Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hamas neemt voorstel Israël rond staakt-het-vuren in beschouwing

Hamas neemt voorstel Israël rond staakt-het-vuren in beschouwing

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft het laatste Israëlische tegenvoorstel rond een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars ontvangen en gaat het bestuderen. Dat heeft de militante groepering zaterdag bekendgemaakt.

"Vandaag ontving de Hamas-beweging het officiële antwoord van de zionistische bezetter op ons voorstel dat op 13 april aan de Egyptische en Qatarese bemiddelaars werd overhandigd", zei een woordvoerder van Hamas in een korte verklaring. "De beweging zal dit voorstel bestuderen, en daarna haar antwoord indienen."

Op 13 april vroeg Hamas een permanent staakt-het-vuren, wat Israël niet wil aanvaarden. Een delegatie van bemiddelaar Egypte arriveerde vrijdag in Israël in een poging de vastgelopen onderhandelingen nieuw leven in te blazen.

Israëlische functionarissen zouden die Egyptische collega's hebben verteld dat ze bereid zijn onderhandelingen met Hamas over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen "een laatste kans" te geven. Mochten de onderhandelingen alsnog mislukken, dan gaan de Israëli's door met hun invasie van Rafah, in het zuiden van Gaza.

Bij een voorgaande gevechtspauze van een week in november werden tachtig Israëlische gijzelaars geruild voor 240 Palestijnse gevangen. Sindsdien is de wereldwijde kritiek op het toenemende aantal burgerdoden in Gaza gegroeid, evenals de oproepen aan Hamas om de resterende gijzelaars vrij te laten.

Meer uit Buitenland

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

CAÏRO (ANP/RTR) - Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel in de Egyptische hoofdstad, aldus een Israëlische functionaris.

56 minuten geleden
UNRWA denkt dat 50.000 mensen Rafah hebben verlaten

GENÈVE (ANP) - Zo'n 50.000 mensen hebben Rafah de afgelopen 48 uur verlaten, zegt een functionaris van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) tegen CNN. Israël heeft maandag opgeroepen tot de evacuatie van het oostelijke deel van de stad in de Gazastrook. De oproep zou gericht zijn aan 100.000 burgers.

2 uur geleden
Rusland rukt verder op in Oekraïne en verovert twee dorpen

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland meldt dat zijn strijdkrachten nog twee dorpen aan de frontlinie in Oekraïne hebben veroverd. De afgelopen tijd zouden al meer dorpen zijn ingenomen. Het Russische leger lijkt erin te slagen steeds verder op te rukken.

2 uur geleden
Israëlische militairen bezig met invallen in Oost-Rafah

RAFAH (ANP) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) is bezig met invallen in het oosten van Rafah. Daarbij zijn meerdere mensen gedood, meldt de IDF op Telegram. De krijgsmacht spreekt zelf van een "precieze contraterreuroperatie".

3 uur geleden
Lichaam laatste slachtoffer brugongeluk Baltimore gevonden

BALTIMORE (ANP/AFP) - Het lichaam van het laatste vermiste slachtoffer van het brugongeluk in Baltimore is gevonden. Het gaat om de 37-jarige bouwvakker José Mynor López. Het ongeluk heeft in totaal zes levens gekost.

4 uur geleden
Burgemeester Berlijn wil harder straffen na nieuwe aanval politici

BERLIJN (ANP/DPA) - De burgemeester van Berlijn Kai Wegner wil het hebben over zwaardere straffen na twee nieuwe aanvallen op politici. Dinsdag werd in de Duitse hoofdstad zijn voorganger en senator Franziska Giffey belaagd. Later op de dag werd ook een nog onbekende politicus van de Groenen aangevallen. In Duitsland zijn recent meerdere aanvallen op politici geweest.

5 uur geleden
Hongkongse rechtbank verbiedt protestlied

HONGKONG (ANP/AFP) - Een Hongkongs hof van beroep heeft ingestemd met een verbod op het protestlied Glory to Hong Kong, dat werd gebruikt bij prodemocratische protesten in 2019 en 2020. De regering had hierom gevraagd.

6 uur geleden