Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Angst voor renteverhogingen zet Wall Street lager

Angst voor renteverhogingen zet Wall Street lager

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag gedaald. Beleggers op Wall Street reageerden op de onverwacht hoge inflatie in de Verenigde Staten. Die kwam in juni uit op 5,4 procent op jaarbasis, het hoogste niveau in bijna dertien jaar. Dat wakkerde de angst aan dat de Federal Reserve nog sneller geneigd zal zijn steunmaatregelen af te bouwen of de rente te verhogen.

Als de rente stijgt zal er meer gespaard worden en minder geïnvesteerd. Daardoor wordt de hoeveelheid geld op de aandelenmarkten kleiner en wordt het ook voor bedrijven duurder om te lenen. De Fed zal echter de inflatie in toom willen houden omdat dit de koopkracht van de Amerikanen aantast. De geldontwaarding wordt gestuwd door de heropening van de economie uit de coronacrisis. Dat gaat gepaard met problemen in toeleveringsketens en tekorten aan personeel, waardoor de prijzen momenteel extra hard stijgen.

Verder ging de aandacht uit naar een tweetal banken die de boeken openden. JPMorgan Chase, de grootste bank van VS, heeft in het tweede kwartaal de winst meer dan verdubbeld op jaarbasis. Daarbij werd geprofiteerd van het vrijkomen van miljarden dollars aan reserves die eerder opzij werden gezet vanwege de onzekerheid over de coronacrisis. Maar ook met het adviseren rond bedrijfsfusies en overnames en het begeleiden van beursgangen verdiende de bank meer. Het aandeel JPMorgan Chase daalde niettemin 1,5 procent. Ook Goldman Sachs verdiende flink meer met het zakenbankieren, maar verloor 1,2 procent.

PepsiCo

Snack- en frisdrankproducent PepsiCo kwam verder met cijfers en won 2,3 procent. Het bedrijf profiteerde van de heropening van het Amerikaanse uitgaansleven en verhoogde zijn verwachtingen voor dit jaar. Apple (plus 0,8 procent) steeg na berichten dat het techbedrijf met een dienst voor kopen op afbetaling wil komen.

De Dow-Jonesindex sloot met een min van 0,3 procent op 34.888,79 punten. De brede S&P 500 zakte 0,4 procent tot 4369,21 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde eveneens 0,4 procent naar 14.677,65 punten.

Boeing

Boeing daalde 4,2 procent. De vliegtuigbouwer gaat dit jaar veel minder 787 Dreamliners leveren dan voorzien. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft bekendgemaakt dat nog niet geleverde Boeing 787 Dreamliners een nieuw mankement vertonen.

Ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic verloor opnieuw 7,2 procent, na het verlies van ruim 17 procent op maandag. Een dag nadat oprichter Richard Branson met een testvlucht van de raket van zijn bedrijf tot 80 kilometer boven het aardoppervlak was gereisd, kondigde Virgin Galactic aan nieuwe aandelen te willen uitgeven voor 500 miljoen dollar en dat viel niet goed bij beleggers.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

1 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

7 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

10 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

15 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

16 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

16 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

17 uur geleden