Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitserse bank UBS verlaagt bonussen, topman Hamers krijgt wel meer

Zwitserse bank UBS verlaagt bonussen, topman Hamers krijgt wel meer

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse bank UBS heeft de bonussen voor zijn werknemers vorig jaar met 10 procent verlaagd. Dat komt vooral doordat de grootste bank van Zwitserland afgelopen jaar minder verdiende aan het begeleiden van fusies en overnames en de uitgifte van aandelen en obligaties door bedrijven. Topman Ralph Hamers, de voormalige baas van ING, kreeg in zijn tweede volledige jaar als hoogste baas bij UBS wel een hogere beloning.

Hamers ontving over 2022 een beloning van in totaal 12,2 miljoen Zwitserse frank (zo'n 12,3 miljoen euro), volgens het jaarverslag van de bank. Een jaar eerder was dat nog 11 miljoen frank. De in Zürich gevestigde geldschieter reserveerde vorig jaar in totaal omgerekend zo'n 3,1 miljard euro voor werknemersbonussen, tegen ongeveer 3,5 miljard euro een jaar eerder.

Ondanks de lagere bonussen voor de werknemers bij UBS zijn ze nog altijd beter af dan het personeel bij de Zwitserse concurrent Credit Suisse. De tweede bank van Zwitserland kampt namelijk met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal door een reeks kostbare schandalen. Zo deed Credit Suisse zaken met investeringsfonds Archegos en de financieringsmaatschappij Greensill, die omvielen door risicovol gedrag. De bank leed mede daardoor vorig jaar het grootste jaarverlies sinds de financiële crisis van 2008.

Credit Suisse is nu bezig met een herstructurering om kosten te besparen, waarbij 9000 arbeidsplaatsen verloren gaan. De bank keerde over 2022 ongeveer de helft minder aan bonussen uit en verklaarde dat de toplieden geen bonussen zullen ontvangen. Bij sommige andere Europese rivalen werden daarentegen wel hogere bonussen uitgekeerd. Zo ontvingen medewerkers van het Italiaanse UniCredit een 20 procent hogere bonus. Topman Andrea Orcel van UniCredit, de voormalige baas van de investeringstak van UBS, kreeg zelfs 30 procent meer.

Meer uit Financieel

FNV staakt eerste kwartaal 2023 net zo vaak als normaal in jaar

DEN HAAG (ANP) - FNV heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Er is een recordaantal van dertig ultimatums verstuurd. Daaruit concludeert de bond dat "FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao."

2 uur geleden
Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

6 uur geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

6 uur geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

8 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

9 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

9 uur geleden
ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

10 uur geleden