
Zware dreun voor Japanse economie door coronacrisis
TOKIO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De coronacrisis trekt een spoor van vernieling door de Japanse economie. Uit onderzoek van Jibun Bank komt naar voren dat de dienstensector in Japan in maart de sterkste krimp ooit gemeten laat zien, terwijl ook in de industrie van het land zware klappen vallen door de schadelijke gevolgen van het virus.
De zogeheten Jibun Bank-inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid meet, toonde voor de dienstensector een stand van 32,7 tegen 46,8 in februari. Dat is het laagste niveau ooit. Een stand onder 50 wijst op krimp, daarboven op groei. De Japanse dienstensector, met bijvoorbeeld de luchtvaart, detailhandel en horeca, wordt ernstig ontregeld door de uitbraak en de maatregelen om het coronavirus in te dammen.
De graadmeter voor de omvangrijke Japanse industrie zakte naar 44,8 van 47,8 in februari. Dat is de laagste stand sinds april 2009. De Japanse industrie kampt met verstoringen van de vraag en toeleveringsketen door het virus omdat veel fabrieken in China stilliggen. Verder staat de vraag naar producten van Japanse makelij onder druk omdat de ziekte ook wereldwijd steeds meer oprukt en dus voor druk op de vraag zorgt.
Tsunami
De samengestelde index van diensten en industrie kelderde naar 35,8, wat de laagste stand is sinds april 2011 nadat Japan getroffen was door een tsunami. Door de coronacrisis dreigt de Japanse economie, de derde van de wereld, in een diepe recessie te belanden. Zo hebben Japanse autofabrikanten als Toyota Motor fabrieken stilgelegd, terwijl luchtvaartmaatschappijen als Japan Airlines veel vluchten hebben geschrapt. Daarnaast zijn ook pretparken in het land gesloten. Inmiddels is het onzeker geworden of de Olympische Spelen in Tokio nog wel doorgaan.
"De Japanse economie is in een agressieve neergang beland in maart, geleid door de dienstensector", aldus een van de samenstellers van het onderzoek. "Het gekelderde toerisme, geschrapte evenementen en verstoringen van de toeleveringsketen hebben tot de scherpste daling van de activiteit in de private sector sinds de tsunami van 2011 geleid. Als de virusuitbraak verder versnelt kan de economische schade nog veel groter worden, vooral als de Olympische Spelen worden uitgesteld."
De Japanse regering staat op het punt om omgerekend 128 miljard euro in de economie te pompen om de crisis tegen te gaan. Dat geld is onderdeel van de eerdere belofte van premier Shinzo Abe om met een "enorm" stimuleringsplan voor de economie te komen. Ook de Bank of Japan zou klaarstaan met extra stimuleringsmaatregelen. De stappen moeten onder meer banenverlies voorkomen en de economie aanjagen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - UnitedHealth Group is dinsdag flink onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse zorgconcern heeft onverwacht topman Andrew Witty vervangen door voormalig topman Stephen Hemsley. UnitedHealth kelderde 17,8 procent.
3 uur geledenMOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google heeft dinsdag de grootste update van zijn besturingssysteem Android in jaren aangekondigd. Android is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld en zit bijvoorbeeld in smartphones van Samsung, Oppo, Xiaomi en de eigen Pixel-smartphones.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich geen zorgen over de onafhankelijkheid van centrale banken in de eurozone. "In het eurogebied voelen we ons helemaal niet onder druk staan, want ik denk dat we van alle centrale banken wereldwijd waarschijnlijk de sterkste wettelijke onafhankelijkheid hebben die mogelijk is", zei hij dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Foreign Bankers' Association (FBA) in Amsterdam.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam sloot dinsdag opnieuw hoger. Beleggers waren wel terughoudender geworden, na de opluchting maandag over de afspraken tussen de Verenigde Staten en China om de importheffingen op elkaars goederen flink te verlagen. Laadpalenmaker Alfen ging fors onderuit bij de kleinere fondsen op het Damrak na tegenvallende resultaten en vooruitzichten. Het bedrijf raakte meer dan een kwart van zijn beurswaarde kwijt.
7 uur geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Softwareconcern Microsoft gaat duizenden banen schrappen, met name in de hogere managementlagen. Volgens een woordvoerder gaat het om minder dan 3 procent van het totale personeelsbestand. Microsoft had eind juni wereldwijd 228.000 medewerkers in dienst.
8 uur geledenRIYADH (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent stelt dat de Europese Unie mogelijk een "collectief actieprobleem" heeft en dat lidstaten niet op één lijn zitten om deals te sluiten. Dat belemmert de handelsbesprekingen die het landenblok voert met de Verenigde Staten. Dit zei Bessent dinsdag.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Russische economie staat er veel slechter voor dan de Russen zelf zeggen, aldus Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie). Onderzoek van het Stockholm Institute of Transition Economics, dat dinsdag is besproken op een vergadering van de EU-ministers van Financiën, wijst dat uit. "Hun analyse benadrukt de onbetrouwbaarheid van Russische statistieken. De Russische economie presteert niet zo goed als de officiële statistieken suggereren", zei Dombrovskis na afloop.
8 uur geleden