
Assange: vrij omdat ik schuldig pleitte aan journalistiek
STRAATSBURG (ANP/RTR/AFP) - WikiLeaks-oprichter Julian Assange stelt dat hij na jarenlange gevangenschap is vrijgelaten omdat hij erkende dat hij "schuldig pleitte aan journalistiek". Dat zei hij dinsdag tegen de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa, tijdens zijn eerste openbare optreden sinds zijn vrijlating.
Volgens Assange is hij niet vrijgekomen "omdat het systeem werkte", maar omdat hij "vrijheid boven onbereikbare rechtvaardigheid" koos. "Journalistiek is geen misdaad, het is een pijler van een vrije en geïnformeerde samenleving", aldus de Australiër. Hij was vanuit zijn thuisland naar het Franse Straatsburg afgereisd om een commissie van de Raad van Europa toe te spreken. Deze mensenrechtenorganisatie omschreef Assange eerder als een "politieke gevangene".
De oprichter van klokkenluidersplatform WikiLeaks zat jarenlang in het Verenigd Koninkrijk vast in afwachting van zijn mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse justitie wilde hem vervolgen voor de publicatie van geheime informatie over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Assange sloot in juni een deal met de Amerikanen. Hij erkende deels schuld en kwam vrij. Assange benadrukte dat journalisten niet moeten worden vervolgd voor het uitvoeren van hun beroep.
Dankwoord
De 53-jarige Assange werd in Straatsburg vergezeld door zijn vrouw Stella en WikiLeaks-journalist Kristinn Hrafnsson. Hij vertelde nog niet in staat te zijn goed uit te leggen wat hij de afgelopen jaren heeft meegemaakt. De jaren in isolatie "hebben hun tol geëist", aldus Assange, die iedereen bedankte die zich voor zijn vrijlating heeft ingezet. Hij zei dat hij onder meer moest wennen aan het gezinsleven. Assange zat gevangen toen hij trouwde en twee kinderen kreeg.
Assange werd in 2010 in Engeland opgepakt, omdat Zweden een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd na inmiddels ingetrokken beschuldigingen van seksueel misbruik. Hij vluchtte naar de ambassade van Ecuador in Londen om de uitlevering te voorkomen, uit angst via Zweden in de VS te belanden. Hij bleef zeven jaar in de ambassade, totdat hij daar werd opgepakt voor het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht. De Australiër zat daarna van 2019 tot juni afgelopen jaar in de zwaarbewaakte Belmarsh-gevangenis in Londen.
Meer uit Buitenland
SYDNEY (ANP/DPA) - Het dodental van de overstromingen in het zuidoosten van Australië is opgelopen naar minstens vier. De kust van de staat New South Wales is getroffen door hevige stortregens. Die nemen vrijdag naar verwachting af, maar het overstromingsgevaar is nog niet geweken.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - Sinds de pro-Europese en anti-regeringsprotesten in 2024 gebruikt de Georgische politie steeds vaker gendergerelateerd geweld tegen vrouwelijke demonstranten. Dat concludeert Amnesty International vrijdag in een nieuw onderzoek.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - De 31-jarige man die ervan wordt verdacht vandaag een jong stel te hebben doodgeschoten bij het Capital Jewish Museum in Washington, wordt aangeklaagd voor moord. Er wordt onderzocht of hij werd gemotiveerd door haat en terrorisme. Dat zei waarnemend openbaar aanklager Jeanine Pirro donderdagavond.
1 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat generaal-majoor David Zini benoemen tot het nieuwe hoofd van de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet, meldt zijn kantoor. De procureur-generaal heeft een dergelijke stap echter verboden en noemt het benoemingsproces voor de nieuwe chef van Shin Bet "gebrekkig". Mogelijk is er sprake van belangenverstrengeling en handelt Netanyahu in strijd met wettelijke richtlijnen, citeren Israëlische media de hoge functionaris van justitie.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De beroemde Amerikaanse universiteit Harvard mag van de regering van Donald Trump geen buitenlandse studenten meer inschrijven wegens vermeend antisemitisme en communistische beïnvloeding. Minister van Binnenlandse Veiligheid Kristi Noem dreigt andere universiteiten met vergelijkbare maatregelen.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben met elkaar gesproken over de dood van twee medewerkers van de Israëlische ambassade in Washington. De twee werden doodgeschoten. Tijdens het telefoongesprek kwam volgens het Witte Huis ook onder meer Iran aan bod.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Ruimtevaartbedrijf SpaceX mag volgende week weer een testvlucht uitvoeren met zijn onbemande Starship-vaartuig. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit, de FAA, heeft daar toestemming voor gegeven. De lancering staat gepland voor de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd). Het is de negende testvlucht van het ruimtevaartuig.
11 uur geleden