
Aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen flink afgenomen
DEN HAAG (ANP) - Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in het eerste kwartaal weer gedaald, na de opleving van vorig jaar. Daarmee dreigen er voorlopig nog niet genoeg woningen bij te komen om aan de enorme vraag naar huizen te voldoen, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In het eerste kwartaal werden voor de bouw van 12.500 nieuwe woningen vergunningen afgegeven. Dat zijn er zo'n 3500 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2024 is het een daling van 7700. Dat komt neer op een afname van 38 procent. Van Mulligen spreekt van teleurstellende cijfers.
Op basis van een kwartaal vallen volgens de econoom nog geen conclusies te trekken voor de rest van het jaar. "Maar het jaar is niet goed begonnen." De oorzaak van de stevige terugval is volgens Van Mulligen lastig te benoemen. Hij vermoedt dat de veranderde regels op de huurmarkt een rol spelen. Veel woningverhuurders hebben al geklaagd dat het daardoor minder interessant is geworden om in nieuwe woningen te investeren.
Toename vergunningsverlening
WoningBouwersNL merkte in maart op dat er eerder ook al veel vergunde nieuwbouwwoningen waren waarvan de bouw nog niet was gestart. De brancheorganisatie sprak van een enorme prop in de woningbouwpijplijn. Deze was vooral groot in de regio Amsterdam, maar ook in andere delen van het land signaleerde de sector problemen. Dan gaat het om wegtrekkende beleggers, heronderhandelingen door de afgenomen winstgevendheid van projecten, vertraging door stikstofgevoelige natuurgebieden en lange bezwaarprocedures.
In heel 2024 constateerde het CBS juist voor het eerst in jaren een toename in de vergunningverlening. Nederlandse gemeenten gaven toen toestemming voor de bouw van ruim 67.000 nieuwe woningen. Dat is ongeveer een vijfde meer dan in 2023, toen het laagste aantal vergunningen in jaren werd verleend.
Ombouwen kantoren
Nederland kampt nog altijd met een groot huizentekort. Er wordt eigenlijk al jaren te weinig gebouwd. Het kabinet streeft ernaar jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te realiseren. Dat aantal kan naast nieuwbouw ook op andere manieren worden bereikt, bijvoorbeeld door het ombouwen van kantoren naar appartementen. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er 15.600 woningen bij door nieuwbouw. Dat aantal was ongeveer evenveel als een jaar terug.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als Belgiƫ, Spanje en Polen."
2 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
2 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
3 uur geleden