
Belarussische activisten veroordeeld tot lange celstraffen
MINSK (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Belarussische activiste Maria Kolesnikova is veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf. Kolesnikova was een van de leiders van de massale protesten tegen president Aleksandr Loekasjenko vorig jaar. Oppositielid Maxim Znak, ook de advocaat van Kolesnikova, heeft tien jaar celstraf gekregen.
Kolesnikova was een van tienduizenden demonstranten die vorig jaar werden opgepakt tijdens de protesten tegen Loekasjenko. De president is sinds 1994 aan de macht in de voormalige Sovjet-republiek en werd vorig jaar met 80 procent van de stemmen herkozen. In aanloop naar de verkiezingen werden veel van zijn tegenstanders gearresteerd. Het Westen legde Belarus recent sancties op, nadat Loekasjenko gewelddadig optrad tegen zijn tegenstanders.
Kolesnikova en Znak werden aangeklaagd voor extremisme en het illegaal proberen te grijpen van de macht. Ze hebben gezegd niets fout te hebben gedaan. De rechtszaak was onder het mom van nationale veiligheid niet publiekelijk toegankelijk. Russische media toonden beelden van de rechtbank, waarin Kolesnikova met haar handen in de boeien een hartfiguur maakte. Het was een symbool waarmee ze tijdens de protesten bekend werd.
Helden
Andere activisten en tegenstanders van de president zijn het land ontvlucht. Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja zei na de veroordeling op Twitter dat Kolesnikova en Znak "helden" zijn. "Het regime wil dat we Maria en Maxim zien als verslagen en uitgeput. Maar kijk eens, ze lachen en dansen."
De Europese Unie eist de onmiddellijke vrijlating van het tweetal en "alle politieke gevangenen in Belarus (van wie er inmiddels meer dan 650 zijn), journalisten en allen die achter de tralies zitten wegens het uitoefenen van hun rechten". De EU werkt aan een nieuw pakket sancties voor het regime in Minsk. Dat zou inmiddels het vijfde zijn.
Meer uit Buitenland
BERLIJN (ANP/DPA) - Margot Friedländer, een bekende Joodse overlevende van de Holocaust, is op 103-jarige leeftijd overleden, heeft haar stichting bekendgemaakt.
10 minuten geledenJAMMU (ANP/AFP) - Voor de tweede avond op rij zijn droneaanvallen uitgevoerd op Indiaas Kasjmir, waaronder op de stad Jammu. Dat vertelde een Indiase defensiebron tegen persbureau AFP. Pakistan ontkende eerder al dergelijke aanvallen uit te voeren.
1 uur geledenMUSCAT (ANP/AFP) - Iran en de Verenigde Staten houden zondag in Oman opnieuw gesprekken over het atoomprogramma van Iran, meldt het Iraanse persbureau Tasnim. Trumps speciale gezant Steve Witkoff zal namens de VS bij de gesprekken zijn, melden bronnen tegen persbureaus Reuters en AFP.
1 uur geledenMEXICO STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft het Amerikaanse bedrijf Google aangeklaagd omdat het de naam van de Golf van Mexico heeft veranderd in Golf van Amerika voor gebruikers van Google Maps in de Verenigde Staten. Google nam de stap nadat de Amerikaanse president Donald Trump de naamswijziging had bevolen.
2 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Een grote Afrikaanse liefdadigheidsinstelling heeft toegegeven dat haar rangers van natuurparken in Congo-Brazzaville mensenrechten hebben geschonden. "African Parks erkent dat bij sommige incidenten mensenrechten geschonden zijn en we betreuren de pijn en het lijden van de slachtoffers ten zeerste", stelt African Parks in een verklaring. De Britse prins Harry is bestuurslid van African Parks.
2 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin weigert een reactie op plannen van Europese landen voor een speciaal tribunaal voor de vervolging van de hoofdverantwoordelijken van de Russische inval in Oekraïne. "We reageren hier niet op", zei een woordvoerder volgens staatspersbureau TASS.
4 uur geledenOSLO (ANP) - Nederland en negen andere Noord-Europese landen nodigen voortaan Oekraïne uit voor vergaderingen van hun militaire verbond. Ook mag Oekraïne in het vervolg meedoen met hun militaire oefeningen en gaan ze van elkaar leren, zegt defensieminister Ruben Brekelmans.
4 uur geleden