
Assange: vrij omdat ik schuldig pleitte aan journalistiek
STRAATSBURG (ANP/RTR/AFP) - WikiLeaks-oprichter Julian Assange stelt dat hij na jarenlange gevangenschap is vrijgelaten omdat hij erkende dat hij "schuldig pleitte aan journalistiek". Dat zei hij dinsdag tegen de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa, tijdens zijn eerste openbare optreden sinds zijn vrijlating.
Volgens Assange is hij niet vrijgekomen "omdat het systeem werkte", maar omdat hij "vrijheid boven onbereikbare rechtvaardigheid" koos. "Journalistiek is geen misdaad, het is een pijler van een vrije en geïnformeerde samenleving", aldus de Australiër. Hij was vanuit zijn thuisland naar het Franse Straatsburg afgereisd om een commissie van de Raad van Europa toe te spreken. Deze mensenrechtenorganisatie omschreef Assange eerder als een "politieke gevangene".
De oprichter van klokkenluidersplatform WikiLeaks zat jarenlang in het Verenigd Koninkrijk vast in afwachting van zijn mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse justitie wilde hem vervolgen voor de publicatie van geheime informatie over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Assange sloot in juni een deal met de Amerikanen. Hij erkende deels schuld en kwam vrij. Assange benadrukte dat journalisten niet moeten worden vervolgd voor het uitvoeren van hun beroep.
Dankwoord
De 53-jarige Assange werd in Straatsburg vergezeld door zijn vrouw Stella en WikiLeaks-journalist Kristinn Hrafnsson. Hij vertelde nog niet in staat te zijn goed uit te leggen wat hij de afgelopen jaren heeft meegemaakt. De jaren in isolatie "hebben hun tol geëist", aldus Assange, die iedereen bedankte die zich voor zijn vrijlating heeft ingezet. Hij zei dat hij onder meer moest wennen aan het gezinsleven. Assange zat gevangen toen hij trouwde en twee kinderen kreeg.
Assange werd in 2010 in Engeland opgepakt, omdat Zweden een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd na inmiddels ingetrokken beschuldigingen van seksueel misbruik. Hij vluchtte naar de ambassade van Ecuador in Londen om de uitlevering te voorkomen, uit angst via Zweden in de VS te belanden. Hij bleef zeven jaar in de ambassade, totdat hij daar werd opgepakt voor het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht. De Australiër zat daarna van 2019 tot juni afgelopen jaar in de zwaarbewaakte Belmarsh-gevangenis in Londen.
Meer uit Buitenland
GAZA (ANP/AFP/DPA) - De Israëlische president Isaac Herzog heeft voor het eerst sinds het begin van de oorlog in oktober 2023 de grotendeels verwoeste Palestijnse Gazastrook bezocht. Hij verzekerde daar dat Israël in de strijd tegen onder meer de Palestijnse beweging Hamas handelt volgens het internationaal recht.
47 minuten geledenTEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische beschieting van de enige rooms-katholieke kerk in de Gazastrook was een ongeluk, stelt de Israëlische krijgsmacht (IDF) na eigen onderzoek. De kerk zou zijn geraakt door een "onbedoelde afwijking van de munitie".
1 uur geledenKOPENHAGEN (ANP) - De Deense minister van Justitie Peter Hummelgaard wil het komende half jaar alle EU-ministers achter een voorstel krijgen om seksuele uitbuiting van kinderen aan te pakken. Dat zei hij op een persconferentie na een vergadering van EU-ministers van Justitie. Over de aanpak van seksueel kindermisbruik wordt al lang gesproken, maar de EU-lidstaten worden het maar niet eens. Hummelgaard wil de bestaande verschillen overbruggen. Denemarken is tot 1 januari voorzitter van de EU.
1 uur geledenBRUSSEL/KOPENHAGEN (ANP/AFP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen wil uitleg van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky over de plotselinge afschaffing van de onafhankelijkheid van anticorruptiediensten. Von der Leyen heeft haar ernstige zorgen geuit over de gevolgen van de wetswijziging en de Oekraïense regering om een verklaring gevraagd, meldt een woordvoerder van de Europese Commissie.
2 uur geledenTEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische regering heeft nogmaals ontkend verantwoordelijk te zijn voor de voedseltekorten in de Gazastrook. Hamas zou bewust een crisis veroorzaken, aldus een regeringswoordvoerder tegen verslaggevers.
2 uur geledenGAZA-STAD (ANP) - In de Gazastrook zijn in de afgelopen 24 uur nog eens tien mensen overleden door ondervoeding en verhongering, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Het totale dodental door ondervoeding en verhongering stijgt daarmee naar 111.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Opnieuw demonstreert een groep van ruim vijftig internationale klimaatactivisten voor het Vredespaleis in Den Haag. Het Internationaal Gerechtshof doet daar woensdag uitspraak in een grote klimaatzaak. Ook toen de hoorzittingen in december begonnen, stond een groep voor het hof. Dat moet advies uitbrengen over welke wettelijke verplichtingen landen hebben om het klimaat te beschermen.
4 uur geleden