
AEX-index sluit voor het eerst sinds 2000 boven de 700 punten
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse beurs is dinsdag voor het eerst sinds september 2000 boven de 700 punten gesloten. Daarmee naderde de Nederlandse beursgraadmeter zijn hoogste slotstand ooit.
De hoofdindex aan het Damrak eindigde op 701,12 punten, goed voor een dagwinst van 0,5 procent. Dat is net iets minder dan op het hoogtepunt van de internethausse begin deze eeuw. Op 4 september 2000 sloot de AEX op 701,56 punten. In die tijd werd ook de hoogste koers ooit bereikt van 703,18 punten. Na het uiteenspatten van de internetzeepbel van toen ging de koers hard omlaag en bereikte de AEX in maart 2003 een dieptepunt van 218,44 punten.
De hoop op een sterk economisch herstel van de coronacrisis en de versnelling van het vaccinatieprogramma in de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, zorgen de laatste tijd voor optimisme bij beleggers. Afgelopen jaren zijn de beurskoersen daarbij ook al flink omhooggegaan. De coronapandemie zorgde aanvankelijk wel voor een dip, maar die werd binnen afzienbare tijd weer weggewerkt.
Banken en verzekeraars
Ook de andere beursgraadmeters in Europa zaten in de lift. De MidKap won 0,6 procent tot 1022,90 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 1,2 procent. De Duitse DAX (plus 1,3 procent) bereikte een nieuw recordniveau en ging voor het eerst door de 15.000 punten.
Vooral de banken en verzekeraars lieten stevige winsten zien. Beleggers verwachten dat de financiële problemen van het Amerikaanse hedgefonds Archegos geen grote gevolgen zullen hebben voor de gehele sector. Zo won ING bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 bijna 4 procent, terwijl bijvoorbeeld BNP Paribas en Deutsche Bank elders in Europa ook duidelijk omhoog gingen. Verzekeraars Aegon en NN Group waren eveneens erg in trek. Grootste stijger in de AEX was evenwel vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield, dat meer dan 4 procent won.
Boskalis
Credit Suisse daalde wel dik 3 procent in Zürich. De Zwitserse bank kelderde maandag al ruim 14 procent en sleepte toen andere Europese banken mee. De koersval volgde op de waarschuwing voor een fors verlies als gevolg van de financiële problemen bij Archegos.
Boskalis wist op de Europese beursvloeren ook de aandacht op zich gericht. Het vlottrekken van het containerschip Ever Given in het Suezkanaal gaat de Nederlandse baggeraar en maritiem dienstverlener geen miljoenen opleveren. "Dit heeft geen effect op de jaarwinst van Boskalis", zei topman Peter Berdowski maandag erover. Wel zal de klus extra naamsbekendheid opleveren. Het aandeel steeg met 1,5 procent.
De euro stond op 1,1724 dollar, tegen 1,1779 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent minder op 60,49 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 64,12 dollar per vat.
Meer uit Financieel
TEL AVIV (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Op de Israëlische aandelenbeurs in Tel Aviv waren zondag aanzienlijke koerswinsten te zien, na de aanvallen van de Verenigde Staten op Iraanse nucleaire installaties. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, ging 1,2 procent omhoog. Onder meer banken hoorden bij de stijgers.
36 minuten geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Luchtvaartmaatschappijen blijven zondag grote delen van het Midden-Oosten vermijden na de Amerikaanse aanvallen op Iraanse nucleaire installaties. Dat blijkt uit gegevens van luchtvaartmonitor FlightRadar24.
1 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappijen vliegen veel meer door het luchtruim van Afghanistan omdat door het conflict tussen Israël en Iran grote delen van het Midden-Oosten zijn gesloten voor vliegverkeer en alternatieve routes worden gekozen. Volgens luchtvaartmonitor Flightradar24 is er sinds het uitbreken van het conflict vorige week vrijdag een zeer sterke stijging van het aantal vluchten boven Afghanistan te zien.
18 uur geledenSINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG) - De productieverhogingen van oliekartel OPEC+ van de afgelopen tijd waren verstandig, nu de olieprijzen flink zijn gestegen door de onrust in het Midden-Oosten. Dat zei topman Igor Sechin van het Russische olieconcern Rosneft op een economisch forum in Sint-Petersburg. Rosneft is de grootste olieproducent van Rusland.
21 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse minister van Handel Yeo Han-koo gaat deze week naar de Verenigde Staten om te praten over de importheffingen van president Donald Trump. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Handel duurt dat verblijf van zondag tot vrijdag.
22 uur geledenWASHINGTON (ANP/DPA) - Het handelsconflict met de Verenigde Staten door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump kost de Duitse economie miljoenen per dag. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Katherina Reiche gezegd bij een bezoek aan Washington voor handelsgesprekken. Ze benadrukte dan ook dat het belangrijk is dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de handelsonrust.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zou in juli over moeten gaan tot een renteverlaging. Dat zei Fed-gouverneur Christopher Waller in een interview met zakenzender CNBC. Hij denkt namelijk dat de impact van de importheffingen van president Donald Trump op de inflatie beperkt en van korte duur zal zijn. Afgelopen week hield de Fed de rente nog voor de vierde keer op rij onveranderd.
1 dag geleden