
Zweedse premier ziet nog niet snel akkoord over herstelfonds
STOCKHOLM (ANP/AFP/RTR) - De Zweedse premier Stefan Löfven rekent er net als zijn Duitse en Nederlandse collega's niet op dat de Europese top van deze week al een akkoord bereikt over het Europese herstelfonds. Löfven zei tijdens het bezoek van de Spaanse premier Pedro Sánchez aan Stockholm dat er nog bruggen moeten worden geslagen tussen de partijen en dat het dan mogelijk kan zijn deze maand een akkoord te sluiten. Zijn Spaanse gast zei dat hen nog moeilijke uren wachten.
Löfven beklemtoonde het Zweedse standpunt dat het beoogde herstelfonds van 750 miljard euro de basis moet vormen voor zachte leningen voor landen die het geld voor het herstel in de coronacrisis hard nodig hebben. Zweden is volgens Löfven tegen het verlenen van subsidies uit dat fonds. Maar Löfven wil niet dat de kwestie zich gaat voortslepen en wil niet met een veto dreigen. "We willen onderhandelen over een oplossing en niet om 'nee' te zeggen",aldus de Zweedse regeringsleider.
Net als pas zijn Nederlandse collega Rutte suggereert hij dat er wel over subsidies is te praten. "Het voornaamste geschil gaat over de omvang van de subsidies", zei Löfven in een persconferentie samen met Sánchez. Premier Rutte was naar eigen zeggen niet hoopvol ten aanzien een akkoord aan het einde van deze week. De EU-top is vrijdag en zaterdag. Hij is in beginsel ook tegen subsidies en wil strenge voorwaarden stellen aan het gebruik van het geld uit het Europese noodfonds. Ruitte benadrukte het recht van Nederland een veto uit te spreken.
Denemarken, Oostenrijk, Nederland en Zweden staan bekend als de 'zuinige vier'. Ze verzetten zich tegen giften uit het fonds. Spanje en Italië dringen op grond van een noodsituatie juist aan op subsidies en eisen zo snel mogelijk een akkoord. In het oorspronkelijke plan zou twee derde van het fonds in subsidies worden verstrekt en de overige 250 miljard in leningen. Alle 27 lidstaten moeten instemmen. De zuinige vier vrezen dat het geld in de zwaar getroffen Zuid-Europese landen niet echt in stimulering van de economie terechtkomt, maar dat ze er gaten in hun begroting mee dichten.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP) - Het Britse drankenconcern Diageo, achter merken als Guinness, Johnnie Walker en Smirnoff, verwacht dat de Amerikaanse importheffingen het concern ongeveer 150 miljoen dollar (zo'n 134 miljoen euro) per jaar zullen kosten. Dit meldt Diageo bij de resultaten over het afgelopen kwartaal.
26 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht lager begonnen aan de nieuwe beursweek. De aandacht ging dit keer niet uit naar de Amerikaanse importheffingen maar naar de toenemende bezorgdheid over de staatsschuld van de Verenigde Staten. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de rating voor de VS met één stap van Aaa naar Aa1. In de afgelopen jaren raakten de VS al de hoogste rating kwijt bij kredietbureaus S&P en Fitch. Een lagere schuldrating maakt het voor landen duurder om geld te lenen.
49 minuten geledenDUBLIN (ANP) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in het afgelopen boekjaar een recordaantal van iets meer dan 200 miljoen passagiers vervoerd, een stijging van 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. De groei komt volgens Ryanair ondanks vertragingen bij de leveringen van nieuwe Boeing-vliegtuigen. Voor dit jaar rekent de budgetvlieger op een groei naar 206 miljoen reizigers.
2 uur geledenHEERLEN (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP gaat samen met vermogensbeheerder CBRE Investment Management investeren in de bouw van nieuwe huurwoningen. Met een startkapitaal van 350 miljoen euro willen de twee partijen in de komende vijf jaar 1 miljard euro investeren in meer dan 3000 betaalbare en duurzame huurwoningen in het middensegment. De eerste 121 huurwoningen worden in de nieuwe Utrechtse stadswijk Cartesius opgeleverd.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Drie op de tien werknemers kunnen minder thuiswerken dan twee jaar geleden. Ruim een op de drie werkgevers staat hier kritischer tegenover, meldt vakbond CNV na onderzoek onder 1200 werknemers.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal publieke laadpunten voor elektrische auto's is vorig jaar met een kwart gestegen. Dat meldt de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL), een samenwerkingsverband van overheden, netbeheerders en kennisinstellingen voor de uitrol van landelijke laadinfrastructuur. Ondanks die stijging houdt de NAL rekening met stagnatie op den duur, bijvoorbeeld door het overvolle stroomnet en een tekort aan installateurs.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Financiën heeft geen goed woord over voor het verlagen van de kredietrating van de Verenigde Staten door beoordelaar Moody's. "Moody's loopt achter de feiten aan, dat denkt iedereen over kredietbeoordelaars", zei minister Scott Bessent zondag in een interview met nieuwszender NBC.
18 uur geleden