Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaans ruimteschip vliegt voor het eerst langs de maan

Amerikaans ruimteschip vliegt voor het eerst langs de maan

HOUSTON (ANP) - Het nieuwe Amerikaanse ruimteschip dat vorige week werd gelanceerd, vliegt maandag voor het eerst langs de maan. De Orion komt rond 14.00 uur Nederlandse tijd tot op ongeveer 130 kilometer boven het oppervlak. Daarna vliegt hij verder, zodat hij de komende dagen in een vaste omloopbaan rond de maan kan komen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft jaren aan de missie gewerkt. Daarvoor werd een nieuwe draagraket (SLS) en een nieuw ruimteschip (Orion) ontwikkeld. Afgelopen woensdag stegen ze op vanuit Florida. Na vijf dagen vliegen is het vaartuig in de zogeheten invloedssfeer van de maan gekomen. Dat betekent dat de maan het ruimteschip harder aantrekt dan de aarde het naar zich terug trekt.

Het is de bedoeling dat over een paar jaar weer mensen op de maan lopen, voor het eerst sinds 1972. Om alle systemen te testen, wordt nu een onbemande proefvlucht uitgevoerd. Die testmissie heet Artemis 1, omdat het de eerste vlucht van het Artemis-programma is.

Maan

De Orion blijft ongeveer twee weken bij de maan. Begin december moet het vaartuig beginnen aan de terugvlucht naar de aarde. Die eindigt, als alles goed gaat, op 11 december. De capsule plonst dan hangend aan parachutes in de Grote Oceaan.

Het vaartuig bestaat uit twee delen. In het voorste, Amerikaanse deel komen later de astronauten te zitten. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. Daar zitten ook de zonnepanelen, die zijn ontwikkeld en gebouwd door Airbus Nederland uit Leiden. Die panelen wekken meer energie op dan verwacht, zei de NASA vrijdag.

Meer uit Buitenland

Medewerkers beschuldigen BBC van 'anti-Palestijns racisme'

LONDEN (ANP) - De Britse omroep BBC maakt zich volgens 107 medewerkers en driehonderd andere mensen uit de mediabranche schuldig aan "censuur" met betrekking tot Israël en ook voert zij "pr voor de Israëlische regering". Dat deden ze in een brief aan de directie.

28 minuten geleden
Zeker vier doden in Golf van Suez na kapseizen schip

CAIRO (ANP/AFP) - In de Golf van Suez, een uitloper van het noorden van de Rode Zee, zijn minstens vier mensen om het leven gekomen toen een schip kapseisde. Zo'n twintig mensen raakten gewond. Dat melden Egyptische autoriteiten.

40 minuten geleden
Trump: Israël akkoord met voorwaarden 60-daags bestand in Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt op sociale media dat Israël heeft ingestemd met "de noodzakelijke voorwaarden om een ​​staakt-het-vuren van 60 dagen in Gaza te voltooien. Gedurende deze tijd zullen we met alle partijen samenwerken om de oorlog te beëindigen", aldus Trump.

2 uur geleden
Stroomuitval in Italiaanse steden door extreme hitte

FLORENCE (ANP/DPA) - In meerdere Italiaanse steden is de stroom uitgevallen door de extreme hitte. In het centrum van de toeristenstad Florence zaten tal van winkels tijdelijk zonder stroom, meldde het Italiaanse persbureau Ansa. Geldautomaten en roltrappen werkten niet.

10 uur geleden
Poetin en Macron hebben na jaren weer met elkaar gebeld

MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.

12 uur geleden
Russische oud-onderminister Defensie veroordeeld voor corruptie

MOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.

12 uur geleden
Trump wint slag om belastingverlaging en hogere staatsschuld

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.

12 uur geleden