Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Koreaanse tv-zender onder vuur om olympische stereotypering

Zuid-Koreaanse tv-zender onder vuur om olympische stereotypering

SEOUL (ANP) - De Zuid-Koreaanse tv-zender MBC is onder vuur komen te liggen door de 'ongepaste' foto's met bijschriften van sporters uit verschillende landen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldt dat MBC onder meer een plaatje toonde van de nucleaire ramp in Tsjernobyl toen het olympische team van Oekraïne in beeld kwam. Ook refereerde de zender aan de recente moord op president Jovenel Moïse toen de sporters van Haïti op het scherm verschenen.

En daar bleef het niet bij. Beelden van atleten uit Italië werden vergezeld met een afbeelding van een pizza, aldus de BBC. Bij sporters uit Roemenië kwam een foto van Dracula te staan. De Marshalleilanden werden simpelweg omschreven als een land dat "ooit een nucleaire testlocatie voor de Verenigde Staten" was. En bij de olympiërs van Syrië verscheen een bijschrift dat in het land "al tien jaar een burgeroorlog woedt".

De Zuid-Koreaanse zender heeft inmiddels op Twitter zijn excuses aangeboden, nadat kijkers hadden geklaagd dat de beelden en bijschriften "beledigend" en "belachelijk" waren. Ook buitenlandse media als The New York Times en CNN pikten de ophef op en besteedden er aandacht aan. MBC legde uit dat het de bedoeling was geweest om tv-kijkers iets te leren over landen die wellicht wat minder bekend zijn in Zuid-Korea. Inmiddels ziet MBC echter in dat het een "onvergeeflijke fout" betrof.

De tv-zender heeft beloofd een onderzoek in te stellen naar de vraag hoe de beslissing tot het tonen van de afbeeldingen en bijschriften precies tot stand is gekomen.

Meer uit Buitenland

Kremlin vindt inzet van Polen aan Fins-Russische grens bedreigend

MOSKOU (ANP/RTR) - Als Polen militairen naar de grens tussen Finland en Rusland stuurt, vat Rusland dat op als een bedreiging. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zegt dat zo'n stap nergens voor nodig en ongepast is. Media meldden dat Polen van plan is om mensen te sturen.

1 uur geleden
Duitse rechter vindt tappen perstelefoon Letzte Generation gepast

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De Duitse politie mag telefoongesprekken tussen journalisten en klimaatgroep Letzte Generation (Laatste Generatie) blijven aftappen. Volgens een rechtbank in München is de dreiging die uitgaat van de activisten dermate groot, dat afluisteren moet mogen. Letzte Generation heeft ook in Nederland deelgenomen aan protesten voor strenger klimaatbeleid.

1 uur geleden
Paus daags na afmelding voor klimaattop: voel me nog niet goed

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus is daags na zijn afmelding voor de klimaattop COP28 in het openbaar verschenen, al zegt hij zich nog altijd niet goed te voelen. De kerkvorst hield zijn wekelijkse audiëntie in de Paus Paulus VI Aula in Vaticaanstad, maar liet zijn tekst uitspreken door iemand anders omdat zijn "stem niet prettig is".

2 uur geleden
Media: België overweegt twintig jaar extra voor kernreactoren

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo zet volgens Belgische media "de deur open naar twintig jaar langer kernenergie". De volgende regering moet volgens hem overwegen om de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 twintig jaar langer open te houden dan voorzien. Hij vindt ook dat moet worden overwogen de oudere kernreactor Tihange 1 langer te benutten.

3 uur geleden
Amerikaans militair vliegtuig in zee gestort bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Amerikaans militair vliegtuig is in zee gestort bij het Japanse eiland Yakushima. Het gaat volgens de Japanse kustwacht om een toestel van het type Osprey. Aan boord waren zes mensen, zegt de kustwacht die eerder uitging van acht. Zeker een van hen is omgekomen.

4 uur geleden
Gegijzelde Thai na gevangenschap terug naar Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - Zeventien voormalige Thaise gijzelaars keren na hun wekenlange gevangenschap in de Gazastrook donderdag terug naar hun thuisland. Ze arriveren dan in Bangkok in het gezelschap van minister van Buitenlandse Zaken Parnpree Bahiddha-Nukara, die naar Israël is gevlogen om zijn landgenoten op te halen.

4 uur geleden
Amerikaanse vicepresident Harris woont COP28 bij, Biden niet

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zal volgens regeringsbronnen de klimaattop COP28 in Dubai bijwonen.

5 uur geleden