Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

271.753 bezoekers 11 leden Log in

101.001a. KUHN WAS EEN FLINK ONDERGRONDSCHE WERKER


"Kuhn was een flink ondergrondsche werker"

In de oorlogsjaren maakte Pieter Kuhn zich zeer verdienstelijk met het vervalsen van persoonsbewijzen, voedselkaarten en andere papieren. Hij maakte zelf stempels en handtekeningen. Voor dit werk werd hij geplaatst bij de Nederlandsche Binnenlandsche Strijdkrachten (N.B.S). Hiermede bereikte hij dat onderduikers uit de handen bleven van de Duitsers. Zijn vrouw steunde hem bij het onderdak geven aan onderduikers in hun huis en op hun boot.

Na verraad kreeg Kuhn zelf een inval. De volgende dag moest hij zich melden. Hij nam het zekere voor het onzekere,  heeft zijn vervalsingsspullen op de fiets geladen en is in Haarlem ondergedoken. Zijn vrouw werd toen een soort koerierster, die met een Turkse pas, een grillig gescheurd stuk papier waarvan de andere partij het complement bezat, nieuwe persoonsbewijzen moest halen in Amsterdam. Toen Kuhn weer terug was, heeft de familie Kuhn ook Joodse onderduikers gehad.

Bij de opheffing van de N.B.S. werd hij op eigen verzoek eervol ontslagen.

Als dekmantel voor zijn werk bij de N.B.S. werkte hij, in overleg met het verzet in Hilversum, freelance voor diverse uitgeverijen, onder meer voor illegale,  maar ook voor omstreden Duitsgezinde uitgeverijen (o.a. de Volksche Uitgeverij Westland). 

Bronnen:

- Kapitein Robs stormachtige leven - Lex Ritman (Uitgeverij Panda, 's Gravenhage) 

- Biografie Pieter Kuhn - 22 mei 1910 geboren dus 2010 is een jubileumjaar! op de  website van de Pieter Kuhn Stichting

- Biografie van Pieter Kuhn in het Biografisch Woordenboek van Nederland.
http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn4/kuhn:

- 301.002 Interview met Mevr. Kuhn-Groenewoud

 

Omhoog