psychosociale diensten aan te bieden in de ­gevangenissen de reclassering vlotter te laten verlopen.

De regering beslist naar verluidt vrijdag over de wet, die daarna nog door de meerderheid in de Kamer moet worden goedgekeurd.

Meer uit Buitenland

Dalai lama zegt dat zijn stichting een opvolger zal kiezen

DHARAMSALA (ANP/RTR/AFP) - De dalai lama heeft bevestigd dat er een opvolger gekozen zal worden na zijn dood. Volgens de Tibetaanse spirituele leider moet dat gebeuren door de Gaden Phodrang Trust, een stichting die hij zelf heeft opgezet en die opereert vanuit India.

1 minuut geleden
Medewerkers beschuldigen BBC van 'anti-Palestijns racisme'

LONDEN (ANP) - De Britse omroep BBC maakt zich volgens 107 medewerkers en driehonderd andere mensen uit de mediabranche schuldig aan "censuur" met betrekking tot Israël en ook voert zij "pr voor de Israëlische regering". Dat deden ze in een brief aan de directie.

1 uur geleden
Zeker vier doden in Golf van Suez na kapseizen schip

CAIRO (ANP/AFP) - In de Golf van Suez, een uitloper van het noorden van de Rode Zee, zijn minstens vier mensen om het leven gekomen toen een schip kapseisde. Zo'n twintig mensen raakten gewond. Dat melden Egyptische autoriteiten.

1 uur geleden
Trump: Israël akkoord met voorwaarden 60-daags bestand in Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt op sociale media dat Israël heeft ingestemd met "de noodzakelijke voorwaarden om een ​​staakt-het-vuren van 60 dagen in Gaza te voltooien. Gedurende deze tijd zullen we met alle partijen samenwerken om de oorlog te beëindigen", aldus Trump.

3 uur geleden
Stroomuitval in Italiaanse steden door extreme hitte

FLORENCE (ANP/DPA) - In meerdere Italiaanse steden is de stroom uitgevallen door de extreme hitte. In het centrum van de toeristenstad Florence zaten tal van winkels tijdelijk zonder stroom, meldde het Italiaanse persbureau Ansa. Geldautomaten en roltrappen werkten niet.

10 uur geleden
Poetin en Macron hebben na jaren weer met elkaar gebeld

MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.

12 uur geleden
Russische oud-onderminister Defensie veroordeeld voor corruptie

MOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.

13 uur geleden