
Akkoord over geld op klimaattop lijkt nog ver weg
BAKOE (ANP) - Een akkoord over het zogeheten klimaatfinancieringsdoel, een van de belangrijkste onderwerpen van de klimaattop op Bakoe, lijkt nog ver weg. Ontwikkelingslanden zijn gefrustreerd dat rijke landen geen nieuw bedrag willen noemen, zeiden waarnemers van ngo's. Veel Westerse landen willen het nog niet hebben over een nieuw bedrag totdat andere landen, zoals China, beloven meer bij te zullen dragen.
Momenteel trekken rijke landen 100 miljard dollar per jaar uit om arme landen te helpen. Dat zijn niet alleen giften, maar ook leningen. Ontwikkelingslanden willen dat dat bedrag fors omhoog gaat, naar minstens 1 biljoen (1000 miljard) dollar. Dat geld is bedoeld voor verduurzaming (mitigatie) en voor maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering (adaptatie). Ontwikkelingslanden kunnen hun nationale klimaatplannen (NDC's) nog niet opstellen als niet duidelijk is hoeveel geld ze zullen krijgen, aldus waarnemers die de onderhandelingen van dichtbij volgen.
De tijd begint te dringen, zeiden de maatschappelijke organisaties. Maandag beginnen de onderhandelingen met de ministers erbij. Rijke landen, waaronder de EU, willen vooral een kort en simpel akkoord voor hun ministers. Ontwikkelingslanden willen echter dat er meer voorwaarden en details worden afgesproken, zodat betalende landen en bedrijven verantwoordelijk kunnen worden gehouden. Het oorspronkelijke document van negen pagina's aan het begin van de week is inmiddels gegroeid naar ruim dertig pagina's.
Ook verschillen landen van mening over hoe dit bedrag moet worden opgebouwd. Ontwikkelingslanden willen dat het geld een gift is van de rijke landen, zij zijn immers verantwoordelijk voor de meeste uitstoot. De rijke landen pleiten ervoor dat het bedrag naast publiek geld kan bestaan uit leningen en bedrijfsinvesteringen. Ngo's waarschuwen voor mogelijke uitbuiting van arme landen door het bedrijfsleven.
Meer uit Buitenland
ZAGREB (ANP) - In Zagreb zijn zaterdagavond 504.000 toeschouwers opgedaagd voor het concert van de omstreden rechts-nationalistische Kroatische band Thompson. Dat heeft de organisatie aan de publieke omroep HRT laten weten.
32 minuten geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is tevreden over het gesprek dat hij vrijdag voerde met de Amerikaanse president Donald Trump. "Het was waarschijnlijk het beste gesprek dat we tot nu toe hebben gevoerd, en ook het productiefste", zei hij in een videoboodschap.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Techmiljardair Elon Musk heeft op X de oprichting van een nieuwe politieke partij in de Verenigde Staten aangekondigd: the America Party. De voormalige bondgenoot van president Donald Trump vroeg vrijdag, op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, zijn volgers in een poll op X of zij een nieuwe partij wilden.
4 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - Israël stuurt een afvaardiging naar Qatar om met Hamas te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars, schrijven Israëlische media. De Israëlische delegatie vliegt naar verwachting zondag naar de golfstaat.
6 uur geledenAUSTIN (ANP/RTR/AFP) - Het dodental na de overstroming in de Amerikaanse staat Texas is opgelopen naar 27. Onder de doden zijn negen kinderen, maakte de politie bekend.
7 uur geledenDAMASCUS (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk herstelt de diplomatieke betrekkingen met Syrië. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy zei dat na een ontmoeting met de Syrische leider Ahmed al-Sharaa in Damascus.
8 uur geledenANKARA (ANP/AFP/BELGA) - Turkije wil dat de Verenigde Staten ingrijpen bij de dodelijke incidenten rond de hulpverlening in de Gazastrook, onder meer bij de Amerikaanse particuliere organisatie Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De Turkse president Erdogan zegt dat hij zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump heeft gevraagd een einde te maken aan de schietpartijen bij distributiecentra, meldt het Turkse staatspersagentschap Anadolu.
10 uur geleden