Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Republikeinen demonstreren voor lagere uitkering voor de koning

Republikeinen demonstreren voor lagere uitkering voor de koning

EMMEN (ANP) - De antimonarchistische beweging Republiek demonstreert op Koningsdag in Emmen. De republikeinen willen dat de koning een stuk minder gaat verdienen en dat hij inkomsten-, erf- en schenkbelasting gaat betalen. In plaats van de 1,1 miljoen euro die Willem-Alexander nu jaarlijks ontvangt, hoeft de koning volgens Republiek niet meer te verdienen dan de balkenendenorm. Die ligt nu op zo'n 233.000 euro per jaar. De beweging is een handtekeningenactie gestart die zaterdag officieel wordt afgetrapt.

"Het overgrote deel van de Nederlanders stoort zich aan het miljoeneninkomen van de Oranjes", stelt voorzitter van Republiek Floris Müller. Naast zijn uitkering van 1,1 miljoen ontvangt Willem-Alexander een kleine 6 miljoen aan onkostenvergoedingen. "In een tijd waarin zoveel mensen het moeilijk hebben valt het niet uit te leggen dat we het staatshoofd zoveel geld betalen, het is oneerlijk en een symbool van ongelijkheid in de samenleving", aldus Müller. Volgens de voorzitter van de republikeinen behoren de Oranjes tot de rijkste families van Europa en zijn alle vergoedingen daarom ook niet nodig. "Het is niets anders dan een miljardairssubsidie en daar willen wij met onze petitie een einde aan maken."

Republiek plaatst langs de route van de koninklijke familie een groot scorebord met de actuele stand van het aantal verzamelde handtekeningen. "Een interactieve demonstratie", noemt Müller de actie. Mensen kunnen de petitie ook ter plekke ondertekenen. "Ik hoop natuurlijk dat de koning ook een handtekening komt zetten", grapte Müller eerder deze week. De voorman van de republikeinen hoopt dat de petitie uiteindelijk zeker 50.000 keer getekend wordt. Tekenen kan tot Prinsjesdag. Dan wil de organisatie de handtekeningen aanbieden aan de Tweede Kamer.

Meer uit Binnenland

Politie en demonstranten slaags op het Rokin

AMSTERDAM (ANP) - Op het Rokin in Amsterdam is het erg onrustig door een grote groep demonstranten, van wie een groot deel mondkapjes en (Palestijnse) sjaals voor het gezicht draagt. Op de hoek met de Langebrugsteeg raakten betogers slaags met de politie, die de lange wapenstok gebruikte. Ook worden politiehonden ingezet.

41 minuten geleden
Omtzigt ziet nog 'forse verschillen van mening' in formatie

DEN HAAG (ANP) - Volgens Pieter Omtzigt (NSC) bestaan er nog "forse verschillen van mening" op "meerdere thema's" tussen de vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet. Hij wilde woensdag niet zeggen op welk vlak de problemen liggen.

59 minuten geleden
Onderhandelaars formatie hebben nog een paar dagen nodig

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet gaan ook de komende dagen door. "We hebben nog een paar dagen nodig", zei Caroline van der Plas (BBB) woensdag na urenlange gesprekken tussen de partijleiders onder toeziend oog van de informateurs.

1 uur geleden
Bezetters UU brengen boodschappen binnen, politie grijpt niet in

UTRECHT (ANP) - Een groepje van zo'n tien demonstranten heeft volle boodschappentassen met eten naar binnen gebracht bij het pand van de Universiteit Utrecht op Drift 25. Het universiteitsgebouw wordt sinds woensdagmiddag bezet door pro-Palestijnse actievoerders. De politie grijpt nog niet in, ziet een ANP-verslaggever.

1 uur geleden
Laatste betogers van BG-terrein van de UvA verwijderd

AMSTERDAM (ANP) - De laatste pro-Palestina-activisten zijn weggehaald van het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. De politie sleepte de betogers een voor een van het terrein af, zag een ANP-verslaggever. Ze worden richting het Rokin geleid, waar zich al een grote groep demonstranten heeft verzameld.

1 uur geleden
Honderden demonstranten worden tegengehouden op het Rokin

AMSTERDAM (ANP) - Honderden mensen die wilden meedoen aan de pro-Palestina-actie op het Binnengasthuisterrein (BG-terrein) van de UvA, worden door de politie tegengehouden op het Rokin, ter hoogte van het Spui. Daarmee probeert de politie te voorkomen dat ze zich via de tegenovergelegen Langebrugsteeg aansluiten bij de groep op het BG-terrein, meldt een ANP-verslaggever.

1 uur geleden
Na landmacht ook marine in de fout met opleidingsbudget

DEN HAAG (ANP) - Bij de Koninklijke Marine zijn 83 gevallen van fraude met het persoonlijke opleidingsbudget ontdekt. De militairen gebruikten het budget voor een barbecuecursus, maar declareerden ook stiekem een barbecue, meldt het ministerie van Defensie.

2 uur geleden