Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Akkoord over geld op klimaattop lijkt nog ver weg

Akkoord over geld op klimaattop lijkt nog ver weg

BAKOE (ANP) - Een akkoord over het zogeheten klimaatfinancieringsdoel, een van de belangrijkste onderwerpen van de klimaattop op Bakoe, lijkt nog ver weg. Ontwikkelingslanden zijn gefrustreerd dat rijke landen geen nieuw bedrag willen noemen, zeiden waarnemers van ngo's. Veel Westerse landen willen het nog niet hebben over een nieuw bedrag totdat andere landen, zoals China, beloven meer bij te zullen dragen.

Momenteel trekken rijke landen 100 miljard dollar per jaar uit om arme landen te helpen. Dat zijn niet alleen giften, maar ook leningen. Ontwikkelingslanden willen dat dat bedrag fors omhoog gaat, naar minstens 1 biljoen (1000 miljard) dollar. Dat geld is bedoeld voor verduurzaming (mitigatie) en voor maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering (adaptatie). Ontwikkelingslanden kunnen hun nationale klimaatplannen (NDC's) nog niet opstellen als niet duidelijk is hoeveel geld ze zullen krijgen, aldus waarnemers die de onderhandelingen van dichtbij volgen.

De tijd begint te dringen, zeiden de maatschappelijke organisaties. Maandag beginnen de onderhandelingen met de ministers erbij. Rijke landen, waaronder de EU, willen vooral een kort en simpel akkoord voor hun ministers. Ontwikkelingslanden willen echter dat er meer voorwaarden en details worden afgesproken, zodat betalende landen en bedrijven verantwoordelijk kunnen worden gehouden. Het oorspronkelijke document van negen pagina's aan het begin van de week is inmiddels gegroeid naar ruim dertig pagina's.

Ook verschillen landen van mening over hoe dit bedrag moet worden opgebouwd. Ontwikkelingslanden willen dat het geld een gift is van de rijke landen, zij zijn immers verantwoordelijk voor de meeste uitstoot. De rijke landen pleiten ervoor dat het bedrag naast publiek geld kan bestaan uit leningen en bedrijfsinvesteringen. Ngo's waarschuwen voor mogelijke uitbuiting van arme landen door het bedrijfsleven.

Meer uit Buitenland

Ingewijde: Argentijnse president Milei is Italiaan geworden

ROME (ANP/RTR) - De Argentijnse president Javier Milei heeft het Italiaanse staatsburgerschap toegekend gekregen, bevestigt een ingewijde na berichten in Italiaanse media. Die zegt dat de Italiaanse regering de beslissing heeft genomen op basis van Milei's Italiaanse voorouders.

13 minuten geleden
Franse premier ziet terugdringen staatsschuld als morele plicht

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De nieuwe Franse premier François Bayrou vindt het terugdringen van de Franse staatsschuld niet alleen een politieke prioriteit, maar ook een morele plicht. "Het tekort en de schuld, dat is een kwestie die morele vragen oproept", zei hij.

1 uur geleden
Amerikanen in de ban van onbekende drones en eisen maatregelen

WASHINGTON (ANP) - Steeds meer Amerikanen zien ze vliegen: onbekende onbemande vliegtuigjes of drones in het oosten van het land, onder meer in het luchtruim bij de hoofdstad Washington. De gouverneur van de Amerikaanse staat New Jersey zegt verontrust te zijn en heeft de regering gevraagd om extra middelen tegen de "drone-activiteiten".

1 uur geleden
Verkrachtingszaak Gisèle Pelicot nadert einde

AVIGNON (ANP/AFP) - De spraakmakende Franse verkrachtingszaak rond Gisèle Pelicot nadert zijn einde. De slotpleidooien zijn vrijdag afgerond en de 51 verdachten krijgen maandag de laatste kans om te spreken. De uitspraak wordt op 19 of 20 december verwacht.

3 uur geleden
België trekt rijbewijs sneller in bij gsm-gebruik achter stuur

BRUSSEL (ANP) - Bestuurders die in België worden betrapt op het gebruik van een mobiele telefoon lopen vanaf vrijdag het risico dat hun rijbewijs meteen wordt ingetrokken, voor vijftien dagen. Die straf gaat ook gelden bij het gebruik van smartwatches en tablets achter het stuur. Dat heeft het parket Oost-Vlaanderen bekendgemaakt.

3 uur geleden
Topmilitair Zuid-Korea opgepakt in onderzoek naar noodtoestand

SEOUL (ANP/AFP) - De Zuid-Koreaanse topmilitair Lee Jin-woo is aangehouden in het onderzoek naar de militaire noodtoestand in het land, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Hij wordt ervan beschuldigd tijdens de noodtoestand opdracht te hebben gegeven voor de inzet van het leger bij het parlement.

3 uur geleden
VS wil heropleving IS voorkomen na val regime Syrië

BAGDAD (ANP/AFP) - De Verenigde Staten willen een heropleving van de terreurbeweging Islamitische Staat voorkomen na de val van het regime in Syrië, waar IS nog beperkt aanwezig is. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat in het Syrische buurland Irak, waar IS ook gebieden controleerde.

4 uur geleden