Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

XR wil A10 in Amsterdam blokkeren op Koningsdag

XR wil A10 in Amsterdam blokkeren op Koningsdag

AMSTERDAM (ANP) - Extinction Rebellion (XR) wil zaterdag om 12.00 uur de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam opnieuw blokkeren. De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) noemt de blokkade op Koningsdag onverantwoordelijk en heeft de actie verboden.

De driehoek vindt het blokkeren van een snelweg waar 100 kilometer per uur wordt gereden gevaarlijk, zowel voor de demonstranten als verkeersdeelnemers. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft dit per brief aan XR laten weten. Net als bij eerdere demonstraties is er een alternatieve demonstratieplek aangeboden op de Amstelveenseweg.

Tijdens Koningsdag zijn er honderdduizenden bezoekers in de hoofdstad. De politie-inzet die nodig is bij de blokkade, zal ten koste gaan van de politiecapaciteit elders in de stad. Dat kan mogelijk gevolgen hebben voor de veiligheid, waarschuwt de driehoek. Amsterdamse politiechef Frank Paauw zei eerder dat bij de laatste XR-blokkade 375 politiemensen werden ingezet. Dit aantal is op Koningsdag niet beschikbaar.

Bovendien kan de blokkade mogelijk gevolgen hebben voor de aanrijtijden van ambulances van de nabijgelegen ziekenhuislocatie VUmc, waarschuwt Halsema. Op een dag als Koningsdag is de druk op het ziekenhuis vaak groter dan normaal door de vele bezoekers in de stad, aldus de burgemeester.

XR heeft laten weten hun blokkade pas te heroverwegen als koning Willem-Alexander zich uitspreekt tegen fossiele financiering. De laatste poging tot het blokkeren van de A10 op 30 maart mislukte. In februari en december slaagde XR er wel in om te demonstreren op de Amsterdamse snelweg.

Activisten van The Road to Free Palestine willen ook op Koningsdag een wegblokkade opwerpen, om "een groot statement tegen genocide" maken. De precieze locatie van die actie is nog niet bekend.

Meer uit Binnenland

Politie over protest UvA: nacht zonder ordeverstoringen

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse politie kijkt terug op een "nacht zonder ordeverstoringen". Dat zegt een woordvoerder over de studentenblokkade op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van de hoofdstad. Daar brachten pro-Palestijnse studenten de nacht van dinsdag op woensdag door achter door hen opgeworpen barricades.

28 minuten geleden
UvA-bestuur in gesprek met pro-Palestijnse demonstranten

AMSTERDAM (ANP) - Het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat om 10.00 uur in gesprek met studenten die het terrein van de universiteit in de binnenstad bezetten. Dat laat een woordvoerder van de universiteit weten.

51 minuten geleden
Aanhouding om vernieling kransen bij oorlogsmonument Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft woensdagochtend een verdachte aangehouden voor het vernielen van kransen bij een oorlogsmonument in Rotterdam. Het gaat om kransen die op 4 mei bij het verzetsmonument De Vallende Ruiter waren gelegd, op de Mijnsherenlaan in het stadsdeel Charlois.

1 uur geleden
Studenten brengen nacht door op UvA-terrein in binnenstad

AMSTERDAM (ANP) - Op het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van de hoofdstad bevinden zich woensdagochtend naar schatting nog zo'n twintig studenten. De studenten hebben de nacht op het terrein doorgebracht, zegt een van hen tegen een ANP-verslaggever ter plaatse.

2 uur geleden
Uitspraak in grote sextortionzaak met tientallen slachtoffers

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet woensdag uitspraak in de zaak tegen Gianni de W. (25) uit Etten-Leur, die verdacht wordt van het online misbruiken van dertig veelal minderjarige slachtoffers. Die stuurden hem grote aantallen naaktfoto's en expliciete seksvideo's.

6 uur geleden
Joost Klein begint aan cruciale repetities in Malmö

MALMÖ (ANP) - Na bijna anderhalve week in Malmö breken de dagen van de waarheid aan voor Joost Klein op het Eurovisie Songfestival. Voordat donderdagavond de tweede halve finale op het programma staat, moet de Nederlander eerst nog drie generale repetities doorlopen.

6 uur geleden
Hinder op wegen Rotterdam door werk tijdens hemelvaartsweekend

ROTTERDAM (ANP) - In het lange hemelvaartsweekend moeten weggebruikers rekening houden met hinder en vertraging op meerdere wegen rond Rotterdam. Weggebruikers kunnen in deze periode geen gebruikmaken van een deel van snelweg A16 bij Rotterdam.

6 uur geleden