Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX stijgt, andere Europese beurzen vlak na inflatiecijfers VS

AEX stijgt, andere Europese beurzen vlak na inflatiecijfers VS

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is dinsdag verder vooruit gegaan. Daarmee was de hoofdgraadmeter op het Damrak een uitzondering, want elders in Europa was overwegend weinig beweging te zien. Beleggers verwerkten het Amerikaanse inflatiecijfer, dat hoger uitviel dan verwacht was. Mogelijk besluit de Amerikaanse centrale bank daardoor sneller steunmaatregelen af te bouwen of de rente te verhogen.

Ook de kwartaalcijfers van Amerikaanse banken als JPMorgan Chase en Goldman Sachs werden nauwlettend gevolgd. Beide banken verdienden meer aan het begeleiden van fusies, maar konden ook minder geld aanhouden dan eerder tijdens de coronacrisis, wat tot een enorme winstsprong leidde. In Amsterdam werden banken als ING (min 1,6 procent) en ABN AMRO (min 1,9 procent) juist lager gezet.

Britse banken stonden ook in de belangstelling. Zij mogen weer dividend gaan uitkeren van de Bank of England. Dat mocht niet tijdens de coronacrisis waarin ze grotere reserves aan moesten houden om economische schokken op te vangen. Lloyds Banking Group, NatWest en HSBC leverden desondanks tot 2,6 procent in.

Prosus

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,6 procent in de plus op 742,86 punten. De MidKap verloor 0,4 procent tot 1054,60 punten. Frankfurt en Parijs bleven vrijwel vlak. Londen speelde een eerdere winst, dankzij een sterk herstel van de Britse winkelverkopen in het tweede kwartaal, kwijt en kwam ook dichtbij de slotstand van maandag uit.

Prosus (plus 2,2 procent) profiteerde van een stevige koerswinst van het Chinese techbedrijf Tencent, waarin de investeerder een groot belang heeft. Chipfondsen ASMI, Besi en ASML stegen tot 1,7 procent. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield had last van de angst voor nieuwe beperkingen door de Delta-variant van het coronavirus en was met een verlies van 2,2 procent de hekkensluiter.

Air France-KLM

In de MidKap zakte luchtvaartcombinatie Air France-KLM 2,1 procent. Frankrijk scherpt de coronaregels aan voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal.

In Helsinki steeg Nokia 8 procent. Het Finse netwerkconcern verwacht zijn winstverwachting voor dit jaar op te schroeven dankzij een sterk tweede kwartaal. Swatch won 0,9 procent in Zürich. Het Zwitserse horlogebedrijf boekte in de eerste jaarhelft weer winst. Volkswagen verhoogde zijn winstdoel voor 2025 en voorziet een snellere overstap naar elektrische auto's. Het aandeel werd evenwel 1,3 procent lager gezet.

De euro was 1,1816 dollar waard, tegen 1,1855 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 74,72 dollar. Brentolie klom ook 1 procent in prijs, tot 75,89 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

1 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

5 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

22 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

22 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

1 dag geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

1 dag geleden