Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Artsenfederatie: gezondheid staat niet centraal in zorgakkoord

Artsenfederatie: gezondheid staat niet centraal in zorgakkoord

UTRECHT (ANP) - Het nieuwe zorgakkoord is veel te vrijblijvend en de gezondheid van burgers wordt er niet in centraal gesteld. Dat vindt artsenfederatie KNMG, die stelt dat de plannen van dit kabinet sowieso onvoldoende gericht zijn op gezond blijven.

De KNMG wijst erop dat gezondheidsproblemen veelal worden veroorzaakt door sociale omstandigheden zoals armoede. En daar moet de focus op liggen. Goede betaalbare huisvesting, een schone en veilige leefomgeving en aandacht voor het klimaat hebben namelijk een enorme impact op de gezondheid van mensen, aldus de artsenfederatie.

De omstandigheden moeten daarom worden aangepakt en niet alleen de gevolgen. Anders "is het dweilen met de kraan open", zegt KNMG-voorzitter René Héman. Hij ziet dat onvoldoende terug in het Integraal Zorgakkoord, waarin afspraken over de toekomst van de zorg worden gemaakt en dat voor Prinsjesdag gesloten moet zijn. Organisaties uit het hele zorgveld praten erover mee, al zat de KNMG niet aan de onderhandelingstafel. De organisatie heeft ook geen stem in het akkoord.

Meer uit Gezond

RIVM: mazelenclusters niet verbonden, virus verschilt per plek

BILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".

1 dag geleden
Adviesraad waarschuwt: teveel aan medische testen is schadelijk

DEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.

2 dagen geleden
NVWA zet geen speciale Koningsdaginspecteurs in

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.

3 dagen geleden
Tientallen vrouwen melden zwangerschap na koperspiraal

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).

3 dagen geleden
Pfizer stopt met obesitaspil na mogelijke leverschade bij test

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.

3 dagen geleden
Lidstaten WHO bereiken principeakkoord over pandemieverdrag

GENÈVE (ANP/AFP) - Lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben na drie jaar overleg een principeakkoord bereikt over een pandemieverdrag. Een van de voorzitters van de onderhandelingsgroep heeft dat gezegd tegen persbureau AFP.

5 dagen geleden
Ziekenhuizen meten automatisch pollen met nieuwe apparatuur

LEIDEN (ANP) - Ziekenhuizen in Leiden en Helmond meten vanaf nu automatisch wat voor pollen in de lucht zit. Voor mensen met hooikoortsklachten is dat nuttige informatie. Ze weten dan beter waar ze aan toe zijn en kunnen bijvoorbeeld medicatie erop aanpassen. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Elkerliek ziekenhuis doen al vijftig jaar pollenmetingen, maar met nieuwe apparatuur en bijbehorende software gaat dat veel sneller. Binnen een seconde kan ermee worden gemeten welke pollensoorten in de lucht zitten.

1 week geleden