Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Holland trekt tientallen miljoenen uit voor plannen coalitie

Zuid-Holland trekt tientallen miljoenen uit voor plannen coalitie

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland investeert tientallen miljoenen euro's om de ambities van de coalitiepartijen waar te maken. Vorig jaar spraken GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA in hun coalitieakkoord af hiervoor 150 miljoen euro uit de reserves te halen. Het college van Gedeputeerde Staten heeft in de deze week gepresenteerde voorjaarsnota opgenomen waar een aanzienlijk deel van dat geld naartoe gaat.

Zo maakt Zuid-Holland 10 miljoen euro vrij om mensen met een laag inkomen gratis te laten reizen met het openbaar vervoer. Dit plan moet nog worden uitgewerkt. Ook stelt de provincie 3,8 miljoen beschikbaar om de bouw van nieuwe woningen te stimuleren. Tussen 2022 en 2030 moeten er bijna een kwart miljoen woningen bij komen in de dichtstbevolkte provincie van Nederland.

Zuid-Holland geeft 4,3 miljoen aan een proef in het Groene Hart om met innovaties de stikstofuitstoot te verminderen en draagt 2 miljoen bij aan de verbouwing van Museum Prinsenhof in Delft. De provincie steekt bijna 20 miljoen euro extra in arbeidscapaciteit, volgens het college noodzakelijk om alle taken te kunnen uitvoeren.

112,5 miljoen euro

Het dagelijks bestuur van de provincie heeft nu voor 112,5 miljoen euro een concrete bestemming op papier gezet. De resterende 37,5 miljoen kan nog 'vrij' worden ingezet in deze coalitieperiode, die loopt tot begin 2027.

De voorjaarsnota is een update van de begroting voor 2024. De verwachte kosten zijn gestegen van 965 miljoen euro tot net boven de 1 miljard. Daar staat 913 miljoen aan inkomsten tegenover, ruim 30 miljoen meer dan in de begroting stond. De provincie vult het verschil aan uit de eigen reserves.

Krappe arbeidsmarkt

Zuid-Holland hield de afgelopen jaren steeds (tientallen) miljoenen euro's over, omdat niet alle ambities waargemaakt konden worden door onder meer de krapte op de arbeidsmarkt. "We zien dat er jaarlijks geld overblijft op de jaarrekening, dit betekent dat we bij het begroten meer rekening moeten houden met de realisatie- en uitvoeringskracht", aldus gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen (financiën, BBB). Om een structureel sluitende begroting te hebben, moet het college volgens Van Leeuwen "scherpe keuzes" maken. "Dit vraagt een kritische beoordeling over het verlagen van kosten, dan wel het verhogen van inkomsten."

Meer uit Politiek

Provinciehoofden vragen Faber om spreidingswet niet in te trekken

ASSEN (ANP) - De twaalf commissarissen van de Koning hebben het kabinet opgeroepen om de spreidingswet niet in te trekken. Volgens hen werkt de vorig jaar ingevoerde wet juist goed. "De spreidingswet is een goede oplossing voor de problemen in de asielopvang en biedt een noodzakelijk instrument om te komen tot een robuust stelsel voor de opvang en verdeling van vluchtelingen over het land", aldus de zogeheten Kring van commissarissen.

5 uur geleden
Peiling: nieuwe maatregelen coalitie kunnen kiezers niet bekoren

DEN HAAG (ANP) - De afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB onlangs hebben vastgelegd in de voorjaarsnota, vallen slecht bij kiezers van zowel oppositie- als coalitiepartijen. In een peiling van Ipsos I&O die donderdag is gepubliceerd komt naar voren dat slechts 10 procent van alle kiezers vindt dat het kabinet goede maatregelen neemt. Een derde (33 procent) noemt ze juist (zeer) 'slecht'. Vooral VVD-kiezers tonen zich weinig enthousiast.

10 uur geleden
Joseph volhardt ondanks zoveelste kritiek: NSC-pensioenplan kan

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar 'eigen' minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

19 uur geleden
Hilversumse wethouder die opstapte om Gaza-conflict terug op post

HILVERSUM (ANP) - De Hilversumse wethouder Bart Heller die afgelopen maart zijn ontslag indiende vanwege een conflict over zijn standpunt over Gaza, is opnieuw benoemd als wethouder (GroenLinks). Het conflict ging over een reactie van Heller op een verzoek om steun te betuigen aan een Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen werden ontvoerd en dit niet overleefden.

19 uur geleden
Israëlische ambassadeur geschokt door oproep Halsema aan kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim zegt "diep geschokt" te zijn door de oproep van Femke Halsema eerder op de dag. De burgemeester van Amsterdam riep het kabinet op om Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" te veroordelen.

21 uur geleden
Noord-Holland verhoogt provinciale motorrijtuigenbelasting

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland verhoogt de provinciale motorrijtuigenbelasting volgend jaar met 4,7 procentpunt. Het dagelijks provinciebestuur heeft daartoe besloten om de inkomsten en (stijgende) uitgaven in evenwicht te brengen.

23 uur geleden
Minister Beljaarts hoopt alsnog geld te vinden voor AI-faciliteit

DEN HAAG (ANP) - Economieminister Dirk Beljaarts heeft goede hoop dat alsnog geld kan worden vrijgemaakt voor een AI-faciliteit waar Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie kunnen ontwikkelen en testen. In een Kamerdebat over het concurrentievermogen van Europa zei de PVV-bewindsman "dat de vooruitzichten gunstig zijn".

1 dag geleden