
Amerikaanse minister Yellen in China om de banden aan te halen
BEIJING (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen is begonnen aan een vierdaags bezoek aan China. Ze gaat daar volgens Amerikaanse media praten met Chinese topfunctionarissen om te voorkomen dat de relatie tussen de rivaliserende grootmachten nog verder verslechtert.
Het gaat om het eerste bezoek van Yellen aan de communistische grootmacht sinds haar aantreden als minister. Ze schreef na aankomst op Twitter dat haar reis de gelegenheid biedt om "miscommunicatie en misverstanden" tussen de landen te voorkomen. De minister kreeg in Beijing een bescheiden ontvangst. China stuurde een functionaris van het ministerie van Financiën naar het vliegveld.
China en de VS liggen al jaren overhoop over allerlei kwesties. Gevoelige onderwerpen zijn mensenrechten, Taiwan en handel. Zo wil de Amerikaanse regering het eigen bedrijfsleven minder afhankelijk maken van China door essentiële producten te laten produceren in landen waarmee het een minder gespannen relatie heeft.
Gehint op samenwerking
Yellen stelde dat haar regering uit is op het soort "gezonde economische rivaliteit waar Amerikaanse werknemers en bedrijven van profiteren". Daarbuiten zou Washington juist met de Chinezen willen samenwerken om "internationale uitdagingen" op te lossen, zoals klimaatverandering.
De Amerikaanse minister heeft vrijdag een ontmoeting met de Chinese premier Li Qiang. Er wordt niet gerekend op een diplomatieke doorbraak. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bracht onlangs ook een bezoek aan China en legde naderhand uit dat zijn land zich momenteel weer richt op de basics: zorgen dat er weer vaste communicatielijnen zijn om conflicten te voorkomen.
Meer uit Buitenland
VATICAANSTAD (ANP) - De kardinalen die een nieuwe paus gaan kiezen, staan op het punt te beginnen aan het conclaaf. Ze hebben zich verzameld in een kapel van het Apostolisch Paleis van waaruit ze niet veel later in processie naar de Sixtijnse Kapel gaan.
54 minuten geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en Israël hebben de mogelijkheid besproken dat er in Gaza uiteindelijk een tijdelijk bestuur komt onder Amerikaanse leiding. Dat zeggen vijf bronnen tegen persbureau Reuters.
1 uur geledenDUBLIN (ANP) - Zes Europese landen hebben zich in een gezamenlijke verklaring uitgesproken tegen de nieuwe Israëlische plannen voor de bezetting van de Gazastrook. De buitenlandministers van Ierland, IJsland, Noorwegen, Luxemburg, Slovenië en Spanje "wijzen elke demografische of territoriale verandering in Gaza krachtig af".
2 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De nieuwe Duitse regering moet nog dit jaar veel meer uitgeven aan defensie, vindt defensieminister Boris Pistorius volgens ingewijden. Hij zou zijn begroting willen opschroeven van ongeveer 52 naar meer dan 60 miljard euro.
2 uur geledenPARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk en Duitsland richten een defensie- en veiligheidsraad op. Die komt regelmatig samen om "onze gemeenschappelijke strategische uitdagingen" te bespreken, aldus de Franse president Emmanuel Macron.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie maakt zich grote zorgen over het plan van Israël om de hulp aan Gaza aan particuliere beveiligingsbedrijven over te laten. Dat zou het Israëlische veiligheidskabinet zondag hebben besloten. Dat druist in "tegen de humanitaire beginselen, zoals die door VN-organisaties en humanitaire partners zijn onderstreept", stellen EU-buitenlandchef Kaja Kallas en Eurocommissarissen Dubravka Šuica (Middellandse Zeegebied) en Hadja Lahbib (Paraatheid en Crisisbeheer) in een gezamenlijke verklaring.
3 uur geledenISLAMABAD (ANP/AFP) - Pakistan zegt zich terughoudend te hebben opgesteld tijdens de Indiase aanvallen. "Ongeveer 75 tot 80 Indiase gevechtsvliegtuigen namen deel aan de aanval, waarvan Pakistan er slechts vijf neerhaalde terwijl ze projectielen afwierpen, inclusief twee Indiase drones", zei minister van Buitenlandse Zaken Ishaq Dar volgens de krant Dawn tegen de pers.
3 uur geleden