Bedenkingen CDA en CU over aansluiting NSC en BBB in Brussel
BRUSSEL (ANP) - NSC en BBB moeten hun koers verleggen als ze willen toetreden tot de grote centrumrechtse fractie in het Europees Parlement, vinden CDA en ChristenUnie. Zo passen de euroscepsis van NSC en de avances naar radicaal-rechts van BBB volgens CDA en CU niet bij hun EVP-fractie.
NSC en BBB willen graag aansluiten bij de machtige christendemocratische EVP-fractie. Als lid van een fractie kan een Europarlementariër meer invloed uitoefenen en aanspraak maken op meer spreektijd en ondersteuning. Maar dan moeten de twee nieuwe partijen, die volgens opiniepeilers donderdag beide een of twee zetels zouden kunnen halen, wel worden toegelaten.
De nieuwkomers hangen nu te veel naar radicaal-rechts, vindt CDA-lijsttrekker Tom Berendsen. Met hun "eurosceptische of zelfs anti-Europese houding" passen ze beter bij de rechts-conservatieve fractie waar bijvoorbeeld SGP en JA21 bij horen, denkt hij.
Meer afstand
Ook CU-collega Anja Haga is "verbaasd dat NSC en BBB zich niet bij ECR melden". Ze vindt dat vooral BBB "meer afstand zal moeten nemen van extreemrechts" als zij bij de EVP wil horen. BBB zegt wel open te staan voor samenwerking met radicaal-rechtse partijen in het Europarlement. Bovendien wil de partij de herbenoeming van EVP-boegbeeld Ursula von der Leyen tot voorzitter van de Europese Commissie niet steunen als zij vasthoudt aan haar ambitieuze klimaatbeleid, de zogeheten Green Deal. Dat is voor de EVP onbespreekbaar, denkt Haga. "BBB lijkt niet goed te begrijpen hoe de verhoudingen liggen."
BBB stelde eerder laconiek prima binnen de EVP te passen, omdat de traditionele middenpartij toch bezig is op te schuiven naar rechts. Maar Berendsen wil juist "voor een sterk midden" kiezen. Hij is beducht om meer naar rechts te kijken en "het parlement vervolgens uiteen te zien vallen in een rechter- en linkerblok die vruchteloos op elkaar inbeuken".
Stevig gesprek
Als NSC en BBB na de verkiezingen aankloppen, wacht er dus "een stevig gesprek", zegt Berendsen. Het oordeel over aspirant-fractieleden van partijen uit dezelfde EU-lidstaat weegt doorgaans zwaar. Het CDA draait al decennia mee in het hart van de EVP.
"Misschien is het campagnetaal en slaan NSC en BBB straks een andere toon aan", oppert Haga over de meningsverschillen met die twee partijen. Ook Berendsen houdt die optie open. Binnen een week of twee na de verkiezingen besluit de EVP "of en hoe" de nieuwelingen welkom zijn, denkt de CDA'er.
Over de fracties, waarin geestverwanten uit verschillende EU-landen samen optrekken, is veel te doen. Zo tekent zich een hergroepering op de rechter- en linkerflank af en willen sommige liberalen van de VVD af.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat nog in debat over de begroting voor volgend jaar die de afgelopen weken is aangepast in een besloten overleg tussen de regeringscoalitie en oppositiepartijen. Dit gebeurde om de bezuinigingen op het onderwijs te verzachten. GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg genoeg steun van de Kamer voor een debat.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitie en vier oppositiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de begroting van onderwijs. Dat zei CDA-leider Henri Bontenbal woensdag na overleg tussen de fractieleiders. Al eerder werden ze het eens om bijna 750 miljoen euro minder te bezuinigen. Ze moesten het alleen nog eens worden over hoe dat moest worden betaald. Dat geld wordt onder meer gevonden bij VWS.
12 uur geledenDE HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat onderzoeken of ze voorlopig kan blokkeren dat Syriërs die in Nederland mogen blijven, hun man, vrouw of kinderen naar Nederland halen. Maandag besloot ze al om zes maanden lang geen beslissing te nemen over asielaanvragen van Syriërs. Sinds rebellen afgelopen weekend de macht overnamen in Syrië is het onduidelijk hoe veilig het is in het land.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De vier oppositiepartijen die onderhandelen met de coalitie over de onderwijsbegroting zijn optimistisch dat ze tot een akkoord komen. "Ik schat dat we eruit komen", zei SGP-voorman Chris Stoffer woensdag na nieuw overleg. Ook Joost Eerdmans (JA21) liet zich in soortgelijke woorden uit.
19 uur geledenNIEUWEGEIN (ANP) - De komende jaren gaat sneller gebouwd worden, en op meer plekken. Ook blijft de eis overeind dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Dat zijn enkele van de afspraken die zijn gemaakt op de woontop, georganiseerd door woonminister Mona Keijzer.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 noemt woensdag een cruciale dag voor de gesprekken met de coalitie over het terugdraaien van onderwijsbezuinigingen. Donderdag zijn de stemmingen, die al eens werden uitgesteld, en de partijen voelen er weinig voor om nog op die ochtend door te praten.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "wil geen gas winnen onder de Waddenzee", benadrukte ze in een debat in de Tweede Kamer. Onder de huidige Mijnbouwwet ziet zij echter geen mogelijkheid om de vergunning die de NAM daarvoor heeft aangevraagd te weigeren. Zij zou dan een "ongelofelijk groot" risico lopen dat de rechter dat besluit van tafel zou vegen.
21 uur geleden