
AOW-uitkeringen voor ruim de helft bekostigd uit belastinggeld
DEN HAAG (ANP) - AOW-uitkeringen werden vorig jaar voor meer dan de helft gefinancierd uit belastinggeld. Dat was voor het eerst, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente cijfers. De premie-inkomsten dekken de uitkeringen steeds minder, wat volgens het statistiekbureau onder andere te maken heeft met vergrijzing.
Mensen die in Nederland wonen of werken, hebben vanaf een bepaalde leeftijd recht op een AOW-uitkering. Deze AOW-leeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting en staat voor de komende jaren op minstens 67 jaar. Om de uitkeringen te dekken, betaalt iedereen die werkt een premie. Het verschil tussen de uitkeringen en de premies vult de overheid aan met algemene middelen, ofwel belastinggeld.
Deze AOW-premies zijn echter sinds 2001 al niet meer toereikend om de volledige AOW-uitkeringen te dekken, aldus het CBS. Dat jaar was nog 700 miljoen euro belastinggeld nodig, goed voor een dekking van 4 procent. In 2024 bestond de AOW voor 28,5 miljard euro uit belastinggeld, een dekking van bijna 55 procent.
Niet gekoppeld
De stijgende belastingbijdrage wordt ook wel fiscalisering van de AOW genoemd. De oorzaak hiervan is tweeledig, stelt het CBS. Aan de ene kant groeien de AOW-uitgaven relatief snel. Zo krijgen meer mensen een uitkering als gevolg van de vergrijzing. De AOW-uitkeringen zijn bovendien verhoogd doordat deze gekoppeld zijn aan het wettelijk minimumloon.
Aan de andere kant stijgen de premie-inkomsten veel minder sterk. In tegenstelling tot de uitgaven zijn de premies namelijk niet gekoppeld. "De overheid past zodoende de grondslag voor de premies en het tarief niet aan de groei van de uitgaven aan", aldus het CBS.
Daardoor nemen AOW-uitkeringen bovendien een steeds groter deel van de overheidsuitgaven in beslag. In 2024 ging het volgens het statistiekbureau om bijna 6 procent van de overheidsuitgaven. Het Centraal Planbureau (CPB) meldde vorige week in een nieuwe raming al te verwachten dat de overheidsuitgaven aan AOW de komende jaren alleen maar oplopen door de vergrijzing.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De onrust op de wereldwijde aandelenbeurzen door de importheffingen van president Donald Trump heeft in het tweede kwartaal de winst van de bekende zakenbank Goldman Sachs aangejaagd. De Wall Street-bank boekte een nettowinst van 3,5 miljard dollar, wat een vijfde meer is dan een jaar eerder. Daarbij deden vooral de aandelenhandelaren van Goldman Sachs goede zaken.
1 uur geledenROME (ANP/BLOOMBERG) - Europese landen moeten er alles aan doen om een handelsoorlog met de Verenigde Staten te voorkomen. Dat zei de Italiaanse premier Giorgia Meloni tijdens een gezamenlijke persbijeenkomst met de Oostenrijkse bondskanselier Christian Stocker.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP/RTR) - Stellantis, het moederbedrijf van merken als Opel, Peugeot, Alfa Romeo, Jeep en Fiat, stopt met zijn activiteiten op het gebied van waterstoftechnologie. Ook wordt de productie van waterstofaangedreven bedrijfsvoertuigen stopgezet, maakte het concern woensdag bekend.
2 uur geledenTOKIO (ANP/AFP) - Japan heeft in de eerste helft van dit jaar een recordaantal buitenlandse toeristen verwelkomd. Volgens het Japanse nationale toerismebureau kwamen er 21,5 miljoen bezoekers, een toename van een vijfde vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.
3 uur geledenVELDHOVEN (ANP) - Het Veldhovense ASML, 's werelds grootste leverancier van apparatuur voor de productie van computerchips, ligt op koers om zijn uitbreidingsplannen in de regio Eindhoven door te zetten. "De Nederlandse overheid werkt er hard aan om de randvoorwaarden op tijd geregeld te krijgen", zei financieel topman Roger Dassen tijdens een toelichting op de kwartaalresultaten.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond waarschuwt mensen voor claimwebsite Energieclaim.info. Het bedrijf achter de website maakt volgens de bond misbruik van persoonlijke gegevens die het van mensen krijgt door zich voor te doen als claimorganisatie. Maar het zou alleen persoonlijke gegevens van consumenten verzamelen om die te delen met commerciële partijen.
4 uur geledenGENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, profiteerde afgelopen kwartaal van vermogende klanten in de Verenigde Staten en Europa die weer volop juwelen kochten.
5 uur geleden