
ABN AMRO: verband met belastingparadijs schuurt met tijdgeest
AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO geeft toe dat het "schuurt met de tijdgeest" dat de president-commissaris van ABN AMRO Tom de Swaan privé belegt via een belastingparadijs. De bank benadrukt dat de financiële constructie "niet in strijd is met de wet", maar noemt het ongelukkig dat ABN AMRO nu via de president-commissaris met belastingparadijzen in verband wordt gebracht. De Swaan stoot de investering per direct af en bood in een e-mail aan zijn collega's van de bank maandag zijn excuses aan voor het onderschatten van de gevolgen van de fiscale constructie.
Uit onderzoek van honderden internationale journalisten blijkt dat wereldwijd veel politici en financieel bestuurders privé beleggen via 'slimme' constructies in belastingparadijzen om belasting in eigen land te omzeilen. Hoewel de privébeleggingen juridisch zijn toegestaan, gaan die in tegen de ambitie van onder andere banken en de Nederlandse overheid om dit soort 'slimme' financiële constructies via belastingparadijzen in te dammen.
De Swaan legt in zijn openbaar gemaakte e-mail uit dat hij "vanuit oprechte intenties in het bedrijf van een vriend, oud ABN AMRO-collega Jeroen Harderwijk, heeft geïnvesteerd" en zijn beleggingen altijd heeft aangegeven bij de Belastingdienst. Hij schrijft ook dat "de investering niet is bedoeld voor belastingontwijking of erger". Volgens de woordvoerder van ABN is er "technisch niets fout" aan de privébelegging. Maar de directie van het bedrijf, het gaat om het safariparkproject Asilia in Oost-Afrika, had "bij de oprichting ook kunnen kiezen voor een stichting in Nederland", in plaats van een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden.
Schenking
De Swaan neemt per direct afstand van de belegging en zegt dat hij deze "zal schenken aan de oprichters van Asilia zodat eens te meer duidelijk is wat de bedoeling van deze investering is geweest". Volgens de ABN-zegsman is er nog geen sprake van dat ABN AMRO nieuwe regels aan medewerkers en bestuurders gaat opleggen op het gebied van privébeleggingen. "Als dat gaat gebeuren, zou dat voor de hele sector gelden." De woordvoerder verwacht dat het laatste woord er nog niet over is gezegd.
Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra was tot zijn aantreden als minister in oktober 2017 ook mede-eigenaar van de brievenbusfirma. Verder worden de namen genoemd van financieel bestuurders Maarten Muller, commissaris bij Van Lanschot Kempen, en Alexandra Schaapveld, commissaris bij de Franse bank Société Générale en tot midden 2020 toezichthouder bij ontwikkelingsbank FMO.
Meer uit Financieel
STRAATSBURG (ANP/RTR) - Door zich los te koppelen van Russische fossiele brandstoffen, laat de Europese Unie zich niet meer gijzelen door Moskou. Dat zei Eurocommissaris Dan Jørgensen (Energie) dinsdag bij de presentatie van de routekaart waarin staat hoe de Europese Commissie import van Russisch gas, olie en kernenergie volledig wil afbouwen.
49 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het zorgtechnologieconcern Philips was dinsdag de grootste daler bij de hoofdfondsen in Amsterdam. Het bedrijf is somberder geworden over de winstgevendheid dit jaar door de Amerikaanse importheffingen. Die gaan Philips dit jaar tussen de 250 miljoen en 300 miljoen euro extra kosten. Topman Roy Jakobs verklaarde "aanzienlijke" maatregelen te nemen om de pijn van de heffingen en tegenheffingen te verzachten, waaronder aanpassingen in de toeleveringsketen en kostenbesparingen. Het aandeel eindigde 2,8 procent lager.
52 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zal meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de Verenigde Staten en Qatar importeren als Russisch gas wordt verboden. Dit verwachten energie-experts nadat de EU dinsdag een routekaart hierover heeft gepresenteerd. De EU moet na het einde van dit jaar geen nieuwe Russische gasdeals meer maken en eind 2027 moet alle import van Russisch gas zijn stopgezet. De maatregelen leiden volgens de kenners niet tot gastekorten, maar energie-analist Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) verwacht wel een kleine prijsstijging voor Europese consumenten en bedrijven.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) is opnieuw erg kritisch over een fonds van honderden miljarden euro's dat de Europese Unie optuigde voor economisch herstel na de coronapandemie. Het is maar zeer de vraag of lidstaten beloofde prestaties leverden in ruil voor het geld, schrijft de waakhond voor Europese financiën.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Het plan van de Europese Unie om te stoppen met Russische fossiele brandstoffen is risicovol, vindt Greenpeace dinsdag. De klimaatorganisatie maakt zich zorgen dat de "ene gevaarlijke afhankelijkheid vervangen wordt door de andere". Bijvoorbeeld als de EU hiermee afhankelijker wordt van energie uit de VS, en daarmee president Donald Trump.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - VodafoneZiggo schrapt komende tijd zo'n vierhonderd banen in Nederland in alle lagen van de organisatie. Dit bevestigt een woordvoerster na berichtgeving door NU.nl. Ongeveer de helft van de mensen wordt ontslagen, de andere helft van de werkplekken verdwijnt via natuurlijk verloop.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ford behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De autofabrikant verwacht dit jaar een klap van ongeveer 1,5 miljard dollar (zo'n 1,3 miljard euro) door de importheffingen van president Donald Trump. Ford heeft daarnaast zijn financiële verwachtingen voor het hele jaar opgeschort. De klap komt ondanks de verlichting die Trump vorige week bood aan autofabrikanten. Zo heeft Trump de import die onder de autoheffingen valt, vrijgesteld van andere heffingen. Het aandeel Ford zakte 1,2 procent.
2 uur geleden